zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Sterk herstel ICT-sector na jaar van dieptepunten

30 december 2009 - Het jaar 2009 is een jaar geweest waarin de ICT-conjunctuur en -bestedingen grote dieptepunten bereikten. De laatste maanden van het jaar is echter herstel zichtbaar, voornamelijk op het gebied van bestedingen. De ICT Indicator stijgt van 71 punten in oktober naar 81 punten in december.

Deze resultaten zijn afkomstig uit de meest recente ICT Barometer van Ernst & Young. Na een jaar van inkrimping lijkt de vraag naar externe ICT’ers zich te stabiliseren, terwijl tevens de vraag naar interne ICT’ers op hetzelfde niveau blijft. Bij bedrijven met meer dan 500 medewerkers, in het bijzonder in de sectoren productie en industrie, wordt nog altijd fors gesneden in het bestand van externe en interne ICT’ers. Voor het eerst sinds maanden neemt in het MKB echter de vraag naar ICT’ers juist toe. Voorzichtigheid

"Voorzichtigheid lijkt de trend voor werkgevers en werknemers in ICT voor 2010," aldus Jacob Verschuur, directeur Ernst & Young ICT Leadership. " Het wordt een transformatiejaar voor ICT. Geen of nauwelijks groei voor interne en externe ICT’ers. Wel forse groei in de budgetten voor hard- en software en nauwelijks groei in externe ICT-services. Dus ruim baan voor vernieuwing en/of aanpassing van datacenters, ERP, webomgevingen, verdere doorvoering van efficiency en van de financiële- , CRM, logistieke en HR-systemen. Outsourcing zal verder groeien, maar anders dan in 2004-2008. Bedrijfskritische ICT wordt in 2010 steeds vaker teruggehaald van outsourcing." 

Budgetten

De budgetten voor ICT voor 2010 worden bij een groot deel van de organisaties naar boven bijgesteld. Maar liefst 36 procent van de managers en ICT-professionals verwacht dat het budget in 2010 zal groeien, wat een duidelijke verbetering is ten opzichte van april 2009 toen er nog sprake was van een aanzienlijke krimp. 

Handel en distributie
De sectoren handel en distributie steken met kop en schouders boven de andere sectoren uit wat betreft de verwachte groei van interne en externe ICT’ers en budgetten. Een zeer groot deel van het negatieve sentiment wordt veroorzaakt door de sectoren productie en industrie. "Deze sectoren scoren negatief op alle aspecten. Zelfs op het gebied van bestedingen van hard- en software, terwijl de andere sectoren hier een sterke groei laten zien." stelt Verschuur. "Ook bij de overheid en gerelateerde semi-overheden valt het op dat de daar de verwachte budgetstijgingen voor 2010 aanzienlijk minder zijn. Het wordt een trend als je naar de voorgaande negatieve ICT-jaren kijkt: in crisis besteedt de overheid meer aan ICT, na de crisis investeert het bedrijfsleven weer volop".

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Psychologische veiligheid creëren: de bouwsteen voor agility
 Phishing meer gericht op nieuwe ‘smoesjes’ door COVID-19
 Gerichte inzet AI nodig om ROI gezond te houden
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ICT-sector zit weer in de lift
 Investeringen stellen IT-managers voor dilemma
 Ict in 2010: netbooks, cloud en iPad
 Overheid investeert in ICT, grote bedrijven juist niet
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: 24 tips om e-mailadressen te verzamelen
Wat kun je doen om in deze lastige tijd je e-mail database te vergroten? In dit white paper van Spotler lees je 24 concrete tips waar je direct mee aan de slag kunt. Een groter bereik betekent simpelweg ook een grotere kans op succes. Benieuwd naar de tips?
Download het white paper
Lees verder
Fit blijven zorgt voor betere prestaties op de werkvloer
reacties
Corona zorgt voor boost in online verkopen (1) 
Tijdens de vakantie fantaseren over later (1) 
Zonnige tendens woningen met zwembad  (1) 
Anderhalvemeter-klagen: helpt dat?  (1) 
Data-analist, data scientist en big data populairste termen bij zoeken naar IT-vacatures (1) 
Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiënt beheer van LinkedIn-profiel (1) 
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega (3) 
top10
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega
Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk
Mimecast waarschuwt voor tweede golf in coronaphishing
Drie tips om veilig te internetten vanaf uw vakantieadres
Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiënt beheer van LinkedIn-profiel
Anderhalvemeter-klagen: helpt dat?
Een veilige hybride werkomgeving dankzij mobiele encryptie
Fors meer DDoS aanvallen vanwege COVID-19
Trend zet door: grote concerns die omvallen
Reorganiseren: vier belangrijke aandachtspunten
meer top 10