zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zes voordelen van het in huis hebben van 45-plussers

18 juni 2010 - Veel oudere werknemers gaan vervroegd met pensioen. Hierdoor vloeit er niet alleen enorm veel kennis en ervaring weg, maar dreigt er, door de verminderde instroom van jongere werknemers, ook een nijpend tekort aan arbeidskrachten. Dat schrijft 6Minutes.be.

Organisaties moeten nu dus oplossingen zoeken om de continuïteit van de bedrijfsvoering te waarborgen. Om het tij te keren, moet de positie van oudere werknemers (45 jaar of ouder ) worden herzien. HR-dienstverlener Securex is zich bewust van deze problematiek en pleit voor een stappenplan binnen een strategisch HR-perspectief. Preventieve aandacht

Recent wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door bedrijfsartsen van Securex, toonde aan dat oudere werknemers bij een gelijkwaardige (fysieke en psychische) arbeidsbelasting, een hogere herstelbehoefte hebben dan jongere werknemers. Deze herstelbehoefte (afgeleid van de vermoeidheid aan het einde van een werkdag) is een goede voorspeller van gezondheidsproblemen en ziekteverzuim. Vanuit preventief oogpunt is het beter om nu al in te spelen op déze indicator, in plaats van te wachten tot er daadwerkelijk gezondheidsproblemen zijn. Door het opsporen van deze factoren kan men zeer gericht preventieve maatregelen voorstellen. 

Managmenthouding
De houding van het management met betrekking tot oudere werknemers is cruciaal. Bedrijven moeten een positieve houding aannemen ten opzichte van het verouderingsproces en rekening houden met de leeftijdsgebonden veranderingen van de oudere werknemers bij de planning en organisatie van het werk. Soms wordt binnen de bedrijfsgezondheidszorg gebruik gemaakt van de Work Ability Index. Dit instrument geeft aan in welke mate een werknemer de werkdruk aankan. Als deze index verlaagd is, is het eigenlijk al te laat! Indien men een echt proactief personeelsbeleid wil voeren voor oudere werknemers, dan zullen bedrijven zich moeten beroepen op een werkmiddel dat vroegtijdige gezondheidseffecten evalueert. 

Zes voordelen van 45-plussers in huis hebben

1. 45-plussers veranderen minder snel van bedrijf. Investeringen in mensen, zoals opleidingen, zijn bij deze - categorie werknemers rendabeler.
2. Zij zijn niet per se te duur.
3. Zij kunnen mee met de technologische ontwikkelingen.
4. De frequentie van het ziekteverzuim neemt af naarmate de werknemer ouder wordt. De duur ervan neemt echter toe. Maar door het treffen van gepaste preventieve maatregelen kan dit laatste voorkomen worden.
5. Zij zijn even productief als de arbeidsorganisatie oog voor hen heeft.
6. Dankzij hun ervaring benaderen ze werksituaties vanuit een ruimer perspectief. Bovendien kunnen ze inspirerend zijn voor andere collega’s door hun charismatisch leiderschap.


Bron: 6Minutes
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Recessie creëert bijzonder zelfbewuste Generatie R
 Oudere sollicitant voelt zich gediscrimineerd
 AOW-ingreep alleen niet voldoende om ouderen aan het werk te houden
 Oudere is nog prima inzetbaar
 
 
reacties
 
Ron Ladage  |   | 
18-06-2010
 | 
09:26 uur
Het artikel gelezen en even lang nagedacht of ik hier wel op wil reageren. Uiteindelijk besloten om dat toch te doen.
Allereerst verbaast het mij dat Managersonline dit publiceren, want dit onderwerp is in Nederland al helemaal uitgekauwd!
Dit artikel gaat over België, waar heel andere regelingen zoals brugpensioen etc. zijn dan in Nederland. Tevens is de regering in België net als Nederland, veel te laat begonnen om deze problematiek aan te willen pakken. Spreken we hier van 67 jaar, in België wordt het een toer om 65 jaar vast te zetten.
De rest van het artikel is juist in zijn oordeel. Alleen in 2004 op het jaarcongres van het ANVW in Lelystad gehouden, presenteerde professor Maarssen van de Brink namens de Universiteit van Amsterdam een onderzoekrapport over ouderen en jongeren en dit uitgedrukt in de kostprijs. Daarin zijn 3000 bedrijven onderzocht gedurende 2 jaar. Uit dat onderzoek kwam als resultaat dat ouderen niets duurder zijn (weer in geld uitgedrukt) dan jongeren. En waarom dan wel, nu dat vertellen de 6 voordelen in het artikel. Wel eigenaardig dat dit ook in het rapport van Maarssen van de Brink staat, zouden ze het in België dan wel gelezen hebben.
Opvallend is dat het VNO/NCW en MKB nooit iets over dit rapport hebben gezegd tegen hun leden. Het houden van oude vooroordelen schijnt nog steeds lucratief te zijn voor wekgevers. Dank zij de economische crisis is er nog geen behoefte aan nieuwe instroom van mensen, maar let op mijn woorden, werkgevers die denken zo door te kunnen blijven gaan, die krijgen het in de toekomst heel zwaar!
Ook nu ben ik bang dat we in Nederland geen eerlijke en open discussie krijgen, zolang de politiek als oplossing voor alle problemen het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd zien en hun ogen sluiten voor het feit, dat slecht 16% tot hun 65 jaar werken, de rest zit in de WW of bijstand, zal er niets verbeteren. Het roepen van alle mensen moeten werken dus ook de ouderen, wordt niet ondersteund door een goed plan en de verplichting aan werkgevers om ook ouderen in diens te houden of te nemen. Deze struisvogel politiek van kop in het zand en niet de waarheid willen zien blijft gewoon doorgaan. Veel ouderen gaan de komende jaren richting grote armoede, maar ja we hebben nu al als vast begrip de voedselbanken (we waren toch een van de rijkste landen) en straks vinden we het normaal dat de gaarkeukens weer in de wijken verschijnen.
Ben ik daar 43 jaar voor aan het werk?
Jan Willem Boesveld  |   | 
18-06-2010
 | 
12:15 uur
Hoewel ik zelf deze leeftijd nog niet heb bereikt, gaat het mij toch te ver om 45-plussers al tot ouderen te benoemen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10