zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ziggo wereldwijd grootste beursgang in dalende markt

30 maart 2012 - Wereldwijd is het aantal beursintroducties in het eerste kwartaal van 2012 sterk gedaald, zo blijkt uit de Global IPO update van Ernst & Young. Tot dusver is er met een totaal van 157 deals slechts USD 14,3 miljard opgehaald - 69 procent minder vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Hiermee is het aantal beursintroducties terug op het laagste niveau sinds het tweede kwartaal van 2009.

De gemiddelde transactiewaarde is afgenomen van USD 157 miljoen in het eerste kwartaal van 2011 tot USD 91 miljoen nu - een daling van 42 procent. In het eerste kwartaal van 2012 zijn zeven beursintroducties uitgesteld en 36 afgezegd, vergeleken met respectievelijk vijf en 53 beursintroducties in dezelfde periode vorig jaar. 



Aanhoudende volatiliteit op de Europese markten in 2012

In het eerste kwartaal van 2012 werd er op de Europese effectenbeurzen door in totaal 24 beursgangen USD 2,5 miljard opgehaald (achttien procent van het totaalbedrag dit kwartaal wereldwijd). Dit is mede te danken aan twee van de grootste IPO's dit kwartaal: de Nederlandse kabelexploitant Ziggo, die bij de introductie aan NYSE Euronext Amsterdam goed was voor 925 miljoen euro (7,4 procent van het wereldwijde aangetrokken kapitaal) voor een free float van 25 procent inclusief de uitoefening van de overtoewijzingsoptie, en de Zwitserse groep voor zakelijke dienstverlening DKSH Holding Ltd aan de Swiss Exchange die goed was voor USD 897 miljoen. De beursgang van Ziggo is de grootste beursgang op de NYSE Euronext Amsterdam sinds november 2009. Toen haalde de Delta Lloyd Groep een bedrag van een miljard euro op voor circa 38 procent van de aandelen. "De grootste transactie van dit kwartaal laat zien dat het vertrouwen in de kapitaalmarkten gedurende 2012 is toegenomen," aldus René Coenradie, partner bij Ernst & Young en verantwoordelijk voor het IPO Center of Excellence. 

2012: trage start voor de Aziatische beurzen

Ondanks de moeizame start van het jaar zijn Hongkong, Shenzhen en Sjanghai weer terug in de wereldwijde top vijf van beurzen gemeten naar geworven kapitaal. Aziatische beurzen waren goed voor 84 succesvolle transacties ter waarde van USD 6,7 miljard. Dit vertegenwoordigde 47 procent van al het kapitaal dat met beursintroducties wereldwijd in het eerste kwartaal van 2012 werd opgehaald. Van de twintig grootste beursintroducties dit kwartaal vonden er acht plaats op een beurs in Azië. Desalniettemin is in Azië het verworven kapitaal sterk teruggevallen, en wel met 74 procent vergeleken met het eerste kwartaal van 2011 (toen 155 deals nog USD 25,9 miljard opleverden). De grootste beursgang in Azië in het eerste kwartaal was de notering van China Communications Construction Co op de beurs van Sjanghai. René Coenradie: "China - inclusief Hongkong - blijft een aantrekkelijke bestemming voor ondernemingen in ontwikkelde markten voor consumentenproducten, industriële sectoren (bijv. infrastructuur), materialen (bijvoorbeeld metaal en mijnbouw) en technologie. Nu bovendien ook de beurs van Sjanghai in de nabije toekomst geheel wordt opengesteld voor beleggers, kun je ervan op aan dat het aantal bedrijven dat hier een notering aanvraagt sterk zal toenemen." 

VS: Technologiebedrijven nemen het voortouw

De Amerikaanse IPO-markt wordt nog altijd aangevoerd door bedrijven in de technologiesector. Van de 32 beursintroducties op de Amerikaanse effectenbeurzen voor in totaal USD 4,8 miljard (34 procent van de totale wereldwijde opbrengst van IPO's) ging het in elf gevallen (USD 1,1 miljard) om een technologiebedrijf. Dit wijst erop dat de VS steeds afhankelijker wordt van de producten en diensten van technologische ondernemingen. René Coenradie: "De gemiddelde marktwaarde van Amerikaanse technologiebedrijven ten tijde van hun beursgang lag tweemaal zo hoog als de gemiddelde marktwaarde in andere sectoren. De beursintroductie van technologiebedrijven blijft erg interessant voor beleggers, die actief op zoek zijn naar geschikte beleggingsopties. Onder deze omstandigheden mogen we ervan uitgaan dat steeds meer grote technologiebedrijven in eigen land of in het buitenland naar de beurs zullen gaan. Een ander interessant punt is dat deze technologiebedrijven vaak een kleiner percentage van hun aandelen (veelal tien tot vijftien procent) naar de beurs brengen. De verwachting is dat bedrijven in andere sectoren in 2012 ook deze strategie zullen volgen. In februari 2012 ging het van origine Tsjechische, maar thans in Amsterdam gevestigde, AVG Technologies (internet beveiligingssoftware) naar de Amerikaanse beurs voor USD 128 miljoen voor circa vijftien procent van de aandelen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Betere vooruitzichten voor beursgangen in 2012
 China domineert markt voor beursgangen in 2025
 Forse terugval Europese beursgangen
 Internationale beursgangen blijven op stoom
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10