zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

ICT-sector groeit nauwelijks: grote afnemers te voorzichtig

25 februari 2011 - Volgens de ICT Barometer van Ernst & Young is de vraag naar externe ICT-ers gedaald naar het crisisniveau van 2009. De onderzoeksresultaten van januari 2011 laten een compleet ander beeld van de ICT-sector zien dan het onderzoek in het vierde kwartaal van 2010. De ICT Indicator, een index gebaseerd op de onderzoeksresultaten is dan ook gedaald van 121 naar 88.

Niet alleen de vraag naar externe ICT-ers neemt af, ook de vraag naar interne ICT-ers is weer exact op het crisisniveau van april 2009. Elf procent van de ondervraagde managers ziet de interne ICT-afdeling groeien, terwijl dertien procent juist mensen ziet weggaan. De oorzaak zit deels in tegenvallende omzetten bij een aantal ICT-giganten over 2010, waardoor uiterste voorzichtigheid in personeelsgroei is geboden. Een andere oorzaak zit in de overheveling van werk naar met name India. 



Budget groeit minder hard
Casper Kruijt, partner bij Ernst & Young: "Naast de daling van werkgelegenheid zien we de investeringen dalen. Bedrijven en instellingen met meer dan 500 werknemers hebben de ICT-budget verwachtingen voor 2011 aanzienlijk naar beneden bijgesteld. De ICT-budgetten blijven echter nog steeds groeien: van de ondervraagde managers verwacht 32 procent een toename in het budget, terwijl 21 procent een afname verwacht. In november 2010 waren deze verwachtingen aanzienlijk rooskleuriger: 38 procent zag een toename en negentien procent een afname van de ICT-budgetten." 

Bezuinigingen bij overheid
De overheid zet de bezuinigingsvaart erin. Er is minder inhuur van ICT’ers, minder aanschaf van hardware en er wordt voorzichtig omgegaan met de aanschaf van software. Ook laat de ICT Barometer een daling zien bij externe ICT-services. De overheidsmanagers zijn helder over hun verwachtingen: twintig procent van hen verwacht groei, 41 procent een afname van externe ICT-services voor 2011. 

Lichtpuntjes
Gelukkig zijn er ook positieve geluiden. De verwachtingen van MKB-organisaties en kleinere instellingen zijn minder negatief voor de rest van 2011; het MKB gaat in 2011 naar verwachting juist meer investeren in externe ICT-services. Gemiddeld twintig procent van de MKB-managers verwacht groei en veertien procent een afname. Binnen de sectoren handel/distributie hebben de managers hun verwachtingen voor de bestedingen voor externe ICT-services in 2011 juist sterk naar boven bijgesteld. Bijna 30 procent van de managers verwacht groei in 2011, terwijl maar tien procent een afname voorspelt. Hun verwachtingen zijn aanzienlijk positiever in vergelijking tot medio 2010.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Krapte op de IT-markt tast populariteit Randstad aan
 ICT-beleid bij overheid in de kinderschoenen
 ICT-sector zit in een dip
 ICT-beslissers vragen massaal om garanties
 
 
reacties
 
NumoQuest  |   | 
25-02-2011
 | 
13:35 uur
Doorgaans kan ik me wel vinden in de onderzoeken en conclusies van E&Y Alleen nu even niet. Reden dit te doen is de enorme stroom aan aanvragen die de revue passeren van 1001 ICT toeleveranciers.

Zuigen deze de vacatures uit hun duim om hun Databases te vullen? Is het één grote fata morgana waar we naar zitten te kijken? Verbazingwekkender is, en dat is werkelijk verbazingwekkend, dat meer dan 65% van de voorbijkomende vacatures allemaal de afkorting jr. in de vacature hebben staan.

Nu begin ik mij danig zorgen te maken. Of E&Y doet een verkeerde analyse of ... de overheden kijken massaal de andere kant op waar het leeftijdsdiscriminatie aan gaat.

Want bij ons weten zit er nog een flink contingent oudere, lees 45+ specialisten thuis, die door eerdere paniekaanvallen en stuiptrekkingen van datzelfde bedrijfsleven, snel als oud vuil aan de kant zijn gezet.

Donner heeft, zo konden we lezen, als oudere beleidsmaker klaarblijkelijk helemaal geen ook voor deze, wat ik persoonlijk nu toch wel durf te zeggen, deze nationale schandvlek.

Of, wij krijgen de verkeerde informatie gevoed van overheden en werkgevers dat het allemaal lekker goed aan het gaan is maar dat we toch ernstig in de knel komen voor waar het bemensing betreft, of er zijn erg veel bureautjes die wel heel erg veel vacatures de lucht in schieten en roepen om die ene 'junior met 5 jaren relevante ervaring' die ze maar niet kunnen vinden, dat terwijl er nog heel veel specialisten gewoon thuis zitten.

Neen mijnheer Donner, wij zijn niet bang dat wij het niet begrijpen. E bestaat een erg grote discrepantie tussen realiteit en dat wat u ons graag doet geloven. Na de overstap van Balkenende naar E&Y moet ik zeggen is er sprake van naamsschade alleen weet het slachtoffer het klaarblijkelijk nog niet helemaal.

Helderder is het er in elk geval niet op aan het worden. Tijd wellicht voor wat meer zinnigheid en ..... oh ja.... competentie?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10