zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

China domineert markt voor beursgangen in 2025

9 december 2011 - Binnen nu en slechts vijftien jaar zullen de meeste bedrijven voor een beursnotering in China kiezen. Dat zegt 80 procent van de respondenten in PwC's 'Capital Markets Survey 2025'. Een even groot percentage van de 400 respondenten verwacht ook dat Chinese beurzen wereldwijd het meeste geld op zal halen via IPO's

Deelnemers aan het onderzoek zeggen dat de aantrekkingskracht van Londen (72 procent in 2011) en New York (74 procent in 2011) voor een beursgang, zal dalen tot respectievelijk 27 en 39 procent in 2025. Dit alles door de aantrekkingskracht van China en India. Daarnaast verwacht 74 procent van de respondenten dat in 2025, ondernemingen uit de opkomende economieën zullen kiezen voor een notering aan een beurs in een opkomende markt. 



Amsterdamse beurs
Dit zal ook zijn invloed hebben op de Amsterdamse beurs. NYSE Euronext Amsterdam moet aantrekkelijk blijven voor de wereldwijde spelers die daar nu genoteerd staan of dat in de toekomst gaan overwegen. Dat kan als Amsterdam een bepaalde sectorexpertise weet op te bouwen. Bijvoorbeeld in vastgoed, life sciences of transport en logistiek. 

Vruchten
"Het lijkt alsof de opkomst van Aziatische beurzen niet te stoppen is, maar daar denken de huidige sterke beurzen anders over. Dit jaar zagen we een aantal grote beursgangen in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Spanje en Polen. Een trend die zich zal doorzetten in bepaalde sectoren. Als we aan de vooravond staan van een concurrentieslag tussen beurzen in het Oosten en het Westen, dan weten we nu al dat bedrijven en investeerders hiervan de vruchten gaan plukken," aldus Martin Coenen partner en IPO-specialist van PwC. 

Meerdere factoren
De verschuiving naar het Oosten hangt af van een aantal factoren. Enerzijds kan de onrust in de Eurozone ontwikkelingen versnellen. Daarnaast speelt 'toegang' een belangrijke beperkende rol. De beurs van Shanghai is nog niet opengesteld voor buitenlandse IPO's. Wet- en regelgeving, gecombineerd met politieke onzekerheid worden algemeen gezien als de belangrijkste factoren die de verschuiving van West naar Oost kunnen hinderen. 

Stevige groei
Op dit moment is de omvang van opkomende beurzen pas een fractie van de omvang van gevestigde beurzen. Willen de opkomende beurzen de leidende rol overnemen, dan zal er langere tijd sprake moeten zijn van stevige groei. De potentie is er. Ter illustratie. De gecombineerde omvang van de Chinese beurzen van Shanghai en Shenzhen bedroeg in 2005 400 miljard dollar en was aan het eind van 2010 al opgelopen tot 4.000 miljard dollar.
"Hoewel de focus in de kapitaalmarkten richting China gaat, moeten bedrijven blijven nadenken welke beurs het beste aansluit bij hun behoeften en doelstellingen. Iedere beurs heeft namelijk zijn eigen voor- en nadelen. Bedrijven moeten aan de hand daarvan kijken wat de beste plek is voor hun aandeel. Zo zal voor het merendeel van de Nederlandse bedrijven die momenteel een beursgang overwegen, NYSE Euronext Amsterdam meestal een goede keuze blijken te zijn," besluit Coenen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Forse terugval Europese beursgangen
 Internationale beursgangen blijven op stoom
 Forse stijging Europese beursgangen eind 2009
 Beursherstel zal lang op zich laten wachten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10