zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Verband tussen risicomanagement en financiële prestaties aangetoond

26 oktober 2011 - Bedrijven die hun risicomanagement op orde hebben, boeken ook aantoonbaar betere financiële resultaten. Dat blijkt uit de Aon Risk Maturity Index. Op basis van benchmarkgegevens van deze Index voor beursgenoteerde ondernemingen (van middelgrote tot de grootste Fortune 100-bedrijven) stelde professor Chris Ittner van Wharton een statistisch significante relatie vast tussen een goed ontwikkeld risicomanagementsysteem en de financiële prestaties van een bedrijf.

De resultaten wijzen uit dat hoe beter het risicomanagement is, hoe groter de rentabiliteit van het vermogen is en hoe hoger het aandelenrendement. Aon Risk Solutions ontwikkelde de Index, een online benchmark tool die risico- en financieel managers objectief en transparant inzicht geeft in de vraag of het risicomanagement in hun organisatie goed is opgezet en geïmplementeerd, in samenwerking met de Wharton School van de University of Pennsylvania en lanceerde deze eerder dit jaar in de Verenigde Staten, Engeland en Nederland. Gemeenschappelijke kenmerken

"Door deze Index en de uitgebreide analyse van Wharton hebben we een antwoord op de vraag die risk managers, CFO’s en bestuurders al jaren stellen: leidt risicomanagement daadwerkelijk tot betere bottom line resultaten?" aldus Armand Hoftijzer, Managing Director van Aon Global Risk Consulting. "We hebben nu de feiten die het onderbuikgevoel bevestigen. Dit resultaat toont aan wat de waarde van goed risicomanagement is." 

Risk maturity rating
Een analyse van de tot nu toe verzamelde informatie laat bovendien zien dat organisaties met een bovengemiddelde ‘risk maturity rating’ op de Aon Index (3,5 – 5 op een schaal van (één tot vijf een aantal kenmerken met elkaar gemeen hebben. "We zien dat bedrijven die bovengemiddeld scoren, er op drie gebieden uitspringen: goed begrip van de complexiteit van risico’s, overeenstemming over de strategie en de verwachtingen ten aanzien van risicomanagement, en een organisatiestructuur die het realiseren van risicomanagement-doelstellingen ondersteunt," aldus Hoftijzer. "Organisaties die hun risicomanagement verder willen verbeteren, kunnen aan de hand van deze drie kenmerken hun koers bepalen." 

Volgende stap
De Index database is volop in ontwikkeling. De volgende stap voor Aon en Wharton is om te bepalen welke risicomanagementactiviteiten de grootste financiële impact hebben, en hoe deze per bedrijfstak verschillen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Kennis risicomanagement binnen RvC voor verbetering vatbaar'
 Strategisch risicomanagement is ‘not-hot-yet’
 Top is blind voor risico’s
 CFO geeft prestatieverbetering én risicomanagement prioriteit
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10