zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse bedrijven breiden weinig uit naar buitenland

21 februari 2011 - Een internationaal onderzoek in een aantal Europese landen toont aan dat Nederland minder expansieplannen heeft dan andere markten in West-Europa. Maar liefst 94 procent van de Nederlandse bedrijven geeft aan dat ze geen plannen hebben om uit te breiden naar andere landen of markten.

Van de bedrijven die wel plannen hebben, noemt één procent Duitsland, Frankrijk, China, India en Zuid-Amerika als markten waar men wil gaan beginnen. Twee van de vier BRIC-landen, Brazilië en Rusland, worden geen enkele keer genoemd door het Nederlandse bedrijfsleven. In heel Europa heeft gemiddeld 83 procent van de bedrijven geen plannen om naar het buitenland te gaan. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een internationaal onderzoek van Robert Half, de Workplace Survey Q4 2010, waaraan meer dan 2.400 financiële, human resources en algemene managers uit tien landen deelnamen. 



Voorzichtig
Barbara Kollée, Associate Director van Robert Half, zegt in een toelichting: "Nederlandse bedrijven zijn momenteel toch voorzichtig met buitenlandse avonturen en in ieder geval voorzichtiger dan andere landen. Overigens is op Europees niveau de intentie voor expansie laag te noemen. Bedrijven richten zich voornamelijk op herstel in de basis, alvorens te investeren." Slechts zes procent van de bedrijven heeft plannen om te investeren in een ander land. Het was ook opvallend dat 23 procent van de ondervraagden in Nederland en Europa niet wist of zijn bedrijf plannen heeft om naar het buitenland te gaan. 

Financiële centra
De Europese ‘financiële centra’; Luxemburg en Zwitserland, zijn het meest gericht op andere landen: respectievelijk 27 procent en 21 procent van de bedrijven heeft buitenlandse plannen. Maar liefst tien procent van de Zwitserse bedrijven heeft zijn oog op Azië laten vallen. In Frankrijk heeft negentien procent van de bedrijven plannen voor expansie buiten de landsgrenzen en drie procent van hen wil groeien in Amerika. Ook de Belgen zijn ondernemender dan wij: zestien procent van het bedrijfsleven wil naar het buitenland, waarvan drie procent naar China wil en twee procent naar India en de Verenigde Staten. België is ook het enige Europese land dat wil gaan expanderen in Brazilië. 

Dubai
Van de niet-Europese landen die deelnamen aan het onderzoek laat Dubai weliswaar zien dat ze grootse plannen hebben - meer dan 53 procent wil activiteiten gaan ontplooien in het buitenland - maar die zijn met name gericht op de Arabische buurlanden.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlandse bedrijven willen weer volop de grens over
 Innovatieve bedrijven gaan eerder over de grens
 Plan Innovatieplatform leidt tot extra economische groei
 MKB’er hebben last van regeldruk bij internationaal zakendoen
 
 
reacties
 
Hugo Messer  |   | 
25-02-2011
 | 
10:25 uur
Opvallend, want ik las net dat de globale economie 6,5 % groeit in 2011 en 5% in 2012, terwijl in Nederland 1,75% verwacht wordt voor dit jaar en 1,5% volgend jaar. De marktkansen liggen voor een groot deel in de opkomende economieën en onze economie zou kunnen profiteren van meer export en meer aanwezigheid in groeimarkten als India en China.

in een onderzoek van pwc lijken de CEO's in andere landen inderdaad een hele andere focus te hebben: (Klik hier)

Misschien moeten 'onze' CEO's toch de koopvaardersgeest van onze voorvaderen weer zien te stimuleren?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10