zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Steeds bredere steun voor Eerlijke Bankwijzer

27 juni 2011 - Van Lanschot Bankiers, NIBC en ING scherpten het afgelopen kwartaal op onderdelen hun duurzaamheidbeleid verder aan, zo blijkt uit de nieuwe update van de Eerlijke Bankwijzer. Sinds de lancering in 2009 zijn nu -door alle vergeleken banken samen- exact 100 meetbare aanscherpingen van maatschappelijk beleid doorgevoerd.

Woordvoerder van de Eerlijke Bankwijzer Peter Ras: "De steun van zoveel belangrijke organisaties laat zien dat de roep om maatschappelijk verantwoord gedrag van de banken steeds groter wordt, of het nu om bonussen gaat of om de manier waarop banken investeren of beleggen. Banken lijken dat ook steeds beter te begrijpen, maar we zijn er nog lang niet." Vooruitgang op diverse punten
Van Lanschot heeft voortgang geboekt op het gebied van gezondheid en de maakindustrie, met criteria voor veiligheid op het werk, mensenrechten, giftige stoffen en milieu. NIBC voert nieuw beleid op landbouw, met eisen op het gebied van arbeidsrechten, duurzame productietechnieken en dierenwelzijn. In de maakindustrie stelt NIBC nu voorwaarden voor arbeidsrechten en de transparantie van toeleveringsketens. De ING, die eerder dit jaar zwaar onder vuur lag in verband met haar bonusbeleid, paste dat beleid aan met meer nadruk op lange termijndoelstellingen. De score voor haar bonusbeleid ging daarom van 'onvoldoende' naar 'matig'. ABN Amro heeft voor het eerst in jaren weer een duurzaamheidverslag volgens internationale richtlijnen uitgebracht. Eerder had de Eerlijke Bankwijzer de bank hier met klem om verzocht, en ook minister De Jager van Financiën heeft zich hier ferm voor uitgesproken. De bank publiceert echter nog niet haar beleid op sociale en milieuthema's en per sector. 

Te veel onvoldoendes
Toch halen de banken nog steeds te veel onvoldoende of matige scores. Het wapenbeleid van ING en Rabobank's dochter Robeco schiet ook nog steeds tekort, ondanks herhaalde oproepen tot aanscherping vanwege investeringen in bedrijven die wapens leverden aan onder meer Libië. De meeste banken scoren niet goed op klimaatbeleid en diverse banken blijven achter op transparantie en bonusbeleid. Uit praktijkonderzoeken blijkt verder regelmatig dat banken nog lang niet altijd krachtige MVO-criteria in bijvoorbeeld kredietovereenkomsten met hun klanten opnemen, of een dialoog aangaan of druk uitoefenen op klanten bij wie misstanden voorkomen. 

Achtergrond
Vanaf 21 juni wordt de doelstelling van de Eerlijke Bankwijzer, ‘verduurzaming van banken met behulp van consumenten’ officieel gesteund door de volgende organisaties: CNV, Cordaid, Greenpeace, BothEnds, Hivos, ICCO, IKV Pax Christi, Green Cross Nederland, Natuur en Milieu, VBDO, WSPA, Niza, TNI en Eurogroup for Animals. Deze organisaties hebben een achterban van zo'n 1,3 miljoen mensen. 
De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Milieudefensie en de Dierenbescherming. Op 5 juli zal het eerstvolgende praktijkonderzoek, over investeringen van banken in varkenshouderijen, worden gepubliceerd.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Vier voordelen van AI voor de HR-afdeling
  Drastische veranderingen noodzakelijk om jong talent niet mis te lopen
 Vijf manieren waarop digitalisering M&A transformeert
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Eerlijke Bankwijzer gaat internationaal
 Banken verduurzamen steeds trager
 Bonusbeleid banken schiet nog steeds tekort
 Bankcultuur verandert niet door gebrek aan nieuw leiderschap
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Aangeklaagd door cliënt wegens een beroepsfout: wat nu?
Alles wat je als een zelfstandige ondernemer moet regelen
reacties
Nederlandse werknemers wereldwijd het minst gestrest (1) 
Lynk&Co 01 (1) 
Werknemers hoeven niet altijd bereikbaar te zijn (1) 
Werknemer vindt dat werkgever verantwoordelijk is voor werkgeluk (1) 
Foute kersttrui populair, maar niet op op de werkvloer (1) 
Kantoren en werkvormen veranderen radicaal (4) 
Wat mannelijke leiders moeten weten over het vrouwenbrein (1) 
top10
Terugkeer naar kantoor zou geen stap terug moeten betekenen voor transformatie
Bedrijven in de vitale sector moeten mensen centraal stellen in hun beveiligingsstrategie
Global Wealth Report 2021 van Allianz: Sparen van thuis
Het werk van de toekomst: welke van deze vijf banen heb jij in 2030?
De uitdagingen van de nieuwe werkwereld
Hybride werken maakt een einde aan wachtwoorden
Vier voordelen van AI voor de HR-afdeling
Nederlandse werknemers wereldwijd het minst gestrest
Drastische veranderingen noodzakelijk om jong talent niet mis te lopen
Oganisaties doen er twee werkdagen over om op beveiligingsincidenten te reageren
meer top 10