zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Aantal vrouwen aan de top blijft gering

9 september 2011 - Er is opnieuw slechts een geringe toename in het aantal vrouwen aan de top. . Het aantal vrouwen in de bestuurskamer is per saldo met vijf toegenomen bij de 97 beursgenoteerde Naamloze Vennootschappen. Slechts 66 van de 716 zittende bestuurders en commissarissen is vrouw. Nog steeds heeft de meerderheid (55 procent) van de 97 beursondernemingen geen enkele vrouw in de Raad van Bestuur of Raad van Commissarissen.

Dit blijkt uit 'De Nederlandse Female Board Index 2011' van prof. dr. Mijntje Lückerath-Rovers, hoogleraar Corporate Governance van Nyenrode Business Universiteit en hoogleraar aan de Erasmus Universiteit RotterdamNegen ondernemingen
Ook procentueel is het een geringe stijging van het aandeel vrouwen. Van 8,4 procent in 2010 naar 9,2 procent in 2011. Dit is het gewogen gemiddelde van 4,4 procent vrouwelijke bestuurders (elf vrouwelijke bestuurders) en 11,8 procent vrouwelijke commissarissen (55 vrouwelijke commissarissen). Momenteel voldoet alleen TNT Express aan (het binnenkort wettelijk vastgesteld) streefgetal van 30 procent vrouwen in zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen. Acht ondernemingen voldoen aan het streefgetal voor één van beide raden. (Holland Coulours, Nedap, KPN, Octoplus, TomTom, Unilever, Wegener, Wolters Kluwer) 

Verschillen tussen man en vrouw
De Female Board Index laat daarnaast de verschillen zien tussen mannen en de vrouwen in de bestuurskamers: vrouwen zijn gemiddeld jonger, zitten er korter en komen vaker uit het buitenland. Daarnaast zijn de 44 bedrijven waar wel vrouwen in de top zitten relatief vaak een AEX-fonds (negentien) en hebben bedrijven uit de sectoren 'dienstverlening' en 'grondstoffen' relatief vaker een vrouw in de top. 

Trendbreuk?
De Nederlandse Female Board Index wordt sinds 2007 jaarlijks door prof. dr Lückerath-Rovers gepubliceerd. De Hoogleraar: 'In de afgelopen vijf jaar is een duidelijke, maar langzame, stijgende trend zichtbaar van het aandeel vrouwen in de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen. Het streefgetal, dus geen hard quotum met sancties maar wel de wettelijk opgelegde transparantie over benoemingen, dat zal gelden vanaf 1 januari 2012 zou in dat jaar misschien eindelijk voor de trendbreuk kunnen gaan zorgen.'

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Steeds meer vrouwen in de Raad van Bestuur
 Competentiegericht denken geeft m/v-diversiteit kracht
 Succesfactor voor een functie aan de top ligt bij vrouwen zelf
 Meer vrouwen aan de top op koers
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10