zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vereniging Eigen Huis: Bankenafspraak over NHG wankelt

29 augustus 2011 - In het front dat banken en verzekeraars zo zorgvuldig hebben opgebouwd om de NHG buitenspel te zetten, is een eerste, gevoelige bres geslagen. BNP Paribas, in omvang de vierde hypotheekaanbieder van Nederland, heeft vorige week gehoor gegeven aan onze oproep om toch de NHG-normen te hanteren voor hypotheken met NHG.

Banken en verzekeraars laten de normen van de Nationale Hypotheek Garantie sinds 1 augustus collectief links liggen bij hun hypotheekverstrekking. Zij hanteren hun eigen, strengere gedragscode, de Gedragscode Hypothecaire Financieringen. Die legt het maximaal te lenen bedrag ook voor leningen met NHG verdere en vooral onnodige beperkingen op. Hierdoor is het voor veel consumenten nu niet meer mogelijk om een toereikende hypothecaire lening te krijgen en wordt beweging in de woningmarkt ernstig belemmerd. 



Consumentbescherming?
Vereniging Eigen Huis is daarom bijzonder blij met het besluit van BNP Paribas. Rob Mulder, directeur Strategie en Belangenbehartiging van de vereniging verwacht dat hiermee de deur openstaat voor andere banken en verzekeraars om dit goede voorbeeld te volgen: "Het eerste schaap is hiermee over de dam, dat er maar vele mogen volgen. Banken en verzekeraars hanteren de eigen gedragscode onder het mom van consumentbescherming, maar dat is volgens ons een fabeltje. Wij hebben de stellige indruk dat de werkelijke reden om de NHG-regels collectief te negeren, het beperken van de concurrentie is. Onder NHG kunnen ook kleinere banken gebruik maken van de waarborg die NHG biedt, waardoor zij scherpe tarieven kunnen hanteren. Daar zitten de grootbanken niet op te wachten." 

Starters
Nationale Hypotheek Garantie is een beproefd middel op de woningmarkt, dat vooral starters en lagere inkomens helpt bij de financiering van een huis. Hierdoor kunnen zij in principe zonder eigen inbreng een huis financieren en kunnen eventuele verbeteringen aan de woning worden meegefinancierd. De NHG biedt bovendien een dekking tegen een eventuele restschuld die ontstaat als buiten de schuld van de geldlener het huis gedwongen moet worden verkocht. 

Negatieve gevolgen
Vereniging Eigen Huis waarschuwt banken, verzekeraars en politiek al maanden voor de negatieve gevolgen van het loslaten van de NHG-normen voor hypotheken met NHG. De vereniging kreeg daarin deze week brede bijval van marktpartijen. De Nederlandse Vereniging van Makelaars, VBO Makelaar, VastgoedPRO, de Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, de Organisatie van Financiële Dienstverleners (waarin alle belangrijke hypotheekadviesketens zijn vertegenwoordigd) en NEPROM schaarden zich achter ons initiatief om de banken en verzekeraars op te roepen op hun schreden terug te keren en minister De Jager te vragen in te grijpen als banken en verzekeraars dit blijven weigeren.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Banken en verzekeraars moeten NHG-regels weer omarmen'
 Consumentenvertrouwen woningmarkt schiet omhoog
 Nederlander wil hypotheek met maximale belastingaftrek
 Consument betaalt honderden euro's te veel voor lening
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10