zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘Banken willen bijdragen aan economische ontwikkeling’

19 september 2011 - Banken willen bijdragen aan de economische ontwikkeling van Nederland. De Miljoenennota 2012  bevat op economisch gebied ambities; de bankensector ondersteunt deze. Daarnaast deelt de Nederlandse Vereniging van Banken de zorgen van het kabinet over de economische groei en de ontwikkeling van de schatkist.

Snelle en duidelijke besluitvorming op Europees niveau over de schuldencrisis is noodzakelijk voor de stabiliteit en voor de toekomst van de euro. 



Maatschappelijke rol
De Nederlandse banken herstellen zich van de financiële crisis. Banken zijn zich bewust van hun maatschappelijke rol. Vanuit deze rol zorgen zij mede voor economische groei en banen. Zij financieren ook maatschappelijk nuttige doelen zoals in de gezondheidszorg en de infrastructuur en dragen hun steentje bij aan innovatie. 

Woningmarkt
Ook een goed functionerende woningmarkt draagt bij aan de welvaart. Een brede maatschappelijke dialoog is op korte termijn nodig om de woningmarkt weer vlot te trekken. Hierbij dienen alle aspecten die hierop van invloed zijn te worden meegenomen. 

Economische ontwikkeling
De banken dragen ook bij aan de economische ontwikkeling door middel van het efficiënte en goedkope Nederlandse betalingsverkeer. Een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor hoofdkantoren van internationale ondernemingen is hierbij gebaat. Banken werken hard aan het centraal stellen van het klantbelang en nemen hun zorgplicht serieus. 

Code Banken
Sinds de financiële crisis hebben banken gezorgd voor stevige kapitaalbuffers. De Nederlandse Vereniging van Banken ziet de invoering van de eisen in het kader van Basel III - een goed en stevig pakket - met vertrouwen tegemoet. Ook met de uitvoering van de Code Banken is belangrijke vooruitgang geboekt. 

Bankbelasting
Gezien de veelheid aan maatregelen die op de banken afkomt, is essentieel dat zowel op Europees als nationaal niveau overzicht wordt behouden. Enerzijds dragen deze maatregelen bij aan financiële stabiliteit, anderzijds moet er oog zijn voor de gevolgen van afzonderlijke maatregelen en hoe deze in onderlinge samenhang uitwerken. De Nederlandse Vereniging van Banken sluit zich aan bij de bezwaren van VNO-NCW tegen een bankbelasting, die de

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vereniging Eigen Huis: Bankenafspraak over NHG wankelt
 Steeds bredere steun voor Eerlijke Bankwijzer
 Bankcultuur verandert niet door gebrek aan nieuw leiderschap
 Consumentenvertrouwen in banken broos
 
 
reacties
 
NumoQuest  |   | 
19-09-2011
 | 
08:21 uur
Maatschappelijke rol
Prachtige uiteenzetting. Zakelijk gezien hebben de banken, vooral de laatste twee decennia, talloze immorele producten verkocht, zonder zich te storen aan welke klacht van de consument/klant dan ook.

Bankmanagers hebben gemeend zichzelf puissante bonussen toe te durven kennen, zelfs ten tijde van de crisis die men zelf heeft veroorzaakt. Daarnaast veronachtzaamd zij de rol die hier in dit artikel klaarblijkelijk moet worden verheerlijkt.

Woningmarkt
Daar waar de banken in het verleden 'Flexibel' om zijn gegaan met hypotheek aanvragen, daar durft men nu te zeggen geen rol meer van betekenis te kunnen spelen t.a.v. de woningmarkt. Realiteit gebied dat banken ook hier alle regels en redenen bedenken het kapitaal niet de woningmarkt op te laten stromen. Ook hier staat men graag naar anderen, lees overheid, te wijzen als reden dat zij .....

Economische ontwikkeling. Ook een zeer bedenkelijk kapittel. Het zijn niet de banken die bijdragen aan de economische ontwikkelingen. Dat zijn het MKB en bedrijfsleven. Banken stappen pas in wanneer het old boys network een rol speelt of men vrijwel zeker is van haar zaak. Het is geenszins zo dat banken momenteel een rol van beteken is speelt.

De banken veronachtzamen wat in dit artikel wordt verheerlijkt en dat op zich is een artikel onwaardig. Het zou de goede richting op gaan wanneer de bestuurders van de banken het in zich zouden hebben excuses aan te bieden aan hun klanten en belastingbetaler die hen, in door hen ontketende crisis, overeind hebben gehouden.

Ik denk dat een artikel met een inhoud als deze uiterst bedenkelijk is en veel te vroeg komt. Bankbestuurders en managers hebben overduidelijk nog veen te corrigeren en recht te trekken.

Me dunkt...
Sam  |   | 
19-09-2011
 | 
12:32 uur
‘Banken willen bijdragen aan economische ontwikkeling’ Ik neem aan weer over onze rug?! want zelf kom ik verder in de schulden, dankzij een veel te hoog interest dat wordt berekent over de aflossing. Als men steeds minder verdient, met daarnaast enorm hoge maandelijke lasten (huur, gezondheidszorg enz) hoe is het dan ooit mogelijk dit af te lossen!?. En dan krijg je ook nog eens met dreigementen te maken. Men neemt dan zelfs contact op met mijn familie, die daar helemaal buiten staat. Mag ik de banken ook eens een tip geven: begin bij: het salaris dat men ontvangt, bonussen, etentjes, reisjes, en zorg ook dat mensen de lening terug KUNNEN BETALEN! met een laag loontje!.
H Laros  |   | 
19-09-2011
 | 
21:54 uur
Wie heeft dit persbericht geschreven?

Veel te vroeg voor een goedkoop charme offensief. Niet lullen, maar doen! :-(
Jan  |   | 
17-10-2011
 | 
13:28 uur
Niet dat de banken veel keus hebben..

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10