zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Sentiment grootbedrijf remt groei ICT-bestedingen

28 oktober 2011 - De groei van ICT-bestedingen vlakt af. Kleine en middelgrote bedrijven gaan de komende twaalf maanden weliswaar meer investeren in ICT, maar ondernemingen met meer dan 500 werknemers voorzien een duidelijke krimp in de bestedingen. Dit blijkt uit de Ernst & Young ICT Barometer onder 600 managers en professionals in het bedrijfsleven en bij de overheid.


Per saldo verwachten de ondervraagden de komende twaalf maanden nog een lichte groei van de ICT-bestedingen. In het grootbedrijf is het sentiment ten aanzien van ICT-investeringen de afgelopen kwartalen echter helemaal omgeslagen: van duidelijk positief (april), via neutraal (juli) naar negatief (nu). Alleen voor uitgaven aan software verwachten de grootste bedrijven nog groei. Bezien naar branche blijven de sectoren productie/industrie op het gebied van ICT-bestedingen positief naar de toekomst kijken. Andere sectoren zijn in iets mindere mate positief, met de sectoren handel/distributie als negatieve uitschieter. Het inzakkende consumentenvertrouwen speelt hier een rol. Uit het onderzoek blijkt verder dat binnen het ICT-budget servers, standaard software en telecom onveranderd de grootste kostenposten zijn. Cloud computing wordt met afstand als de grootste groeipost binnen het ICT-budget beschouwd. Bestedingen voor consultancy, (interim) management en opleidingen staan zwaar onder druk. 



Voorzichtigheid troef

De uitkomsten van deze ICT Barometer zijn minder optimistisch dan de vorige editie. De ICT Indicator daalt van een niveau van 116 punten in juli naar 89 punten en is daarmee weer terug op het niveau van januari van dit jaar. Afnemend vertrouwen doet de sinds januari in gang gezette opleving teniet.
Casper Kruijt, partner bij Ernst & Young, ziet veel terughoudendheid bij bedrijven. "Er zit nog steeds heel veel onzekerheid in de markt waardoor voor veel organisaties voorzichtigheid troef is. Hoewel ook de groeiverwachtingen in het MKB in sommige gevallen enigszins onder druk staan, is het verschil met ondernemingen met meer dan 500 werknemers een stuk groter geworden. De grootste bedrijven stellen hun ICT-investeringen in de huidige situatie voor zover mogelijk uit." 

Grillige periode
Kruijt constateert dat de ICT-markt een grillige periode doormaakt. "De snelheid waarmee het sentiment keert, is vergelijkbaar met de daling medio 2008. Leek het er vorig kwartaal nog op dat kleine en middelgrote bedrijven de motor achter blijvend groeiende ICT-bestedingen waren en we een opgaande lijn te pakken hadden, nu moeten we echter constateren dat ook het MKB enigszins aarzelt terwijl het grootbedrijf afhaakt. Als we afgaan op de verwachtingen die sommige automatiseerders uitspreken, zal het vierde kwartaal geen gunstiger beeld te zien gaan geven."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Niet-werkende ICT kost 26 miljoen werkdagen per jaar
 Meer ICT-budget: blijvende groei of kortstondige opleving?
 Slimmer inzetten van ICT bij overheid levert enorme besparing op
 ICT-sector groeit nauwelijks: grote afnemers te voorzichtig
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10