zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Omzet cloud computing groeit tot 50 miljard euro in 2015

30 november 2011 - Onderzoek toont aan dat verkopen op het gebied van cloud computing wereldwijd zullen oplopen tot 50 miljard euro in 2015. Europese ICT-aanbieders kunnen profiteren van deze groei als ze zelf cloud-diensten gaan aanbieden. Een belangrijk aspect hierbij is dat Europese politici dan ook de juiste condities voor deze Europese ICT-leveranciers moeten creëren.

Dit zijn de belangrijkste bevindingen van de studie ‘Survival of the fittest – How Europe can play a leading role in the cloud’, door Roland Berger Strategy Consultants en SAPSnelst groeiende segment in de ICT
In 2010 hebben organisaties ongeveer 17,4 miljard euro geïnvesteerd in cloud computing en bijbehorende diensten. In 2015 zal dat naar verwachting meer dan verdriedubbeld zijn tot bijna 50 miljard euro. Dat maakt cloud computing het snelst groeiende segment in de ICT-industrie. De populariteit van cloud computing onder met name professionele gebruikers biedt uitstekende groeiperspectieven voor Europese aanbieders. Uit de studie blijkt dat de cloud-economie op zijn minst 70.000 nieuwe banen per jaar kan creëren in Europa.

Potentieel van verschillende servicemodellen
De markt voor cloud-diensten biedt verschillende servicemodellen. Infrastructure as a Service (IaaS) is nu erg volwassen en wordt op grote schaal ingezet door Amerikaanse ICT-aanbieders. Zulke infrastructurele diensten bieden echter alleen lage winstmarges op de middellange termijn, volgens Carsten Rossbach, partner bij Roland Berger.
Angélique de Vries van SAP ziet meer potentieel in Software as a Service (SaaS) en Platform as a Service (PaaS). "Deze twee modellen leveren hogere nettomarges op in de komende jaren. Juist hier moet Europa aansluiting zien te vinden. Deze diensten vormen een broeinest voor sterke ecosystemen met veel ICT-platformen zodat ze de economie als geheel een boost kunnen geven."

Consistente richtlijnen
Als Europese ICT-aanbieders succesvol willen zijn in de opkomende cloud-markt, dan moeten de politiek en het bedrijfsleven nauw met elkaar samenwerken. Zo zijn consistente, technische, juridische en financiële standaarden voor cloud computing noodzakelijk volgens Rossbach. "Denk hierbij aan het beschermen van data, waarvoor op dit moment nog steeds geen pan-Europese standaarden zijn. Europese databescherming moet geen angst voor bureaucratie aanwakkeren, maar juist een kwaliteitskenmerk voor ‘Made in Europe’ worden." 

Vijfpuntenprogramma
Roland Berger Strategy Consultants en SAP stellen een vijfpuntenprogramma voor om de voordelen die de cloud economie biedt te kunnen behalen:

1. Ontwikkel een Europees juridisch raamwerk voor het harmoniseren van de aanpak rond gegevensbescherming. 

2. Creëer een zogeheten ‘European Cloud Gold Standard’: de Europese ICT-industrie moet een keurmerk ontwikkelen voor cloud-diensten. Hierdoor zal het vertrouwen van gebruikers verder groeien, waardoor ook de verkoop van cloud-diensten sterk kan groeien. 

3. Innovatie: zowel de EU als de individuele lidstaten moeten meer geld en inspanning investeren in een op cloud-diensten gebaseerde overheidsdienstverlening, waarbij met name geïnvesteerd zou moeten worden in innovatieve nieuwe diensten. Er is dus meer cloud-onderzoek nodig. 

4. Cloud computing voor het MKB: er is een speciale inspanning nodig om de voordelen van cloud computing voor het MKB voor het voetlicht te brengen. Hier is geen additioneel budget voor nodig, aangezien de EU al voldoende fondsen beschikbaar heeft voor het MKB. Het is meer een kwestie van prioriteiten stellen binnen de bestaande subsidieprogramma’s. 

5. Overheden zouden de rol van pionier aan moeten nemen: de overheden in de verschillende lidstaten zijn belangrijke afnemers van ICT-producten en -diensten. Daarmee kunnen zij dus als het ware het goede voorbeeld geven en hun investeringen richting cloud computing draaien. Dat geeft vertrouwen in de markt, zeker als ook het hierboven genoemde keurmerk in het leven is geroepen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Bijna één op de tien werknemers voert hobby uit tijdens thuiswerken
 Pandemie versnelt de digitale transformatie
 Een op de drie medewerkers minder loyaal na eerste coronagolf
 

Gerelateerde nieuwsitems

 IT manager weet niet waar Cloud-providers bedrijfsdata opslaan
 Organisaties bezorgd maar optimistisch over veiligheid in de cloud
 Manager heeft innovatie en cloud hoog op de actielijst staan
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: tips voor meer conversie via e-mail
Er is veel waar je aan kunt denken om de conversie van je mailings te verbeteren. En niet onbelangrijk: hoe zet je al deze aspecten zo optimaal mogelijk in. In dit gratis white paper beschrijft Spotler 21 technieken voor beter scorende e-mails. Benieuwd?
Download het white paper
Lees verder
Gebruik van Easy Up tenten tijdens beurzen: zo creëer je een opvallende beursstand!
Juiste telefoon voor zakelijke doeleinden: iPhone imponeert!
reacties
Bijna één op de tien werknemers voert hobby uit tijdens thuiswerken  (1) 
76 procent van de studenten werkt door coronacrisis in een andere sector (1) 
Aantal vacatures komt steeds dichter bij pre-coronatijdperk (1) 
Analytics is de bewezen grote winnaar (1) 
Hamsterschaamte: Nederlander ontkent te hamsteren tijdens coronacrisis (1) 
Ik heb genoeg van negatieve medewerkers. Wat nu? (2) 
Coronacrisis zorgt voor extra aandacht gezondheid werknemers  (1) 
top10
Vrouwelijk HR-professional voelt zich vertrouwenspersoon, man voelt zich coach
Helft thuiswerkers vol lof over optreden HR tijdens lockdown
Drie gouden regels voor e-mailmarketing in het nieuwe normaal
Sterke toename aanvallen met nieuwe Valak-malware
Nationaal Thuiswerkonderzoek: veiligheid en privacy in gedrang
Eén op de vijf werkende Nederlanders ziet inkomen dalen door coronacrisis
Aantal zorgvacatures terug op niveau pre-coronacrisis
Betere bedrijfsresultaten? Begin bij uw cultuur
Kwaadaardige corona trackers zijn in opmars
Een op drie IT-verantwoordelijken: organisatie maakt ineffectief gebruik van cloudtechnologie
meer top 10