zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Sterk herstel ICT-sector na jaar van dieptepunten

30 december 2009 - Het jaar 2009 is een jaar geweest waarin de ICT-conjunctuur en -bestedingen grote dieptepunten bereikten. De laatste maanden van het jaar is echter herstel zichtbaar, voornamelijk op het gebied van bestedingen. De ICT Indicator stijgt van 71 punten in oktober naar 81 punten in december.

Deze resultaten zijn afkomstig uit de meest recente ICT Barometer van Ernst & Young. Na een jaar van inkrimping lijkt de vraag naar externe ICT’ers zich te stabiliseren, terwijl tevens de vraag naar interne ICT’ers op hetzelfde niveau blijft. Bij bedrijven met meer dan 500 medewerkers, in het bijzonder in de sectoren productie en industrie, wordt nog altijd fors gesneden in het bestand van externe en interne ICT’ers. Voor het eerst sinds maanden neemt in het MKB echter de vraag naar ICT’ers juist toe. Voorzichtigheid

"Voorzichtigheid lijkt de trend voor werkgevers en werknemers in ICT voor 2010," aldus Jacob Verschuur, directeur Ernst & Young ICT Leadership. " Het wordt een transformatiejaar voor ICT. Geen of nauwelijks groei voor interne en externe ICT’ers. Wel forse groei in de budgetten voor hard- en software en nauwelijks groei in externe ICT-services. Dus ruim baan voor vernieuwing en/of aanpassing van datacenters, ERP, webomgevingen, verdere doorvoering van efficiency en van de financiële- , CRM, logistieke en HR-systemen. Outsourcing zal verder groeien, maar anders dan in 2004-2008. Bedrijfskritische ICT wordt in 2010 steeds vaker teruggehaald van outsourcing." 

Budgetten

De budgetten voor ICT voor 2010 worden bij een groot deel van de organisaties naar boven bijgesteld. Maar liefst 36 procent van de managers en ICT-professionals verwacht dat het budget in 2010 zal groeien, wat een duidelijke verbetering is ten opzichte van april 2009 toen er nog sprake was van een aanzienlijke krimp. 

Handel en distributie
De sectoren handel en distributie steken met kop en schouders boven de andere sectoren uit wat betreft de verwachte groei van interne en externe ICT’ers en budgetten. Een zeer groot deel van het negatieve sentiment wordt veroorzaakt door de sectoren productie en industrie. "Deze sectoren scoren negatief op alle aspecten. Zelfs op het gebied van bestedingen van hard- en software, terwijl de andere sectoren hier een sterke groei laten zien." stelt Verschuur. "Ook bij de overheid en gerelateerde semi-overheden valt het op dat de daar de verwachte budgetstijgingen voor 2010 aanzienlijk minder zijn. Het wordt een trend als je naar de voorgaande negatieve ICT-jaren kijkt: in crisis besteedt de overheid meer aan ICT, na de crisis investeert het bedrijfsleven weer volop".

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Hoe moet het uitvoerend-, midden- en topmanagement zich kleden?
 Low-code in 2020: hoe om te gaan met de dreigende softwarecrisis?
 Driekwart onderschat financiële veranderingen bij nieuwe baan
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ICT-sector zit weer in de lift
 Investeringen stellen IT-managers voor dilemma
 Ict in 2010: netbooks, cloud en iPad
 Overheid investeert in ICT, grote bedrijven juist niet
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Tips om meer uit e-mail te halen met een CRM-koppeling
Wil je je in 2020 meer focussen op klantengagement? Dan heb je zowel een CRM- als een email marketingsysteem nodig. In dit white paper legt Spotler uit waarom een koppeling zo waardevol is én hoe je dit goed aanpakt. Benieuwd naar de tips?
Download white paper
Lees verder
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
reacties
Geef uw jaaromzet nog een extra boost met inzet van data  (1) 
De kunst van het complimenteren (4) 
Eén op acht werkenden vindt dat organisatie prima zonder printer kan (2) 
Helft Nederlanders ziet op tegen functioneringsgesprek (1) 
Soft Skills: programmeur moet teamspeler zijn, salesmedewerker coole kikker  (1) 
Loonafspraken voor 2020 hoger dan 2019 (1) 
Vraag naar ICT-ers stijgt met elf procent (2) 
top10
De vijf HR-trends voor 2020
Moderne beoordelingsprocessen geven boost aan werknemersbetrokkenheid
Managers stellen eigen belang boven teamresultaat
Eerder stoppen met werken: wat zijn de mogelijkheden?
Bespaar uw medewerkers de eindejaarsgesprekken
Onbekend maakt onbemind
5G cruciaal voor behoud toppositie Nederlandse IT-sector
Hoe gaan we op een verstandige manier om met kunstmatige intelligentie?
Zakelijke leaserijders kiezen vooral in Noord-Holland voor elektrisch
Allianz beste zakelijk pensioenverzekeraar 2019
meer top 10