zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse steden in middenmoot qua economische groei

30 september 2010 - De grote steden van Europa zullen vanaf 2011 weer economische groei kennen. De grootste groei wordt verwacht voor de Poolse steden Poznan, Warschau en Krakow, de vier grote Nederlandse steden bevinden zich in de Europese middenmoot. De ontwikkeling van de werkgelegenheid zal bij de economische groei achterblijven.

Dit blijkt uit het onderzoek 'European Regional Prospects 2010' van economisch onderzoeks- en adviesbureau ECORYSGroeiende wereldhandel
De eerste tekenen van herstel van de economie in Europa zijn zichtbaar in de industrie. Dit komt vooral door de groeiende wereldhandel en een verbetering van de industriële voorraadpositie. Het voorzichtige herstel voedt de economische prestaties van steden in de grote industrielanden. Tegelijkertijd ondergraaft de crisis in de financiële sector de groei in de financiële centra. Tegen deze achtergrond leidt de bezorgdheid over de staatsschuld en de uitvoering van de bezuinigings-maatregelen tot een zwakker herstel in de landen met de grootste begrotingstekorten, en zal in het bijzonder een negatief effect op de groei van de werkgelegenheid hebben. Het economische herstel - in termen van bruto stedelijk product - is het sterkst in de Poolse steden. 

Nederlandse steden in middenmoot
De vier grote Nederlandse stadsregio's Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht bevinden zich qua verwachte economische groei in de Europese middenmoot. Utrecht en Amsterdam kennen tot 2014 een verwachte groei van respectievelijk 1,4 en 1,0 procent, waarmee zij de plaatsen twintig en 29 innemen op de ranglijst van 70 Europese stadsregio's. Den Haag en Rotterdam kennen een jaarlijkse verwachte groei van 0,9 en 0,7 procent en staan daarmee op de plaatsen 36 en 43. Ten opzichte van de raming van vorig jaar zijn de groeicijfers van de Nederlandse stadsregio's weer hoger door een snel herstel van de economische crisis. Vooral in Utrecht neemt de groei sneller toe dan eerder was verwacht. 

Commerciële diensten domineren herstel
De ontwikkeling van de economieën van Utrecht en Amsterdam laten een vergelijkbaar beeld zien: het zijn vooral de commerciële diensten die het herstel domineren. In Utrecht trekt de bouw vanaf 2012 weer aan. Rotterdam en Den Haag kennen een andere ontwikkeling. De Rotterdamse economie profiteert vooral van het herstel in de industrie en de zakelijke dienstverlening. In vergelijking met Rotterdam heeft Den Haag veel minder industrie, toch herstelt ook deze sector in Den Haag zich weer enigszins. In Den Haag is de commerciële dienstverlening de belangrijkste motor voor het herstel van de stedelijke economie.

Ranglijst Europese stadsregio's
De grootste economische groei wordt verwacht voor de Poolse steden Poznan, Warschau en Krakow. Ook voor deze steden geldt dat de economische crisis impact heeft gehad op de groeiverwachtingen, net als voor de meeste Oost-Europese (hoofd)steden. De dip voor de genoemde steden is echter aanzienlijk minder groot in vergelijking met de Baltische steden en het herstel verloopt veel voorspoediger. Cork, Toulouse en Nantes hebben zich overigens tussen deze steden in de top tien genesteld, met voor West-Europese begrippen hoge groeicijfers. Hierdoor kennen ze een bovengemiddelde economische groei. Vijf Europese steden hebben voor de periode 2008-2014 nog steeds te maken met economische krimp. Opvallend is dat vooral de Zuid-Europese steden getroffen zijn door de crisis en dat verder veel Duitse en Engelstalige steden het zwaar hebben. Vooral de industrie en de financiële sector hebben in deze steden stevige klappen opgelopen.

Eurozone en Nederland
Voor Nederland is de verwachte groei voor de periode 2008-2014 0,9 procent per jaar. Dit cijfer ligt boven de verwachte groei voor de EU-27 (0,8 procent). Voor de Eurozone wordt voor de periode 2008-2014 een iets lagere economische groei (0,7 procent) verwacht. In de noordelijke regio's van Nederland (met name Groningen en Friesland) en in Limburg blijft de verwachte economische groei enigszins achter. Flevoland en Utrecht herstellen het snelst van de economische crisis.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Rinnooy Kan biedt oplossingen duurzame economische groei
 Kennisinvesteringen leiden tot hogere groei
 Plan Innovatieplatform leidt tot extra economische groei
 ´Zwakke economische groei voor de eurozone tot 2012´
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10