zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Competentiegericht denken geeft m/v-diversiteit kracht

27 september 2010 - Om meer vrouwen aan de top te krijgen moet er meer in competenties worden gedacht, niet in man/vrouw-verschillen. Tot die conclusie kwam de hr-/diversitytop van ruim 80 vooraanstaande organisaties die vorige week met elkaar brainstormden over m/v-verschillen op de werkvloer.

 Zij deden dat tijdens een bijeenkomst die Stichting Talent naar de Top periodiek organiseert voor kennisdeling en -verdieping over m/v-diversiteit.Bij Boekel De Nerée in Amsterdam kwamen ruim 80 hr-/diversityprofessionals samen van grote Nederlandse organisaties die het Charter Talent naar de Top hebben ondertekend. Zij wisselden met elkaar van gedachten over m/v-verschillen op de werkvloer. In workshops discussieerden ze over hoe je moet omgaan met deze verschillen om de instroom, doorstroom en behoud van vrouwen aan de top te bevorderen. 

Vijf conclusies

De deelnemers kwamen gezamenlijk tot de volgende vijf conclusies:
• Denk niet in m/v-verschillen maar in masculiene en feminiene competenties die zowel vrouwen als mannen kunnen bezitten.
• Het verschil in m/v-competenties is geen kloof maar leidt juist tot synergie.
• Kijk naar de bedrijfscultuur en welke competenties daarbij nodig zijn, ongeacht of een man of vrouw deze bezit.
• Wees contra-intuïtief. Selecteer kandidaten op competenties en durf keuzes te maken die niet vanzelfsprekend zijn.
• Hr heeft een leidende rol bij het competentiegericht denken. Hr moet leiderschap claimen en zorgen dat er bij de instroom daadwerkelijk vanuit competenties wordt gedacht en buiten de gebaande paden wordt gekeken. 

Kennisdeling en netwerk

De bijeenkomst werd gefaciliteerd door Stichting Talent naar de Top, die periodiek de hr-professionals van hun charterondertekenaars uitnodigt om te werken aan meer m/v-diversiteit. Deze bijeenkomsten leveren concrete handvatten op waarmee zij hun m/v diversiteitsbeleid effectiever kunnen implementeren in hun organisatie. De bijeenkomsten bieden naast de mogelijkheid tot kennisuitwisseling en -verdieping ook een netwerk. 

Deelnemende organisaties en bedrijven

Aan de bijeenkomst namen hr-professionals van de volgende bedrijven en organisaties deel: Accenture, Amsterdam RAI BV, Arcadis Nederland, Baker & McKenzie, Boekel De Nerée, CNV Vakcentrale, IBM Nederland, PricewaterhouseCoopers, TNT Post BV, TomTom, &samhoud, AMC, Amstelbridge, ASR Nederland, Bain & Company, Boer & Croon Holding BV, Carwei Communications, CWI Centrum voor Wiskunde en Informatica, De Alliantie, De Baak Management Centrum, Deloitte, Delta Lloyd Groep, Dimence, Ebbinge & Company, Egon Zehnder International, Ernst & Young, EW Facility Services, gemeente Den Haag, Havenbedrijf Rotterdam NV, Higher & Company, ING Nederland, Kennedy van der Laan, KNAW, Leids Universitair Medisch Centrum, Loyens & Loeff, Ministerie van Defensie, Nauta Dutilh, NWO Werkgever, Openbaar Ministerie, provincie Friesland, provincie Zuid-Holland, Randstad Holding, Royal Haskoning, Schiphol Group, Simmons & Simmons, Sociaal-Economische Raad, Stibbe N.V., STZ, Tweede Kamer der Staten-Generaal, Universiteit Twente, Vrije Universiteit Amsterdam, VU medisch centrum, Yess International Consultants, Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren, Opportunity in bedrijf, Bright Partners, YACHT, AKD Prinsen van Wijmen N.V., LRV, De Alliantie, Essent N.V., Politietop Divers en Océ.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tien concrete maatregelen voor meer m/v-diversiteit
 Meer vrouwen aan de top op koers
 Netwerkcompetenties geven voordeel bij solliciteren
 Vijf vaststellingen omtrent competentiebeleid
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10