zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemers laten werk niet los op vakantie

1 augustus 2011 - Loskomen van het werk op vakantie blijkt lastig, blijkt uit de ING Vraag van Vandaag. Driekwart van de werkende ondervraagden denkt tijdens de vakantie regelmatig aan zijn of haar werk. Een op de drie heeft contact met het werk. Volgens de respondenten is de arbeidsmarkt in de afgelopen periode verbeterd, maar zij zien voor de rest van het jaar weinig vooruitgang.

Ook de ING voorziet weinig banengroei in de rest van het jaar. Vorig jaar wisten werknemers hun koopkracht op peil te houden, maar dat zal in 2011 en 2012 niet lukken. 



Positiever over arbeidsmarkt
De stemming over de arbeidsmarkt is iets verbeterd. Per saldo zagen de ondervraagden in de laatste drie maanden vooruitgang voor werknemers (27 procent zag verbetering, 22 procent verslechtering). Vorige maand hadden de pessimisten nog de overhand. Vooruitkijkend naar de rest van het jaar zijn de ondervraagden niet zo positief over de banengroei. De helft (51 procent) voorziet dat er op zijn werk arbeidsplaatsen verdwijnen. Daar staat een groep van 28 procent tegenover die een uitbreiding op de werkvloer verwacht. Het ING Economisch Bureau is minder negatief en gaat uit van een min of meer stabiele ontwikkeling van werkgelegenheid en werkloosheid in de rest van het jaar. De economie groeit niet hard genoeg om veel nieuwe banen te creëren. 

Koopkracht onder druk

Vorig jaar daalde de gemiddelde koopkracht, maar werknemers die hun baan behielden hadden daar geen last van. De lonen en prijzen gingen redelijk gelijk op. Dit jaar zullen werknemers er wel degelijk op achteruit gaan. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de prijzen met 2,5 procent stijgen en de lonen met 1,5 procent. Hierdoor blijft er minder over in de portemonnee. In 2012 houdt de loonstijging de inflatie van twee procent naar verwachting wel bij, maar gooien de hogere lasten weer roet in het eten. Onder andere de duurdere kinderopvang en lagere zorgtoeslag drukken huishoudens in de min. 

Loslaten werk op vakantie lastig

Meer dan de helft (53 procent) van de ondervraagden denkt op vakantie af en toe aan zijn werk, een op de vijf (twintig procent) zelfs vaak. Eenderde (32 procent) van de werkende ondervraagden zegt op vakantie ook contact te hebben met het werk: zeven procent vaak en een kwart (25 procent) af en toe. Gebruik van smartphones van de zaak maakt het ook makkelijker om bijvoorbeeld even de e-mail te checken en te beantwoorden op het vakantieadres. En het hebben van die mogelijkheid schept misschien ook wel de verwachting van collega’s of de werkgever er gebruik van te maken.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Manager gaat niet zonder smartphone naar het strand
 Nederlander ook tijdens vakantie vaak online
 IT'er kan werk moeilijk loslaten tijdens vakantie
 Werknemer moet altijd bereikbaar zijn
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10