zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Horeca en flexkantoren winnen terrein als werkplek

8 november 2011 - U ziet ze zitten in wegrestaurants, lunchcafe’s, hotellobby’s en zelfs bij de McDonald’s. "Hier hebben ze gratis WIFI en de koffie smaakt goed," zegt Chantal Velzen, organisatieadviseuze die regelmatig vanuit de CoffeeCompany werkt. Een groeiend aantal zzp-ers, maar ook zakelijke professionals gebruikt een ‘derde werkplek’ als alternatief voor het werken thuis of op kantoor. Flexkantoren spelen op deze trend in door het aanbieden van een kant-en-klaar kantoor voor een dag. "

Aanbieders van flexkantoren ondervinden echter steeds meer concurrentie van de horeca als ‘gratis’ alternatief," zegt Frank Derks, oprichter van Deskbookers.com. Horeca wordt kantoortuin

Flexibel werken is in opkomst, dat merkt ook de horeca. Overdag krijgen zij steeds meer gasten die binnen wandelen met een ordner of laptop onder de arm. Ze komen alleen of spreken af met een clubje. "Is hier ook wifi?, is een veel gestelde vraag. "Of je ziet ze onder de tafels kruipen op zoek naar een stopcontact ", vertelt Nick Bouma van CoffeeCompany Amsterdam. Ook bij hotel en restaurant concern Van der Valk is de trend zichtbaar. Op doordeweekse dagen hebben de wegrestaurants meer weg van een kantoortuin dan van een horecagelegenheid. "Op zo’n dag als vandaag wemelt het hier van de maatkostuums", zegt Jos van Gal, die regelmatig met klanten afspreekt bij Van Der Valk Ridderkerk langs de A15. Ook ketens als Regardz en de Mercure Hotels zien de trend en zijn een offensief gestart. Regardz startte dit jaar met het concept Meeting XS en opende meteen drie locaties en Mercure hotels blies onlangs het Businesspoint M concept nieuw leven in. 

‘Gratis’ niet altijd gratis

Waar op de ramen van steeds meer horecagelegenheden de sticker ‘hier gratis WIFI’ plakt, vragen flexkantoren veelal een alles-in-één tarief bij ‘binnenkomst’. Beide proberen de groeiende groep flexwerkers uit het traditionele kantoor te lokken. Waar veel flexwerkers zich echter in vergissen, is dat de horeca als werk- of ontmoetingsplek niet altijd gratis is. "Bij de horeca is de drempel lager omdat de inloop gratis is, maar uiteindelijk betaal je je gratis werkplek daar via de koffie, thee en de lunch," zegt Derks. "Of je nu een dag gaat zit werken bij Van Der Valk of bij een flexkantoor, onderaan de streep betaal je hetzelfde". Welke zijn voorkeur heeft? "Dat hangt helemaal vanaf met wie ik afspreek of welke werkzaamheden ik heb gepland," zegt van Gal. "Afspreken doe ik meestal bij Van Der Valk vanwege de goede bereikbaarheid, maar wil ik rustig werken dan kies ik over het algemeen voor flexkantoor." 

Toekomst

De scheiding tussen horeca, flexkantoor en het traditionele kantoor wordt steeds vager. "Het gaat er mij om dat ik stoel, een tafel en WIFI heb, en dat de koffie smaakt," benadrukt Velzen nog eens. "En ik kan werken waar ik wil". Het verschil met het traditionele kantoor is dat je in de horeca en het flexkantoor alleen betaalt voor gebruik en niet gebonden bent aan een locatie. "Die flexibiliteit spreekt niet alleen zzp-ers aan, maar ook meer en meer organisaties," zegt Derks. Steeds meer horeca gaan inspelen op het flexibel werken en doen dat steeds professioneler, dat zie je bij Regardz en Mercure. De aanbieders van flexkantoren hoeven daar niet van wakker te liggen. Ook het aantal flexkantoren zal ook de komende jaren flink toenemen. "De markt van het flexibel werken gaat enorm groeien, is de verwachting van Derks. "Degene die zich echt zorgen moeten maken, zijn de vastgoedeigenaren, want die gaat markt gaat drastisch veranderen."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Nederlandse arbeidsmarkt kent aankomend kwartaal grootste stijging werkgelegenheid sinds 2003
 Groeipijnen en structurele onzekerheden zetten rem op economisch herstel
 Werkgever verwacht herfst vol verzuim
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ‘Derde werkplek’: compromis tussen mobiel en thuis werken
 Mobiel werken levert 25 procent CO2-besparing op
 Informatiebeveiliging is must voor organisaties die mobiel zakendoen
 Werkgever wil medewerker meer vrijheid geven
 
 
reacties
 
Sandra  |   | 
8-11-2011
 | 
13:53 uur
Ik vind deze trend wel prettig. Ik ben nooit zo van het vaste kantoor geweest dus dit concept past mij als gegoten.

Daarnaast is het erg prettig dat geen klant meer raar opkijkt als je met hem afspreekt in een horeca gelegenheid.
Riny Veerhuis  |   | 
7-04-2015
 | 
11:45 uur
''Afspreken doe ik meestal bij Van Der Valk vanwege de goede bereikbaarheid, maar wil ik rustig werken dan kies ik over het algemeen voor flexkantoor.''

Een trend die anno 2015 normaler is dan ooit tevoren. Tien jaar geleden keek men je raar aan als je een zakelijke afspraak had in een wegrestaurant, vandaag de dag is het de normaalste zaak van de wereld.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
E-learning laten ontwikkelen? Let op deze tips!
reacties
Vijf actiepunten voor een geavanceerde data-analytics-strategie voor de toekomst (1) 
Zo toegankelijk zijn websites waar je belangrijke zaken regelt (1) 
Young Professionals ervaren steeds meer stress (1) 
Twee na grootste stijging werkgelegenheid ooit  (1) 
Nederlanders meest gierig: consumenten betalen steeds minder voor verzending (1) 
Een compromis tussen werk en levensgeluk? Nee, bedankt! (1) 
Bedrijven kunnen veel winnen door klant te verrassen met hun service (1) 
top10
Jongeren zouden overheidsgeld voornamelijk besteden aan betaalbare woningen
Werkgevers zien welzijn als topprioriteit bij terugkeer naar kantoor
Ruim zeventien procent meer arbeidsconflicten dan voor de pandemie
Nederlandse arbeidsmarkt kent aankomend kwartaal grootste stijging werkgelegenheid sinds 2003
Dat coachen is ook niet alles.
Investering van 200 miljoen euro voor fundament nieuw en innovatief onderzoek
Nederlanders maken zich zorgen over veiligheid elektronische handtekening
Nieuwe vorm van voorschotfraude met valse cryptoplatforms
Groeipijnen en structurele onzekerheden zetten rem op economisch herstel
Meerderheid bedrijven vreest gevolgen cyberaanval
meer top 10