zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander wil beter gebruik van ICT in gezondheidszorg

8 december 2011 - Het Nederlandse publiek geeft de gezondheidszorg met het rapportcijfer 7,1 een ruime voldoende. De gezondheidszorg scoort vooral goed op onderdelen als kwaliteit, service en bereikbaarheid. Het laagst gewaardeerde onderdeel van de dienstverlening van zorgaanbieders is de inzet van ICT-toepassingen. Dit blijkt uit de Ernst & Young ICT Barometer.

Tweederde van alle ondervraagden is van mening dat de zorgsector de mogelijkheden van ICT en internet nog (veel) te weinig benut. En hoewel slechts een minderheid vertrouwen heeft in een succesvolle afloop, is een versnelling van de implementatie van ICT in de zorg volgens 60 procent van de ondervraagden noodzakelijk. Innovaties

Monique van Dijen, partner bij Ernst & Young Health Advisory Services, zegt over de uitkomsten van het onderzoek: "De Nederlandse zorg doet het vooral goed qua prijs-kwaliteitverhouding. Onze zorgsector presteert echter beduidend minder op het gebied van technische innovaties. Zorgverleners zijn overwegend mensgericht, wat op zich natuurlijk logisch is. Vaak zijn ze echter minder bezig met ICT-toepassingen, waar de afnemers van zorg wel behoefte aan hebben." Uit het onderzoek blijkt dat ondervraagden veel meer via website of e-mail contact willen hebben met hun zorgaanbieder. Driekwart ziet toekomst in het online afhandelen van administratieve zaken terwijl 57 procent veel verwacht van de elektronische uitwisseling van medische gegevens.
Van Dijen: "Veel mensen vinden dat de zorg nog te bureaucratisch functioneert en zien voordelen in de automatisering van ondersteunende processen. Bij alle zorgaanbieders is volgens ons onderzoek de inzet van ICT het zwakke punt in de dienstverlening. Dat betekent ook dat zorgaanbieders die er wel in slagen ICT en internet succesvol te implementeren zich nadrukkelijk van concurrenten onderscheiden. Dat geldt evenzeer voor de inzet van ICT in het primaire proces in de vorm van e-health." 

Overstap

Het onderzoek wijst uit dat onder het Nederlandse publiek de apotheek samen met tandheelkundige en paramedische zorgaanbieders van alle zorgaanbieders het best scoort op het gebruik van ICT. "Een opvallende uitkomst uit ons onderzoek is het rechtstreekse verband tussen de kwaliteit van de zorg en de inzet van ICT," zegt Van Dijen. "Daar waar ondervraagden de zorgkwaliteit positief beoordelen, scoort ook het gebruik van ICT-toepassingen hoger. Andersom blijken zorgaanbieders die in het onderzoek op kwaliteit slecht worden beoordeeld, ook op ICT-gebied een lage waardering krijgen." Dat laatste geldt met name voor de ouderenzorg, de GGZ en de gehandicaptenzorg. 
Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlanders tevreden zijn over hun zorgverzekeraar: gemiddeld krijgt die het rapportcijfer 7,2. Van Dijen: "Dat is natuurlijk positief, maar wel met een kanttekening. Uit voorlopige cijfers blijkt namelijk dat het aantal mensen dat van zorgverzekeraar wisselt dit jaar verdubbelt tot 7,6 procent. In ons onderzoek zegt zelfs elf procent van de ondervraagden een overstap te overwegen. Voor verzekeraars valt er met name op het vlak van premiestelling en flexibiliteit nog veel te winnen, zo blijkt uit het onderzoek."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Recruiter denkt dat kandidaten vaardigheden op cv overdrijven
 Vier vereisten voor een efficiënt datacenter
 ‘Positief verband tussen stakeholdergericht leiderschap en betere financiële bedrijfsprestaties’
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemer vindt jaarlijkse vitaliteitsscan geen probleem
 Het oude ambacht blijkt recessieproof
 Bedrijfsgezondheidszorg pakt handschoen op
 Ervaren ICT'ers grootste groep werkzoekenden
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Tips om meer uit e-mail te halen met een CRM-koppeling
Wil je je in 2020 meer focussen op klantengagement? Dan heb je zowel een CRM- als een email marketingsysteem nodig. In dit white paper legt Spotler uit waarom een koppeling zo waardevol is én hoe je dit goed aanpakt. Benieuwd naar de tips?
Download white paper
Lees verder
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Personeel inwerken met behulp van een onboard-programma
Waarom kiezen voor een agile werkwijze bij de ontwikkeling van software
Het belang van een goede online marketing partner
reacties
Onbekend maakt onbemind (1) 
Geef uw jaaromzet nog een extra boost met inzet van data  (1) 
De kunst van het complimenteren (4) 
Eén op acht werkenden vindt dat organisatie prima zonder printer kan (2) 
Helft Nederlanders ziet op tegen functioneringsgesprek (1) 
Soft Skills: programmeur moet teamspeler zijn, salesmedewerker coole kikker  (1) 
Loonafspraken voor 2020 hoger dan 2019 (1) 
top10
Waar kandidaten zich aan storen tijdens een sollicitatiegesprek
De top-100 snelst groeiende beroepen van de toekomst: Mensenwerk blijft groeien
Dit jaar nog geen advertenties op WhatsApp
IT-trends in 2020: hoe AI alle andere trends gaat beďnvloeden
Posities in zorg overheersen in top tien snelst groeiende banen
Duurzame kijk op HRM oplossing voor burn-outklachten?
Meerwaarde creëren uit menselijk kapitaal met ISO-norm
Bedrijven plukken steeds vaker voordelen van mobiele CRM-apps
Stap uit de sprookjeswereld en stop het (digitale) zwart-wit-denken
Nederland ideale vestigingsplek dankzij digitale infrastructuur
meer top 10