zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zes tips om uw smartphone te beschermen op vakantie

10 augustus 2011 - Zomer betekent zon, reizen... en een bedreiging voor uw smartphone. Wist u dat mobiele beveiligingsrisico's en de zomer hand in hand gaan? Bedenk dit: als werknemers genieten van welverdiende vrije tijd, nemen ze dan hun smartphone mee? Natuurlijk doen ze dat. En de kans is groot dat ze toegang hebben tot bedrijfsgegevens.

Uit een recent onderzoek van Symantec naar de veiligheidsgewoonten van gebruikers van mobiele apparaten, blijkt dat 62 procent van de zakelijke smartphone-gebruikers gevoelige bedrijfsinformatie opent terwijl ze op vakantie zijn. Ook blijkt 81 procent ten minste zijn zakelijke e-mailaccounts te controleren.  Met een verscheidenheid aan dreigende gevaren, van onbeveiligde netwerken tot kwaadaardige apps, moeten zakelijke smartphone-gebruikers zorgvuldig nagaan wat zij kunnen doen om ook tijdens hun vakantie veilig met data om te gaan. De volgende best practices helpen om mobiele apparaten te beveiligen:1. Gebruik de ‘passcode lock’-functie en zorg voor een veilig wachtwoord
Dit lijkt vanzelfsprekend, maar achttien procent van de smartphone-gebruikers maakt geen gebruik van de passcode lock-functie. Dit is de meest elementaire voorzorgsmaatregel en vereist een minimale inspanning van de kant van de gebruiker. 

2. Codeer de gegevens

Gebruik alleen apparaten die de mogelijkheid bieden voor encryptie, zodat in het geval een apparaat wordt gestolen of verloren niemand in staat zal zijn om de bedrijfsgegevens die het bevat te bekijken. 

3. Gebruik een mobile device management-oplossing

Tegenwoordig worden smartphones en tablets op dezelfde manier gebruikt als laptops en pc’s waarmee men toegang heeft tot e-mail. Als gevolg hiervan, moeten het apparaat en de applicaties worden beheerd door middel van het beveiligen van de gehele levenscyclus van het apparaat; van de aanschaf van het apparaat tot de beveiliging ervan en van de controle tot het ‘pensioen’ van het apparaat. 

4. Gebruik beveiligingssoftware en houdt het OS en de applicaties up-to-date
Terwijl de meeste bedrijven beveiligingssoftware bieden voor werkgerelateerde smartphones, is 42 procent van de zakelijke smartphone-gebruikers zich hier niet van bewust. IT moet beveiligingssoftware aanbieden en een beleid opstellen ten aanzien van patches en updates. Gebruikers moeten zich strikt aan de vastgestelde richtlijnen houden. 

5. Volg richtlijnen van de werkgever op
Elk mobiel apparaat dat gevoelige bedrijfsinformatie bevat, moet worden onderworpen aan een bedrijfsbeleid. Uit een enquête uitgevoerd door Symantec over de consumerization van IT blijkt dat 51 procent van de bedrijven beleid voert met betrekking tot werkgerelateerde smartphones. 

6.Houd opkomende bedreigingen in de gaten

Terwijl fysiek verlies of diefstal van de apparatuur traditioneel de grootste bedreigingen voor mobiele beveiliging zijn, richten hackers zich steeds meer op apps. In veel gevallen zijn deze ontstaan als legitieme apps. Hackers downloaden de apps echter, plaatsen een kwaadaardige code en reposten ze. Gebruikers merken geen verschil in functionaliteit, maar op de achtergrond heeft de app een kwaadaardige uitwerking. 

Samenwerking
"Mobiele apparaten vormen een belangrijk verbindingspunt tussen bedrijfs-en persoonsgegevens. Met 91 procent van de bedrijven die hun werknemers toestaat hun zakelijke smartphones ook te gebruiken voor persoonlijk gebruik en het gebrek aan controle vanuit het bedrijf over mobiele netwerken, is het eerder een vraag van ‘wanneer’ dan ‘of’ veiligheidsbedreigingen voorvallen," zegt Tom Welling, Senior Technical Account Manager bij Symantec Nederland. "IT-managers en gebruikers van mobiele apparaten kunnen samenwerken om een beleid op te stellen en na te leven om zo de gegevens veilig te houden bij gebruik in het plaatselijke café, op de luchthaven en op het strand. Immers, ook al ben je deze zomer misschien een paar dagen vrij van de dagelijkse sleur, cybercrime gaat niet op vakantie."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Big Data en kunstmatige intelligentie blijven belangrijkste trends in financiële sector
 Overheid biedt steeds vaker financiering voor om- en bijscholing
 Grootste uitdaging HR is het aantrekken en behouden van werknemers uit verschillende generaties
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Steeds vaker gevoelige bedrijfsinformatie op mobiele apparaten
 Manager gaat niet zonder smartphone naar het strand
 Zakenreiziger kan niet zonder smartphone
 Hackers ontdekken smartphones
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
eBook: de kracht van reviews en e-mail marketing
In dit eBook gaan Spotler en de Feedback Company in op het belang van review marketing en e-mail marketing. Want door deze twee te combineren, ontstaat er een krachtige combinatie die veel voordelen biedt voor je klanten en voor je eigen organisatie. Benieuwd? 
Download het eBook
Lees verder
Nanocoating als nieuwe technologie voor het onderhouden van gepoedercoat materiaal
reacties
Laptop veel milieuvriendelijker dan desktop  (1) 
Om veerkrachtiger te zijn, moeten bedrijven zich op snelheid en schaal richten (1) 
25 procent meer omzet verwacht door face-to-face zakendoen (1) 
Agile werken: een fundamentele cultuurverandering (1) 
Uitgebreide werkkostenregeling verlengd: meer ruimte voor kerstpakketten (1) 
Nederlandse werknemers wereldwijd het minst gestrest (1) 
Lynk&Co 01 (1) 
top10
Overweeg je een management buy out? Drie tips
Hybride werken: veel bedrijven in de Randstad zijn om
Acht op de tien technische bedrijven kampt komende vijf jaar met personeelstekort
Gebrek aan controles en zichtbaarheid in wat gebruikers doen in app zorgt voor onnodig bedrijfsrisico
Overheid biedt steeds vaker financiering voor om- en bijscholing
Pandemie zorgt voor toename van fraude en oplichting
'Innovatief leiderschap vraagt moed en non-conformistisch handelen'
Digitale monitoring van werknemers schaadt vertrouwen en vergroot personeelsverloop
Big Data en kunstmatige intelligentie blijven belangrijkste trends in financiële sector
Grootste uitdaging HR is het aantrekken en behouden van werknemers uit verschillende generaties
meer top 10