zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland stuurloos zonder smartphone?

17 oktober 2011 - Vorige week ondervonden veel Nederlanders met een Blackberry afkickverschijnselen vanwege een storing. Diverse media berichtten over Nederlanders, zowel jong als oud, die aangaven dat hun hele leven stil lag toen zij niet meer konden internetten, pingen, en e-mailen. Deze afhankelijkheid van de mobiele telefoon is geen verrassing: zeven op de tien Nederlanders geven namelijk aan niet meer zonder de hedendaagse technologie te kunnen.

Zo blijkt uit Life & Living, het online onderzoek dat Trendbox twee keer per jaar verricht onder Nederlanders van zestien jaar en ouder. 



Kunnen we echt niet zonder?
Even kort door de bocht, smartphone bezitters lijken momenteel meer verslaafd te zijn aan hun toestel dan tablet bezitters. Van de smartphone bezitters is tweederde vrijwel de hele dag online actief, twee op de tien zijn zelfs bijna continue bezig. Jongeren tot 35 jaar doen dit beduidend vaker dan ouderen. Circa de helft van de tablet bezitters zegt vrijwel de hele dag online actief te zijn, binnen deze groep is elf procent bijna continue online. Voor beide producten geldt overigens geen verschil in geslacht, mannen en vrouwen zijn dus in gelijke mate verslaafd. Overigens hecht de Nederlander meer waarde aan de diensten/apps op een toestel, dan dat hij telkens wil beschikken over de allernieuwste smartphone / tablet. Slechts één op de tien Nederlanders geeft namelijk aan een nieuw product te gebruiken zodra deze op de markt komt. Echt innovators zijn we dus niet. 

Wie heeft wat?

Van alle ondervraagden zegt 36 procent inmiddels een smartphone in bezit te hebben. Niet geheel verrassend, maar jongeren tot 35 jaar zijn de voornaamste gebruikers van dergelijke gadgets (60 procent). Vier op de tien personen tussen de 35 en 49 jaar hebben inmiddels ook een toestel waarmee ze op internet kunnen en apps downloaden. 50-plussers kijken op dit gebied (voorlopig) nog de kat uit de boom. Verder is ruim één op de tien Nederlanders in het bezit van een tablet, zoals de iPad en Galaxy S. 

Voelen we ons echt beter?

De afgelopen jaren heeft het internet een enorme vlucht genomen en zijn meer en meer Nederlanders actief geworden op social media. Driekwart van de Nederlandse internetpopulatie van zestien jaar en ouder heeft inmiddels een account op sites als Facebook, Hyves, Linkedin, Twitter en YouTube. Ruim tien procent van Nederland is hier dagelijks mee bezig en kan vrijwel niet zonder, een derde vindt het best aardig en doet er geregeld wat mee. Ongeveer een derde heeft dankzij bovengenoemde sites met meer mensen contact in hun privéleven dan daarvoor. Desondanks is er met de jaren een toenemend aantal Nederlanders dat toegeeft dat hun contact met anderen minder persoonlijk is geworden door het gebruik van internet.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Manager maakt nog nauwelijks gebruik van mobiele bedrijfsapplicaties
 Zes tips om uw smartphone te beschermen op vakantie
 Mobiele managers multi-tasken vaker buiten kantoortijd
 Manager gaat niet zonder smartphone naar het strand
 
 
reacties
 
NumoQuest  |   | 
17-10-2011
 | 
13:49 uur
Het storende is 'kan bijna niet meer zonder'.....
Nu moet mij van het hart, ik gebruik een android, soit, dat ik in mijn omgeving menig BB gebruiker heb horen foeteren over de problemen die ze hadden.

We hebben dezelfde afkick verschijnselen mogen zien in Italië, Frankrijk en Duitsland, waar men bij wijze van proef, de mobieltjes had afgenomen voor vier weken. Mensen worden dan onrustig tot stuurloos, de wereld draait gewoon door.

In dit geval toont het maar eens te meer hoe 'verslingerd' iemand zich laat worden om zoiets triviaals als mobieltje. Ik kan mensen misschien het volgende eens ter lering en vermaak aanbieden.

- Neem beperkter op.
Ben je ergens mee bezig, geef dat dan je onverdeelde aandacht en probeer gewoon eens een keer niet op te nemen.

Urgent is urgent en als men niet de moeite neemt een berichtje achter te laten dan ........

- Gebruik vaker email

Niet alles moet zo nodig telefonisch of per sms worden gedaan. Als je er over nadenkt zijn juist erg veel zaken juist beter met een email af te doen.

Etenstijd is rusttijd

Wanneer u gaat eten zet u uw mobiel op zacht of uit. Mijn stelling, iemand die is overleden is dat na het eten ook. Geen reden om rustmomenten te laten onderbreken. Zeker geen moment me bezig te houden met het idee dat ik iets zou missen.

Angst om iets te missen?
Daar is iets aan te doen en continue dat voeden maakt het alleen maar groter. Zelfs als je denkt vrijwel niets te missen dan mis je hetgeen wat er voor je ligt en waar velen klakkeloos over heen kijken.

Een teken van verarming dus.


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10