zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘Brain drain is een mythe’

15 april 2011 - De brain drain blijkt een hardnekkig misverstand. Dit komt naar voren uit het onderzoek ‘Brain drain of brain gain? Hoger opgeleiden in grote steden in Nederland’ in opdracht van Nicis Institute. Volgens dit onderzoek blijven in de HBO-/WO-studie steden meer academici en hoogopgeleide jongeren 'hangen' dan er vertrekken.

Per saldo is de migratie van studenten voor deze gemeenten dus positief. Dit gaat ten koste van andere gemeenten in het betreffende landsdeel: de stad wint en de regio verliest. De gemeenten Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Groningen en Leeuwarden namen deel aan het onderzoek, dat is uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen



Stedelijke ontwikkeling
Hoger opgeleiden zijn belangrijk voor de ontwikkeling van steden. Er is dan ook veel aandacht voor de verhuisstromen van recent afgestudeerden uit de steden met HBO-instellingen en universiteiten. Beleidsmakers maken zich zorgen over de grote aantallen afgestudeerden die de stad verlaten na het behalen van een diploma. Uit het onderzoek blijkt dat van de afgestudeerden een groter aandeel na afloop van de studie in de genoemde steden woont en werkt dan er voorafgaand aan de studie woonde. Voor Maastricht geldt bijvoorbeeld dat vier procent van de WO-afgestudeerden op zestienjarige leeftijd in de stad woonde, na afloop van de studie is dat opgelopen naar zeventien procent. In alle onderzochte steden neemt het aantal afgestudeerden door het blijven na de studie toe. 

Betere studenten blijven
De deelnemende steden zijn daarnaast in staat om weliswaar niet alle, maar vaak wel de betere studenten vast te houden. Degenen die na hun WO-studie blijven wonen en werken in de stad hebben gemiddeld hogere cijfers dan degenen die vertrekken. Een verklaring hiervoor kan zijn dat lokale werkgevers in bepaalde sectoren in staat zijn de meest geschikte kandidaten uit de collegebankjes te werven. Hiernaast trekken de deelnemende gemeenten afgestudeerden aan met studierichtingen die in de eigen stad niet voorhanden zijn. Dit is het sterkst zichtbaar in de technische richtingen. Hiermee werpt het onderzoek een geheel ander licht op deze problematiek en laat zien dat de vrees voor brain drain niet terecht is.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Veel bijval voor de economische agenda Innovatieplatform
 Versterking kenniseconomie vraagt scherpere keuzes
 Nederlandse economie heeft buitenlands talent nodig
 Offshore outsourcing gevaar voor kenniseconomie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10