zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Betere vooruitzichten voor beursgangen in 2012

11 januari 2012 - De Europese markt voor beursgangen leed een slecht vierde kwartaal, en sloot daarmee een moeizaam jaar af. In het vierde kwartaal van 2011 gingen in Europa 78 bedrijven naar de beurs. Daarbij werd 866 miljoen euro opgehaald. Dat is 81 procent minder dan in het derde kwartaal en 83 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar werd opgehaald.

Dat blijkt uit PwC's IPO Watch over het vierde kwartaal van 2011. PwC verwacht in de tweede helft van 2012 een opleving van Europese beursgangen. 



Nervositeit
Londen domineerde het kleurloze vierde kwartaal. Het haalde 800 miljoen euro op, 92 procent van de totale waarde van Europese beursgangen. De grootste beursgang betrof Polymetal, dat 431 miljoen euro ophaalde. Volgens PwC-partner Martin Coenen kenmerkte het laatste kwartaal zich door nervositeit onder bedrijven die vanwege moeilijke marktomstandigheden lang twijfelden over de timing van hun beursgang. "Terwijl bedrijven zoeken naar kapitaal, blijft volatiliteit de reeds fragiele markt en onzekerheid onder potentiële investeerders destabiliseren." 

Londen
Ondanks een tanend tweede halfjaar, waren Europese beursgangen in 2011 goed voor totaal 26,4 miljard euro. Dat is een procent meer dan in 2010. Het aantal beursgangen steeg met veertien procent naar 430. Londen nam met 14,6 miljard euro meer dan de helft voor zijn rekening, ondanks dat het maar een kwart van alle Europese beursgangen hosten. De top vijftien deals haalden samen twintig miljard euro op, dat is driekwart van de totale beurswaarde in 2011. 
Chinese beurzen haalden vorig jaar 57,5 miljard euro op, 42 procent meer dan in 2010. Amerikaanse beursgangen waren goed voor in totaal 25,6 miljard euro, een stijging van ruim dertien procent. Ook de Verenigde Staten kenden een slecht vierde kwartaal, ondanks enkele beursgangen van technologie- en 'social media'-bedrijven. 

Stabiliteit
PwC voorspelt dat de markt voor Europese beursgangen pas in de tweede helft van 2012 zal herstellen. Er zit een substantieel aantal bedrijven in de pijplijn die klaar zijn voor een beursgang als de juiste marktomstandigheden zich voordoen. Veel hangt af van de stabiliteit van de markt. Een hogere volatiliteit maakt het lastiger om een deal te waarderen en investeerders te interesseren. 

Hoe word ik een succesvol beursgenoteerd bedrijf
Ook in Nederland zijn diverse bedrijven bezig met de voorbereiding op een beursgang, stelt beursgangspecialist Martin Coenen. "Door de onzekere en volatiele markten is het des te belangrijker om je als bedrijf te kunnen onderscheiden van beursgenoteerde concurrenten. De centrale vraag bij deze bedrijven is daarom niet alleen hoe kan ik een beursgang doen, maar vooral hoe word ik een succesvol beursgenoteerd bedrijf. Het beantwoorden van deze vraag vergt meer voorbereiding. Wij verwachten daarom pas op zijn vroegst in de tweede helft van 2012 weer een echte Nederlandse beursnotering."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 China domineert markt voor beursgangen in 2025
 Forse terugval Europese beursgangen
 Internationale beursgangen blijven op stoom
 Beursherstel zal lang op zich laten wachten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10