zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Risicomanagement organisaties nog te operationeel

26 april 2012 - Risicomanagement wordt op directieniveau nog onvoldoende ingezet als managementinstrument. Dit is opmerkelijk gezien het aantoonbare positieve effect van risicomanagement op de financiële prestaties van ondernemingen en de veelal omvangrijke investeringen in risicomanagement de afgelopen jaren. Met name in de sectoren onderwijs en telecommunicatie is risicomanagement nog onderontwikkeld. Zij halen een onvoldoende. Alleen de luchtvaartsector scoort bovengemiddeld hoog.

Dat stelt Aon Risk Solutions, onderdeel van Aon, op basis van de Risk Maturity Index. Dit is een online benchmark tool die inzicht geeft in de vraag hoe het risicomanagement bij organisaties is opgezet en wat de invloed daarvan is op de financiële resultaten. Gegevens van ruim 330 organisaties wereldwijd met een jaaromzet van meer dan 180 miljoen euro zijn in deze benchmark opgenomen. 



Succes van de onderneming
Met de index onderzoekt Aon in samenwerking met de Wharton School van de University of Pennsylvania welke onderdelen van risicomanagement het meest van invloed zijn op het succes van een onderneming. Nu ruim 330 organisaties hebben deelgenomen, blijkt dat de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden voor risicomanagement op directieniveau bij veel organisaties onvoldoende zijn omschreven. Ook wordt de evaluatie van risico-informatie nog te weinig toegepast in strategische besluitvorming, zoals belangrijke investeringsbeslissingen. 

Menselijk kapitaal

"Veel organisaties hebben risicomanagement wel op de agenda staan, maar besteden hier op directieniveau onvoldoende aandacht aan," zegt Emanuel van Zandvoort, Managing Consultant bij Aon Risk Solutions. "Wij zien dat veel bedrijven bijvoorbeeld wel jaarlijks een inventarisatie maken van de risico’s die zij lopen. De vertaling naar concreet beleid om deze risico’s te beheersen en van de mogelijke voordelen te profiteren, blijft echter vaak uit."
Eerder stelde professor Chris Ittner van de universiteit van Pennsylvania al een statistisch significante relatie vast tussen een goed ontwikkeld risicomanagementsysteem en de financiële prestaties van een bedrijf.
De database van de Risk Maturity Index is volop in ontwikkeling. Zodra er voldoende respondenten zijn, willen Aon en Wharton de index gebruiken om te bepalen welke risicomanagementactiviteiten de grootste financiële impact hebben, hoe deze per bedrijfstak verschillen en op welke wijze deze het best vormgegeven kunnen worden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vermogensbeheerders moeten zich richten op klantbehoefte en risicomanagement
 Risicomanagement bevordert winstgevendheid organisatie
 Verband tussen risicomanagement en financiële prestaties aangetoond
 'Kennis risicomanagement binnen RvC voor verbetering vatbaar'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10