zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

ICT-sector groeit nauwelijks: grote afnemers te voorzichtig

25 februari 2011 - Volgens de ICT Barometer van Ernst & Young is de vraag naar externe ICT-ers gedaald naar het crisisniveau van 2009. De onderzoeksresultaten van januari 2011 laten een compleet ander beeld van de ICT-sector zien dan het onderzoek in het vierde kwartaal van 2010. De ICT Indicator, een index gebaseerd op de onderzoeksresultaten is dan ook gedaald van 121 naar 88.

Niet alleen de vraag naar externe ICT-ers neemt af, ook de vraag naar interne ICT-ers is weer exact op het crisisniveau van april 2009. Elf procent van de ondervraagde managers ziet de interne ICT-afdeling groeien, terwijl dertien procent juist mensen ziet weggaan. De oorzaak zit deels in tegenvallende omzetten bij een aantal ICT-giganten over 2010, waardoor uiterste voorzichtigheid in personeelsgroei is geboden. Een andere oorzaak zit in de overheveling van werk naar met name India. Budget groeit minder hard
Casper Kruijt, partner bij Ernst & Young: "Naast de daling van werkgelegenheid zien we de investeringen dalen. Bedrijven en instellingen met meer dan 500 werknemers hebben de ICT-budget verwachtingen voor 2011 aanzienlijk naar beneden bijgesteld. De ICT-budgetten blijven echter nog steeds groeien: van de ondervraagde managers verwacht 32 procent een toename in het budget, terwijl 21 procent een afname verwacht. In november 2010 waren deze verwachtingen aanzienlijk rooskleuriger: 38 procent zag een toename en negentien procent een afname van de ICT-budgetten." 

Bezuinigingen bij overheid
De overheid zet de bezuinigingsvaart erin. Er is minder inhuur van ICT’ers, minder aanschaf van hardware en er wordt voorzichtig omgegaan met de aanschaf van software. Ook laat de ICT Barometer een daling zien bij externe ICT-services. De overheidsmanagers zijn helder over hun verwachtingen: twintig procent van hen verwacht groei, 41 procent een afname van externe ICT-services voor 2011. 

Lichtpuntjes
Gelukkig zijn er ook positieve geluiden. De verwachtingen van MKB-organisaties en kleinere instellingen zijn minder negatief voor de rest van 2011; het MKB gaat in 2011 naar verwachting juist meer investeren in externe ICT-services. Gemiddeld twintig procent van de MKB-managers verwacht groei en veertien procent een afname. Binnen de sectoren handel/distributie hebben de managers hun verwachtingen voor de bestedingen voor externe ICT-services in 2011 juist sterk naar boven bijgesteld. Bijna 30 procent van de managers verwacht groei in 2011, terwijl maar tien procent een afname voorspelt. Hun verwachtingen zijn aanzienlijk positiever in vergelijking tot medio 2010.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Recruiter denkt dat kandidaten vaardigheden op cv overdrijven
 Vier vereisten voor een efficiënt datacenter
 ‘Positief verband tussen stakeholdergericht leiderschap en betere financiële bedrijfsprestaties’
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Krapte op de IT-markt tast populariteit Randstad aan
 ICT-beleid bij overheid in de kinderschoenen
 ICT-sector zit in een dip
 ICT-beslissers vragen massaal om garanties
 
 
reacties
 
NumoQuest  |   | 
25-02-2011
 | 
13:35 uur
Doorgaans kan ik me wel vinden in de onderzoeken en conclusies van E&Y Alleen nu even niet. Reden dit te doen is de enorme stroom aan aanvragen die de revue passeren van 1001 ICT toeleveranciers.

Zuigen deze de vacatures uit hun duim om hun Databases te vullen? Is het één grote fata morgana waar we naar zitten te kijken? Verbazingwekkender is, en dat is werkelijk verbazingwekkend, dat meer dan 65% van de voorbijkomende vacatures allemaal de afkorting jr. in de vacature hebben staan.

Nu begin ik mij danig zorgen te maken. Of E&Y doet een verkeerde analyse of ... de overheden kijken massaal de andere kant op waar het leeftijdsdiscriminatie aan gaat.

Want bij ons weten zit er nog een flink contingent oudere, lees 45+ specialisten thuis, die door eerdere paniekaanvallen en stuiptrekkingen van datzelfde bedrijfsleven, snel als oud vuil aan de kant zijn gezet.

Donner heeft, zo konden we lezen, als oudere beleidsmaker klaarblijkelijk helemaal geen ook voor deze, wat ik persoonlijk nu toch wel durf te zeggen, deze nationale schandvlek.

Of, wij krijgen de verkeerde informatie gevoed van overheden en werkgevers dat het allemaal lekker goed aan het gaan is maar dat we toch ernstig in de knel komen voor waar het bemensing betreft, of er zijn erg veel bureautjes die wel heel erg veel vacatures de lucht in schieten en roepen om die ene 'junior met 5 jaren relevante ervaring' die ze maar niet kunnen vinden, dat terwijl er nog heel veel specialisten gewoon thuis zitten.

Neen mijnheer Donner, wij zijn niet bang dat wij het niet begrijpen. E bestaat een erg grote discrepantie tussen realiteit en dat wat u ons graag doet geloven. Na de overstap van Balkenende naar E&Y moet ik zeggen is er sprake van naamsschade alleen weet het slachtoffer het klaarblijkelijk nog niet helemaal.

Helderder is het er in elk geval niet op aan het worden. Tijd wellicht voor wat meer zinnigheid en ..... oh ja.... competentie?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Tips om meer uit e-mail te halen met een CRM-koppeling
Wil je je in 2020 meer focussen op klantengagement? Dan heb je zowel een CRM- als een email marketingsysteem nodig. In dit white paper legt Spotler uit waarom een koppeling zo waardevol is én hoe je dit goed aanpakt. Benieuwd naar de tips?
Download white paper
Lees verder
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Personeel inwerken met behulp van een onboard-programma
Waarom kiezen voor een agile werkwijze bij de ontwikkeling van software
Het belang van een goede online marketing partner
reacties
Onbekend maakt onbemind (1) 
Geef uw jaaromzet nog een extra boost met inzet van data  (1) 
De kunst van het complimenteren (4) 
Eén op acht werkenden vindt dat organisatie prima zonder printer kan (2) 
Helft Nederlanders ziet op tegen functioneringsgesprek (1) 
Soft Skills: programmeur moet teamspeler zijn, salesmedewerker coole kikker  (1) 
Loonafspraken voor 2020 hoger dan 2019 (1) 
top10
Waar kandidaten zich aan storen tijdens een sollicitatiegesprek
De top-100 snelst groeiende beroepen van de toekomst: Mensenwerk blijft groeien
Dit jaar nog geen advertenties op WhatsApp
IT-trends in 2020: hoe AI alle andere trends gaat beïnvloeden
Posities in zorg overheersen in top tien snelst groeiende banen
Duurzame kijk op HRM oplossing voor burn-outklachten?
Meerwaarde creëren uit menselijk kapitaal met ISO-norm
Bedrijven plukken steeds vaker voordelen van mobiele CRM-apps
Nederland ideale vestigingsplek dankzij digitale infrastructuur
Stap uit de sprookjeswereld en stop het (digitale) zwart-wit-denken
meer top 10