zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Oudere voelt zich niet gewaardeerd

21 april 2010 - "Ouderen van nu zijn van groot belang in de maatschappij, ze werken of zetten zich vrijwillig in. Toch voelen ze zich niet gewaardeerd door de samenleving en dat is kwalijk," zegt voorzitter Jaap Jongejan van CNV Vakmensen. De vakbond hield een enquete onder 1.400 leden van 60 jaar en ouder. Ruim 60 procent van hen vindt dat ouderen onvoldoende waardering krijgen.

Jongejan :"Door de AOW discussie en bezuinigingscommissies wordt alleen maar gesproken over de 'problemen' van de vergrijzing. Dit schetst een negatief beeld van ouderen. Onterecht. Onze maatschappij draait dankzij de inzet van ouderen. Als alle ouderen morgen zouden stoppen met hun (vrijwilligers)werk en mantelzorg dan hebben we als samenleving een enorm probleem." Kostenpost
'We worden gezien als een kostenpost'. 'De maatschappij is ingericht op jonge mensen'. 'Er wordt weinig gebruikt gemaakt van onze kennis en ervaring. We worden dikwijls aan de kant geschoven,' aldus een aantal antwoorden van respondenten. Bijna alle ouderen (95 procent) geven aan zich gelukkig te voelen. Driekwart van de 60-lussers voelt zich niet oud: 'Ik ben gezond en ik kan alles nog doen'. 'Ik ben jong van geest'. 'Ik sport en voel me fit.' 

Keuzevrijheid
Ruim 60 procent van de ouderen doet vrijwilligerswerk. Opvallend is dat een meerderheid (55 procent) van de mensen die niet werkt, er geen bezwaar tegen zou hebben om enkele uren per week betaald werk te doen. Jongejan: "Mensen lijken dus geen bezwaar te hebben tegen langer doorwerken, als het maar wel enigszins aangepast kan worden aan hun wensen. CNV Vakmensen pleit voor keuzevrijheid, mensen moeten zelf beslissen of ze langer door kunnen en willen werken. Goede loopbaanbegeleiding is dan wel belangrijk." Een meerderheid (55 procent) van de vakbondsleden wil dat de AOW leeftijd gekoppeld wordt aan het aantal gewerkte jaren.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 De tien beste Europese steden voor een workation
 Helft supportprofessionals heeft invloed op besluiten die manager neemt
 Gelijkheid, diversiteit en inclusie: goed voor de medewerkers, maar ook goed voor het bedrijf?
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Oudere sollicitant voelt zich gediscrimineerd
 AOW-ingreep alleen niet voldoende om ouderen aan het werk te houden
 Ervaring maakt creatief
 Meeste ouderen willen best langer doorwerken
 
 
reacties
 
Ron  |   | 
21-04-2010
 | 
09:56 uur
En heel terecht dat ouderen zich niet gewaardeerd voelen!
In de oosterse wereld wordt ouderdom gewaardeerd, je hebt levenservaring en ervaring in je werk, je bent de vraagbaak van de jongeren en jou wijsheid wordt gewaardeerd. Mensen hebben respect voor ouderen en op het platteland is de oudste dan ook de man die het weet in het dorp.
Dan de westerse wereld, jeugd is belangrijk, uiterlijk moet je er als een 20 jarige uit blijven zien, onze reclamewereld speelt daar goed op in en de producten om jong te blijven vliegen over de toonbank. Operaties om mooi en jong te blijven is big business!
Werkgevers hebben de mening dat ouderen vaker ziek zijn, minder produceren, dus veel duurder zijn dan jongeren. Bewezen is dat nooit, erger nog, er is een onderzoek geweest bij 2000 bedrijven (van kleine tot grote bedrijven) gedaan door professor Maassen van de Brink voor de Universiteit van Amsterdam, waarin het tegendeel blijkt.
Ouderen zijn minder ziek, maar de herstelperiode is vaak langer, ouderen produceren duurzamer (kwalitatief hoger, dus minder uitval) dan jongeren. En wanneer je dan dat rekenkundig tegenover elkaar afzet, wat blijkt dan?
In geld kosten jongeren en ouderen even veel!!!!! Maar daar willen de mensen niet aan, want oud betekent afgeschreven, ouderwets, van die mensen kunnen we niets meer leren, die leven in een andere tijd.
De leider van D66 gaat nog verder met het beschimpen van de ouderen, het is de schuld van die generatie dat we in de problemen zijn gekomen!
Dus laat ze maar werken (waar eigenlijk, want geen werkgever wil ze aannemen) tot ze dood gaan. Kortom schaam u dat nog leeft, want u oudere bent de oorzaak van alles.
Bedankt voor uw inzet,, al uw belasting en premiebetalingen (weet u nog dat u voor uw ouders betaalde, dat was toen nog heel gewoon), schandalig dat u nu uw hand durft op te houden voor de AOW.
Kortom ouderen u heeft gelijk dat u zich niet gewaardeerd voelt.


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
E-learning laten ontwikkelen? Let op deze tips!
reacties
Dat coachen is ook niet alles.  (2) 
India minder aantrekkelijk door krappe arbeidsmarkt (1) 
Vijf actiepunten voor een geavanceerde data-analytics-strategie voor de toekomst (1) 
Zo toegankelijk zijn websites waar je belangrijke zaken regelt (1) 
Young Professionals ervaren steeds meer stress (1) 
Twee na grootste stijging werkgelegenheid ooit  (1) 
Nederlanders meest gierig: consumenten betalen steeds minder voor verzending (1) 
top10
De mentale antenne van de topverkoper
Wat mannelijke leiders moeten weten over het vrouwenbrein
Vier op tien jonge Nederlanders overwegen emigratie door woningtekort
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 7,75 euro
Premie WA beperkt casco-verzekering stijgt ondanks daling schadelasten
Nederlander verwacht weer vaker de weg op te gaan voor werk
Drie op de vijf Nederlanders willen werken bij bedrijf dat diversiteit als kernwaarde heeft
Werving stijgt weer op prioriteitenlijstje Europese bedrijven
AFAS Software en Viisi Hypotheken beste Europese werkgevers
Werknemers richten zich tijdens pandemie op zelfsturend leren
meer top 10