Met alleen economische groei trekken steden geen talent
26 maart 2012 -
De ‘opkomende economieën’ dichten dan misschien de kloof met Europa en de VS maar als het aankomt op het aantrekken van kapitaal, talent en toeristen liggen grote steden in de VS en West Europa nog steeds ver voor op hun 'opkomende' concurrenten. Dat blijkt uit de Global City Competitiveness Index van de Economist Intelligence Unit (EIU).
Steden in bijvoorbeeld China scoren hoog op het gebied van economische groei, maar niet op het aantrekken van talent. New York en Londen blijven wat dat betreft de meest concurrerende steden ter wereld, gevolgd door Singapore, Parijs en Hong Kong. Van de top 30 bevinden 24 steden zich in West Europa en de VS.
Aantrekkingskracht
Economische kracht en groei zijn belangrijk maar niet de enige factoren die de concurrentiepositie van steden bepalen. Andere factoren zijn onder andere de bedrijvigheid, de wetgeving, de kwaliteit van het menselijk kapitaal en culturele aspecten. Deze factoren dragen niet alleen bij aan een hoge economische groei, maar creëren ook een stabiele en harmonieuze zakelijke en sociale omgeving. De ‘ontwikkelde’ steden slagen er om die redenen beter in toptalent vanuit de hele wereld aan te trekken. Andere redenen daarvoor zijn de kwaliteit van de opleidingen en de ondernemende instelling van de inwoners. Tenslotte werken culturele activiteiten en een over het algemeen goede levensstandaard sterk in hun voordeel.
'Softe' kenmerken
Maar niettemin winnen de Aziatische steden op concurrerend vermogen als je alleen kijkt naar de economische ontwikkeling. De top 32 Aziatische steden kennen naar verwachting een economische groei van tenminste vijf procent per jaar tussen nu en 2016, en twaalf ervan zullen zelfs een economische groei van tien procent realiseren. Dit is een sterk contrast met de zeer lage verwachte groei van de meeste steden in Europa en de VS. Maar, zoals gezegd, economische groei is niet alles, helemaal niet als het op aantrekkelijkheid voor talent aankomt. Om ook de beste mensen aan te trekken moeten de steden in opkomende economieën de komende jaren niet alleen investeren in wolkenkrabbers, metrolijnen en andere infrastructuur maar ook in de ‘softere’ aspecten, zoals educatie, levenskwaliteit, minder vervuiling en persoonlijke vrijheden.
Bron:Management Issues