zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlanders tevreden over balans tussen werk en privé

3 augustus 2011 - Nederlandse werknemers zijn over het algemeen tevreden met de privéleven- en werkbalans. 88 procent zegt dat de verhouding tussen werk en privé gebalanceerd is of goed. Als Nederlanders tussen twee banen moeten kiezen, dan is de doorslaggevende factor ook de balans werk-leven. Ook valt op dat het aantal vakantiedagen bij zo’n keuze belangrijker is voor Nederlanders dan voor andere Europeanen.

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een onafhankelijk internationaal onderzoek van Robert Half onder meer dan 2.500 financiële, Human Resources en algemene managers in een elftal landen. Nederlanders zijn dus het meest tevreden in Europa over de verhouding tussen werk en privé. Alleen de Fransen bevinden zich op het zelfde tevredenheidniveau. In de Duitstalige landen ligt dit percentage beduidend lager - tussen de 21 procent en 27 procent zegt dat de balans niet goed is. Manager kiest voor balans
Nederlandse managers die een nieuwe baan zoeken baseren hun keuze ook vooral op de verhouding werk-leven. Voor maar liefst 42 procent is dat het belangrijkst. Voor zeventien procent is de relatie met de nieuwe manager of het nieuwe team de drijvende factor. Carrièreontwikkeling en meer verantwoordelijkheden worden door zestien procent van de ondervraagden gezien als doorslaggevend. Dit is beduidend onder het Europese gemiddelde van 24 procent. De kans om in het buitenland te werken (acht procent) en meer vakantiedagen (zeven procent) zijn voor bepaalde groepen werknemers de beslissende factoren. Hekkensluiters zijn de reputatie van een bedrijf of een merk (zes procent) en de mogelijkheid een opleiding te volgen (vijf procent).

Associate Director Barbara Kollée: "Deze resultaten bevestigen wat wij ook zien in onze dagelijkse gesprekken met werkzoekenden. Voor de meeste mensen die wij spreken is de verhouding werk/privéleven zeer belangrijk en zelfs doorslaggevend bij de beslissing om ergens aan de slag te gaan. En dit is niet alleen voorbehouden aan mensen met kinderen, zoals wellicht direct gedacht wordt. We weten ook uit eerdere onderzoeken van Robert Half onder werknemers van verschillende generaties dat het bijvoorbeeld voor Generatie Y (de young professionals op de arbeidsmarkt) zeker meegenomen wordt in de overweging voor een nieuwe baan. Men wil heel graag tijd overhouden voor andere tijdsbestedingen in het privéleven. Hoewel de term ‘Work/Life balance’ bedacht is door Generatie X (de bijna veertigers) heeft de volgende generatie dit toch ook overgenomen." 

Gesprek
Nederlanders zijn ook niet bang om een discussie aan te gaan met hun manager als er issues zijn rondom de balans werk-leven. Maar liefst 83 procent zegt dat ze zonder problemen hierover een gesprek beginnen. Verrassend genoeg zegt een nog hoger percentage Belgen (87 procent) en Luxemburgers (89 procent) dat ze zich comfortabel genoeg voelen om hun manager erop aan te spreken. In Duitsland vindt maar liefst 31 procent van de ondervraagden het echter een heikel onderwerp. De kleine groep Nederlandse managers die het onderwerp liever laat rusten (zeventien procent) geeft aan dat dit veroorzaakt wordt doordat er geen oog voor is bij zijn werkgever (44 procent). Een slechte relatie met de manager wordt door 23 procent genoemd. 

Top drie stress op het werk

De toegenomen werkdruk staat bij alle Europeanen met stip op één als gevraagd wordt naar de grootste stressveroorzakers. De helft van de ondervraagden noemt dit als een van de top drie factoren. In Nederland ligt dit percentage nog hoger – 57 procent wijst op de toegenomen werkdruk. Op nummer twee staat met 35 procent het feit dat de afdeling onvoldoende staf heeft. Dit wordt op de voet gevolgd (34 procent) door onaardige collega’s of kwaadaardige kantoorroddels. In Nederland zegt ook een relatief hoog percentage, 29 procent, dat ze ongelukkig zijn met de management vaardigheden van hun baas en 25 procent zegt dat hun manager onredelijke druk op hen uitoefent. Slechts elf procent van de Europeanen en Nederlanders ervaart geen stress op kantoor.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 HR kan voortrekkersrol spelen bij activeren collega's voor diversiteits- en inclusiebeleid
 Inflatie veroorzaakt verschuiving in prioriteiten IT budget
 Van Boomers tot Zoomers: hoe ga jij om met diverse generaties op de werkvloer?
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf must-do's voor werkende ouders
 In acht stappen naar een betere balans tussen werk en privé
 Balans werk en privé moet worden aangepast aan levensfase
 Kenniswerker voelt zich thuis in het Nieuwe Werken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (3) 
Timemanagement is eigenlijk grote onzin! (1) 
Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor (1) 
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (3) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (3) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
top10
Financiële coaches gezocht: aantal openstaande functies schiet omhoog
Week van het Werkgeluk in een extreem krappe arbeidsmarkt
Europese bedrijven zijn positief over hun uitgaven aan CX-technologie
Een derde van werkend Nederland heeft te maken met grensoverschrijdend gedrag
Vrouwelijke werknemer verbergt ware gevoelens op het werk
Hybride werken? Houd de werk-privébalans in de gaten!
CFO's willen kosten besparen vanwege recessiezorgen
40 procent van het topmanagement noemt SASE een revolutie in netwerkbeveiliging
68 procent Nederlanders wil meer openheid over salaris
Arbeidsparticipatie onder 50-plussers stijgt sterk
meer top 10