zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Misleidend beeld ICT-baankansen funest voor bedrijfsleven'

31 januari 2012 - Het is belangrijk om jongeren te stimuleren om naar de perspectieven op de arbeidsmarkt te kijken wanneer zij een opleiding kiezen: hoe groot is de kans op een baan per studie. Voor de ICT’er verschilt dat enorm per opleiding. De ICT-branche in zijn geheel is te omvangrijk en gedifferentieerd om in één adem te noemen met ‘baankans’. Dat wordt wel gedaan en zorgt voor een misleidend beeld.

De recent verschenen ‘Keuzegids onderwijs mbo-opleidingen’ baseert zich op de cijfers van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. Het onderzoek van ROA onderscheidt drie opleidingstypes voor ICT: mbo, hbo en wo. Cijfers voor vraag en aanbod worden tegen elkaar afgezet en voor ICT is de conclusie dat het aanbod groter is dan de vraag op de arbeidsmarkt. Dat klopt, wanneer alles bij elkaar wordt opgeteld. Kijk je echter specifiek per opleiding dan verschilt dat enorm. Helaas wordt die nuance niet altijd aangebracht. Zo schetst de Keuzegids het beeld dat er voor álle mbo ICT-opleidingen een negatief arbeidsmarktperspectief is. Die interpretatie is niet correct en zorgwekkend. Echte baankansen voor mbo ICT’ers

In Nederland (in zijn algemeen) is het perspectief inderdaad ongunstig voor gediplomeerden van mbo ICT opleidingen op niveau twee en drie: Medewerker ICT en Medewerker beheer ICT. Echter, voor de mbo ICT-opleidingen op niveau vier zijn de perspectieven juist gunstig: ICT-beheerder, Applicatieontwikkelaar en Netwerkbeheerder. Uitzondering is de mbo-niveau vier opleiding Particulier digitaal onderzoeker. 

Baankansen voor hoger opgeleide ICT’ers?
ICT~Office benadrukte onlangs nog dat de kansen voor hoogopgeleide ICT-professionals goed zijn en blijven binnen de ICT-sector, maar ook daarbuiten. Denk hierbij aan de toenemende vraag naar ICT-professionals binnen de financiële dienstverlening, maar ook in bijvoorbeeld de zorg. ICT~Office waarschuwt juist dat het tekort aan goed opgeleide ICT'ers negatieve consequenties zal hebben voor de Nederlandse kenniseconomie. Ook het Ministerie van EL&I komt in het rapport 'Van een fysieke naar een intelligente digital gateway' tot de conclusie dat Nederland er op het vlak van de beschikbaarheid van ICT-talent slecht voorstaat. 

Belang van goede voorlichting

Het bedrijfsleven heeft nu en straks veel behoefte aan goed opgeleide ICT-beheerders, applicatieontwikkelaars en netwerkbeheerders. ECABO wil dat het bedrijfsleven over genoeg van zulke medewerkers beschikt. Genoeg, dus zoveel dat het bedrijfsleven ook de keuze heeft, en niet gedwongen wordt om duurdere hbo’ers in te zetten op mbo-beroepen. Voldoende instroom naar deze opleidingen begint met correcte studievoorlichting. 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties
 Financiële dienstverleners kwetsbaarder voor storingen door certificaten
 Vier tips voor een relaxte (digitale) zomer
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ICT Generalisten zitten in de gevarenzone
 Nederlander wil beter gebruik van ICT in gezondheidszorg
 Omzet cloud computing groeit tot 50 miljard euro in 2015
 Sentiment grootbedrijf remt groei ICT-bestedingen
 
 
reacties
 
IT Opleiding  |   | 
24-04-2012
 | 
11:13 uur
Bij ons zien we vaak dat mensen met een ICT opleiding nog extra opleidingen of cursussen volgen om zich wat meer te kunnen specialiseren op één bepaald vakgebied. Door bijvoorbeeld een CISCO certificering op zak te hebben verbreden ze hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Een zakelijke lening afsluiten bij de bank? Bereid u goed voor
Last van ongedierte in en rondom het bedrijfspand? Deze maatregelen kun je treffen!
reacties
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
Wat leert Maarten van der Weijden ons over doelen stellen? (1) 
Tien excuses bij het aanhoren van klachten (2) 
Hoog tijd om aan de slag te gaan met het Klimaatakkoord (1) 
Vijf tips om customer feedback van vijfsterrenkwaliteit te krijgen (1) 
De kracht van stilte (1) 
Kan IT de populariteit van Virtual Reality bijhouden?  (2) 
top10
De top tien meest schaarse beroepen in Europa
Drie manieren om ‘bad hires’ te voorkomen
Nederlandse bedrijven minst flexibel in werktijden werknemer
De twintig populairste steden deze zomervakantie het populairste
Aantal nieuwe cao’s zeer laag
1,2 miljoen Nederlandse huizen slim beveiligd
De veranderingen op het werk van de afgelopen tien jaar
Te weinig loon voor één op de vijf werkenden
Explosieve toename Emotet malware
Kwaliteit bestuursverslag laat te wensen over
meer top 10