zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zes tips om uw smartphone te beschermen op vakantie

10 augustus 2011 - Zomer betekent zon, reizen... en een bedreiging voor uw smartphone. Wist u dat mobiele beveiligingsrisico's en de zomer hand in hand gaan? Bedenk dit: als werknemers genieten van welverdiende vrije tijd, nemen ze dan hun smartphone mee? Natuurlijk doen ze dat. En de kans is groot dat ze toegang hebben tot bedrijfsgegevens.

Uit een recent onderzoek van Symantec naar de veiligheidsgewoonten van gebruikers van mobiele apparaten, blijkt dat 62 procent van de zakelijke smartphone-gebruikers gevoelige bedrijfsinformatie opent terwijl ze op vakantie zijn. Ook blijkt 81 procent ten minste zijn zakelijke e-mailaccounts te controleren.  Met een verscheidenheid aan dreigende gevaren, van onbeveiligde netwerken tot kwaadaardige apps, moeten zakelijke smartphone-gebruikers zorgvuldig nagaan wat zij kunnen doen om ook tijdens hun vakantie veilig met data om te gaan. De volgende best practices helpen om mobiele apparaten te beveiligen:1. Gebruik de ‘passcode lock’-functie en zorg voor een veilig wachtwoord
Dit lijkt vanzelfsprekend, maar achttien procent van de smartphone-gebruikers maakt geen gebruik van de passcode lock-functie. Dit is de meest elementaire voorzorgsmaatregel en vereist een minimale inspanning van de kant van de gebruiker. 

2. Codeer de gegevens

Gebruik alleen apparaten die de mogelijkheid bieden voor encryptie, zodat in het geval een apparaat wordt gestolen of verloren niemand in staat zal zijn om de bedrijfsgegevens die het bevat te bekijken. 

3. Gebruik een mobile device management-oplossing

Tegenwoordig worden smartphones en tablets op dezelfde manier gebruikt als laptops en pc’s waarmee men toegang heeft tot e-mail. Als gevolg hiervan, moeten het apparaat en de applicaties worden beheerd door middel van het beveiligen van de gehele levenscyclus van het apparaat; van de aanschaf van het apparaat tot de beveiliging ervan en van de controle tot het ‘pensioen’ van het apparaat. 

4. Gebruik beveiligingssoftware en houdt het OS en de applicaties up-to-date
Terwijl de meeste bedrijven beveiligingssoftware bieden voor werkgerelateerde smartphones, is 42 procent van de zakelijke smartphone-gebruikers zich hier niet van bewust. IT moet beveiligingssoftware aanbieden en een beleid opstellen ten aanzien van patches en updates. Gebruikers moeten zich strikt aan de vastgestelde richtlijnen houden. 

5. Volg richtlijnen van de werkgever op
Elk mobiel apparaat dat gevoelige bedrijfsinformatie bevat, moet worden onderworpen aan een bedrijfsbeleid. Uit een enquête uitgevoerd door Symantec over de consumerization van IT blijkt dat 51 procent van de bedrijven beleid voert met betrekking tot werkgerelateerde smartphones. 

6.Houd opkomende bedreigingen in de gaten

Terwijl fysiek verlies of diefstal van de apparatuur traditioneel de grootste bedreigingen voor mobiele beveiliging zijn, richten hackers zich steeds meer op apps. In veel gevallen zijn deze ontstaan als legitieme apps. Hackers downloaden de apps echter, plaatsen een kwaadaardige code en reposten ze. Gebruikers merken geen verschil in functionaliteit, maar op de achtergrond heeft de app een kwaadaardige uitwerking. 

Samenwerking
"Mobiele apparaten vormen een belangrijk verbindingspunt tussen bedrijfs-en persoonsgegevens. Met 91 procent van de bedrijven die hun werknemers toestaat hun zakelijke smartphones ook te gebruiken voor persoonlijk gebruik en het gebrek aan controle vanuit het bedrijf over mobiele netwerken, is het eerder een vraag van ‘wanneer’ dan ‘of’ veiligheidsbedreigingen voorvallen," zegt Tom Welling, Senior Technical Account Manager bij Symantec Nederland. "IT-managers en gebruikers van mobiele apparaten kunnen samenwerken om een beleid op te stellen en na te leven om zo de gegevens veilig te houden bij gebruik in het plaatselijke café, op de luchthaven en op het strand. Immers, ook al ben je deze zomer misschien een paar dagen vrij van de dagelijkse sleur, cybercrime gaat niet op vakantie."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Financiële coaches gezocht: aantal openstaande functies schiet omhoog
 Europese bedrijven zijn positief over hun uitgaven aan CX-technologie
 Week van het Werkgeluk in een extreem krappe arbeidsmarkt
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Steeds vaker gevoelige bedrijfsinformatie op mobiele apparaten
 Manager gaat niet zonder smartphone naar het strand
 Zakenreiziger kan niet zonder smartphone
 Hackers ontdekken smartphones
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Welke rechten heb je bij een arbeidsconflict?
reacties
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (3) 
Timemanagement is eigenlijk grote onzin! (1) 
Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor (1) 
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (3) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (3) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
top10
Werknemers gestrest, maar welzijnsprogramma’s blijven onderbelicht
Kennis HR-professionals over actuele wet- en regelgeving zwaar onvoldoende
CIO heeft moeite om explosieve datagroei van alle cloudservices te managen
Ruim helft Gen Z ervaring met uitbuiting of mishandeling op werk
Video-Leren: het hoe en waarom
Hoe reis je zakelijk zorgeloos en met plezier door Nederland?
Databeheer kritieke uitdaging voor succesvolle inzet AI
Kwart werkend Nederland vindt werkgevers verantwoordelijk voor vitaliteit medewerkers
IT-leider vindt zichtbaarheid voorwaarde voor netwerkveiligheid
Pakt de werknemer meer macht in 2023 ?
meer top 10