zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Internationale beursgangen blijven op stoom

8 juli 2010 - In het tweede kwartaal van dit jaar toont de mondiale IPO (Initial Public Offering)—activiteit, ondanks de marktomstandigheden, tekenen van veerkracht, zowel in bijeengebracht kapitaal als in het aantal transacties. De voornaamste drijvende kracht hierachter zijn een sterke Aziatische markt plus een groter aantal introducties in de VS en Europa.

Zo blijkt uit de 2010 Global IPO Update en de Global IPO Trends Report 2010 van Ernst & Young.  In het tweede kwartaal van 2010 werd er wereldwijd met 285 IPO's (beursintroducties) 45,6 miljard dollar bij elkaar gebracht. In het afgelopen halfjaar zijn er in totaal 575 ondernemingen, ter waarde van 98,2 miljard dollar, naar de beurs gegaan, tegenover 134 transacties ter waarde van 11,8 miljard dollar in de eerste helft van 2009. 



Aanzienlijke toename

René Coenradie, leider van het IPO Competence Center van Ernst & Young, verklaart: "De markt voor IPO's kende aardig wat uitdagingen, voornamelijk door de aanhoudende instabiliteit op de internationale aandelenbeurzen. Dat kwam boven op de staatsschuldencrisis. Momenteel zien we echter een aanzienlijke toename in het aantal bedrijven dat de beursgang doorzet. In Azië doen zich gigantische groeikansen voor en dat continent gaat internationaal nog steeds aan kop bij het herstel van de kapitaalmarkt." 

Grootste beursgang

De grootste beursintroductie ter wereld dit kwartaal was die van Samsung Life Insurance Co Ltd. Deze beursgang werd in april genoteerd aan de Korea Stock Exchange tegen een waarde van 4,4 miljard dollar. Ook in het tweede kwartaal bleef Azië dominant in mondiale beursintroducties, met een bijeengebracht kapitaal van 25,3 miljard dollar (65 procent van de mondiale markt) in 153 transacties. In het voorgaande kwartaal was dat 35,4 miljard dollar en 172 IPO's. Zonder de deal van Dai-ichi Life Insurance Co Ltd in het vorige kwartaal van elf miljard dollar, zijn de waarden in het tweede kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal slechts marginaal gestegen. De IPO-markt wordt nog steeds vooral gedreven door de groei van 9 procent van het Chinese bruto nationaal product, de krachtige economie in dat land, de ondernemingswinst en de stijgende binnenlandse consumptie door de nieuwe beurs van Shenzhen gericht op het aantrekken van midcap-noteringen. 

Private equity

Dit jaar waren vier van de top twintig beursintroducties met risicokapitaal gefinancierde ondernemingen. Samen zorgden zij voor een transactiewaarde van meer dan een miljard dollar. Nieuwe met private equity gefinancierde noteringen betroffen onder andere die van Amadeus IT Holding SA (beursnotering in Madrid ter waarde van 1,9 miljard dollar), Kabel Deutschland GmbH en Brenntag Holding GmbH (beursnotering aan de Deutsche Börse, elk ter waarde van 1,0 miljard dollar) en Chr. Hansen Holding A/S (beursnotering in Kopenhagen ter waarde van 825 miljoen dollar), die op deze manier bijdroegen aan de totale IPO-activiteit. "Veel transacties zijn afkomstig van groei industrieën, zoals technologie, media en entertainment en de gezondheidszorgsector. Emissies in deze sectoren worden tussen de drie en vijf keer overtekend, en hieruit kun je duidelijk opmaken hoe het staat met de vraag op dit moment," zegt Coenradie. 

Polen loopt voorop

Polen nam het initiatief als het gaat om de IPO-activiteit in Europa, met zestien beursintroducties die 4,1 miljard dollar opbrachten, vergeleken met 42 miljoen dollar in veertien transacties in het eerste kwartaal van 2010. Twee van de tien grootste IPO's wereldwijd waren afkomstig uit Polen. Powszechny Zaklad Ubezpieczen SA werd in mei voor het eerst genoteerd aan de beurs van Warschau en bracht 2,7 miljard dollar op. Dat was de op één na grootste IPO in het tweede kwartaal. Tauron - Polska Energia SA zesde werd op de ranglijst met een waarde van 1,3 miljard dollar. Met een groeiprognose van 3,5 procent van het bruto nationaal product voor 2010 heeft de Poolse economie zich beter door de recessie weten te slaan dan de meeste landen in Midden- en Oost-Europa. 

Meer activiteit in VS en Europa

Andere belangrijke mondiale markten waarop een duidelijke toename in activiteit kon worden waargenomen ten opzichte van het eerste kwartaal zijn: de VS, met een opbrengst van 4,7 miljard dollar (33 IPO's), India, met een opbrengst van 2,8 miljard dollar (zeven IPO's) en Spanje, met een opbrengst van 1,9 miljard dollar (drie IPO's). Deze landen brachten in het vorige kwartaal respectievelijk 4,3 miljard, 1,2 miljard en 44 miljoen dollar op. Coenradie licht toe: "Europa en de VS vertonen een lichte verbetering in het tweede kwartaal en dragen bij aan het internationale herstel van de IPO-markt. Zowel in transactiewaarde als in aantallen en schaal van de transacties. In de eerste helft van 2010 was Europa verantwoordelijk voor zo’n twintig procent van het wereldwijd bijeengebrachte kapitaal, waarbij de meeste Europese beursintroducties plaatsvonden in Polen, Frankrijk en Spanje. Noord-Amerika nam zo'n zestien procent van het bijeengebrachte kapitaal voor zijn rekening, met drie IPO's in de top twintig van grootste beursintroducties wereldwijd. In Nederland zijn in het tweede kwartaal geen beursintroducties geweest.' 

IPO's per sector

Leidende sectoren in termen van aangetrokken kapitaal waren de financiële sector, en dan vooral verzekeringsmaatschappijen, die 8,2 miljard dollarbijeenbrachten (in dertien IPO's), de energie- en elektriciteitssector met 7,9 miljard dollar en de industriële sector met 5,7 miljard dollar. Grondstoffen- en industriële bedrijven vertoonden ook een bijzonder grote activiteit in reactie op de vraag naar grondstoffen in opkomende markten. 49 transacties ter waarde van 4,8 miljard dollar werden gelanceerd door grondstoffenbedrijven. 

Toekomstverwachtingen

Coenradie concludeert: "In het afgelopen halfjaar hebben we enkele positieve signalen opgevangen ten aanzien van IPO-activiteit, en we hebben nog steeds het volste vertrouwen dat de IPO-markt in de komende twee kwartalen zal groeien. Veel emittenten -ook in Nederland- zitten te wachten op een gunstige gelegenheid om hun beursgang te finaliseren om een betere IPO-prijsstelling te genereren."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Functioneren van Nederlandse Raden van Commissarissen moet beter
 Beleggers blijven optimistisch over 2010
 Forse stijging Europese beursgangen eind 2009
 Beursherstel zal lang op zich laten wachten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10