zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

ICT Generalisten zitten in de gevarenzone

13 januari 2012 - In het derde en vierde kwartaal van 2011 is de vraag naar ICT-specialisten nauwelijks gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2010. Vanaf het begin van het jaar 2011 gemeten, is de vraag op vrijwel alle functies toegenomen, behalve op die van projectleider en projectmanager. Deze zijn respectievelijk zeventien en negen procent minder gevraagd dan in dezelfde periode in 2010.

Dit blijkt uit de analyse ‘Trends en ontwikkelingen op de ICT-arbeidsmarkt 4e kwartaal 2011’ door Erik-Jan Monshouwer, competence director ICT bij Yacht.Forse groei in de eerste twee kwartalen
In het eerste en tweede kwartaal 2011 was de totale groei op ICT-functies nog fors. Waar gedurende het hele jaar de branches overheid en zorg ver achterblijven in aantallen ICT-vacatures met -38 procent en -23 procent, laten industrie en energie en telecom nog steeds een fraaie groei zien van respectievelijk 48 procent en 45 procent. De groei in die branches neemt echter vanaf het derde kwartaal geleidelijk af.
In de branche financiële dienstverlening is de eerste twee kwartalen een stijging zichtbaar van zes procent. In het vierde kwartaal is de groei echter negatief, namelijk -negen procent ten opzichte van 2010. Dit komt met name omdat vorig jaar het aantal vacatures juist sterk steeg in het vierde kwartaal. De zakelijke dienstverlening laat een afnemende groei zien; van een groei van vijftien procent in de eerste twee kwartalen naar elf procent tot en met november 2011. 

Projectleider minder populair

De projectmanager werd in het begin van het jaar nog wel gevraagd, maar daarna zakten de aantallen vacatures voor projectleiders en projectmanagers al snel terug. De afname van vacatures voor projectleiders neemt zelfs af met 21 procent in het tweede kwartaal tot zeventien procent minder vraag in november.
Erik-Jan Monshouwer: "De vraag naar technisch specialisten in de ICT stijgt nog steeds. Dat zien we zowel aan de ontwikkelkant, als aan de beheerkant. Zo worden er meer administrators, engineers, ontwikkelaars, testprofessionals en analisten gevraagd. Dat de vacatures voor projectleiders en projectmanagers zijn afgenomen zien we terug aan de aanbodkant; er bieden zich veel zelfstandigen aan op deze functies. Generieke projectmanagers zitten nu echt in de gevarenzone, maar projectmanagers met specifieke branche- of productkennis kunnen nog prima aan de bak komen. De vraag naar ervaring is nog steeds bij alle functies groot, wat het moeilijk maakt voor starters in het vak. Het is voor Professionals in het ICT vak, meer dan ooit, zaak om bij te blijven in nieuwe methodieken en technieken en de ontwikkelingen te volgen op het gebied van bijvoorbeeld 'outsourcing', 'agile-scrum' en de gevolgen van werken in de 'cloud' en in ketens." 

Niet heel actief op zoek naar ander werk

Monshouwer: "Tegenover een hoge en licht toenemende vraag op de markt naar ICT-professionals, staat maar een beperkte groep ICT-ers die actief naar ander werk zoekt. Uit het onderzoek ‘Beroepen en Arbeidsmarkt Survey’ van Yacht blijkt dat slechts één op de dertien ICT-professionals actief op zoek is naar een andere werkgever. Bij andere doelgroepen is dat één op de negen. Tweederde van de ICT-professionals is niet actief op zoek naar een andere werkgever, maar overweegt wel een overstap als zij een goed aanbod ontvangen. De belangrijkste reden om actief naar een nieuwe baan uit te kijken is, naast het salaris, het zoeken van een nieuwe inhoudelijke uitdaging in de werkzaamheden. Over het algemeen is de ICT-professional loyaal en redelijk honkvast. Dat is mooi, maar hij loopt dan het risico dat zijn ontwikkeling stokt en hij geleidelijk inboet aan waarde voor de werkgever en uiteindelijk voor zichzelf. Blijf uzelf dus ontwikkelen in mijn advies aan ICT-professionals."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ICT-manager heeft moeite met het realiseren van ambities
 Krapte op de IT-markt tast populariteit Randstad aan
 Tien IT-recruitment trends voor 2012
 Specialisaties op IT-afdelingen zijn duidelijk verdeeld
 
 
reacties
 
Job  |   | 
13-01-2012
 | 
17:10 uur
''Het is voor Professionals in het ICT vak, meer dan ooit, zaak om bij te blijven in nieuwe methodieken en technieken en de ontwikkelingen te volgen op het gebied van bijvoorbeeld 'outsourcing', 'agile-scrum' en de gevolgen van werken in de 'cloud' en in ketens.''

Klopt helemaal, we zien bij ISES ook een toeloop bij dit soort trainingen. Interessant om te zien dit soort dingen zich ontwikkelen. Wie buiten de boot valt (organisaties en fucnties) en wie gaat pieken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10