zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

IT'er kan werk moeilijk loslaten tijdens vakantie

10 september 2010 - Uit onderzoek van IT Job Board onder 178 Nederlandse IT professionals naar hun vakantie- en werkbeleving blijkt dat zij hun werk tijdens vakantie maar slecht kunnen loslaten. Zo werkt tweederde van de IT professionals tot de laatste minuut voor hun vakantie onverstoorbaar door. Als gevolg hiervan heeft ruim 60 procent van hen minimaal een week vakantie nodig om tot rust te komen.

Slechts een op de vijf IT professionals is in staat om het werk direct bij vertrek van kantoor te vergeten. Zodra de vakantie voorbij is geldt verrassend genoeg het omgekeerde: bij terugkomst op kantoor gaat 60 procent van de ondervraagden al vanaf de eerste minuut aan het werk alsof ze nooit zijn weggeweest. Vakantie: leuk of nuttig?

Vakantie is erg belangrijk blijkt uit het onderzoek. Ruim driekwart van de ondervraagden geeft aan dat ze na hun vakantie efficiënter werken. En toch maakt een meerderheid van de ondervraagden (ruim 60 procent)  zijn vakantiedagen niet op. Sterker nog, van deze groep mensen houdt meer dan de helft zelfs een week of meer aan vakantiedagen over.
Ruim vier op de tien IT professionals zou wel langer op vakantie willen maar voelt zich door verplichtingen op het werk bezwaard. Dit komt vooral omdat ze geen vervanging hebben voor hun werk of omdat ze zich schuldig voelen om collega’s langere tijd met extra werk op te zadelen. Bij terugkomst is het meestal weer gewoon ‘business as usual’. Toch valt een kwart van de IT professionals zijn collega’s de eerste dagen na terugkomst nog regelmatig lastig met vakantieverhalen, bekijkt zeven procent nog regelmatig zijn vakantiefoto’s en is acht procent alweer bezig met het plannen van een nieuwe vakantie. 

Vakantiebehoefte

De behoefte aan vakantie varieert overigens sterk bij de ondervraagden. Ruim de helft van de IT professionals gaat het liefst ieder half jaar op vakantie, een kleine groep van vijftien procent spaart alle vakantiedagen op en kiest ervoor om één keer per jaar extra lang op vakantie te gaan. Bij het plannen van hun vakantie houden de IT professionals met name rekening met hun familie (62 procent). Slechts twee procent houdt hierbij rekening met de vakantie van hun baas. De prijzen van tickets (negentien procent) en de vakantie van collega’s (zeventien procent) wegen hierbij veel zwaarder mee. 

Scherp en gemotiveerd blijven
"Vakantie is belangrijk voor werknemers," zegt Peter Healey, sales director van IT Job Board. "Gelukkig heeft Nederland goede wetgeving die het recht op vakantie regelt. Bedrijven zien vakantiedagen niet langer als noodzakelijk kwaad maar steeds meer als een manier om hun waardevolle medewerkers scherp en gemotiveerd te houden en om ziekteverzuim terug te dringen. We zien steeds vaker dat IT bedrijven met aanvullende vakantieregelingen komen in de vorm van incentives of als blijk van waardering."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Vrouwelijke werknemer verbergt ware gevoelens op het werk
 Een derde van werkend Nederland heeft te maken met grensoverschrijdend gedrag
 CFO's willen kosten besparen vanwege recessiezorgen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zomervakantie resulteert in werkblues
 Werknemer moet altijd bereikbaar zijn
 Vier tips tegen post-vakantiestress
 Zes tips om écht vakantie te nemen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (3) 
Timemanagement is eigenlijk grote onzin! (1) 
Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor (1) 
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (3) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (3) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
top10
Werknemers gestrest, maar welzijnsprogramma’s blijven onderbelicht
Ruim helft Gen Z ervaring met uitbuiting of mishandeling op werk
Video-Leren: het hoe en waarom
Hoe reis je zakelijk zorgeloos en met plezier door Nederland?
Databeheer kritieke uitdaging voor succesvolle inzet AI
Kwart werkend Nederland vindt werkgevers verantwoordelijk voor vitaliteit medewerkers
Pakt de werknemer meer macht in 2023 ?
Nederlander met minimumloon gaat er maandelijks netto 216 euro op vooruit
Dealmakers in Europa optimistisch ondanks moeilijke marktomstandigheden
Week van het Werkgeluk in een extreem krappe arbeidsmarkt
meer top 10