zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

MKB’er hebben last van regeldruk bij internationaal zakendoen

23 maart 2010 - Maar liefst de helft van de Nederlandse ondernemers doet zaken met het buitenland. Een derde van de ondernemers ziet de regelgeving binnen Europa als belemmering om internationaal te ondernemen. De MKB'er laat zich echter niet afschrikken en is, ondanks de economische crisis, het afgelopen jaar internationaal actiever geworden.

Dit blijkt uit een representatief onderzoek van DHL en BusinessCompleet.nl onder 740 MKB'ers. Maar liefst 37 procent van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf is internationaal actief binnen de Europese Unie. Dat betekent dat deze regio het belangrijkste handelsgebied is van deze groep Nederlandse ondernemers. Meer dan 30 procent van hen geeft aan de regelgeving in de Europese Unie als probleem te ervaren. In andere regio's is dat 24 procent. Deze uitkomst zou door de Europese Unie en de lidstaten als een aansporing moeten worden opgevat om vaart te zetten achter de vermindering, vereenvoudiging en harmonisering van de regelgeving. 



Internationale kansen MKB

Opvallend is dat ondanks de economische crisis meer dan de helft van de MKB-ondernemers aangeeft in het afgelopen jaar internationaal actiever te zijn geworden dan het jaar ervoor. Zij benadrukken dat de buitenlandse activiteiten erg belangrijk zijn voor hun bedrijf.
West-Europa blijft het belangrijkste handelsgebied voor Nederlandse ondernemers met 37 procent. Het belang van Azië neemt toe. Ruim acht procent van de bedrijven handelt nu in die regio. Dat is ongeveer evenveel als het aantal bedrijven dat in Oost-Europa actief is. Noord-Amerika trekt met zeven procent net iets minder ondernemers dan Azië. 

Exportgericht

Het grootste deel van de ondervraagden houdt zijn productie in Nederland. Wel maken zij veel gebruik van buitenlandse toeleveranciers. Het verplaatsen van productie naar het buitenland lijkt hiermee vooral weggelegd voor multinationals. Bijna een op de drie respondenten exporteert zijn diensten of producten. Daarvan realiseert 40 procent zelfs de helft of meer van zijn omzet in het buitenland. Veel MKB'ers blijken dus exportgericht. 

Internationale ambities
Dertien procent van de bedrijven die alleen binnen Nederland zaken doen, geeft aan op dit moment internationale activiteiten te overwegen. 44 Procent sluit een stap naar het buitenland niet uit, maar denkt er nu niet actief over na. Daarmee geeft ruim de helft van de MKB'ers aan internationale ambities te hebben. Een op de vijf geeft aan dat hij met (financiële) steun van de overheid, de stap over de grens eerder durft te nemen. 

Internationale belemmeringen

Als belangrijkste boodschap geven ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf aan dat de regelgeving in andere landen het grootste probleem is bij hun buitenlandse activiteiten. Op de tweede plaats noemen zij de (logistieke) kosten voor de import en export als barrière. In dit kader wordt ook nadrukkelijk aangegeven dat douanezaken hen een doorn in het oog zijn.
Uit deze uitkomsten blijkt andermaal de noodzaak voor overheden om de regelgeving te verminderen en te vereenvoudigen en dat geldt ook nog steeds binnen de Europese Unie.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hardere aanpak regeldruk ondernemers
 Hoofdkantoor essentieel voor goede concurrentiepositie
 Meer subsidie voor bedrijven met internationale ambitie
 Internationaal zakendoen essentieel voor groei
 Multinationals lopen steeds meer fiscale risico’s
 
 
reacties
 
Civile  |   | 
23-03-2010
 | 
08:56 uur
Ik vind dit wel een heel zinnig artikel, zij het onder een andere invalshoek dan hier bedoeld. Nederland is van oudsher een handelsland. We hebben Balkenend een keer horen Balken, mijn hemel wat was hij toen toch gepikeerd, dat wij niet zo moesten klagen en dat hij de VOC mentaliteit o zo miste.

Als ik naar dit artikel kijk dan zie ik dat die VOC mentaliteit, de handelsgeest, 'The Balls & Guts', de visie, het lef, durf en prestige er wel degelijk is. Waar ik wat meer moeite mee heb?

Dat zal ik u graag vertellen. Het was Balkenende, die in volstrekt ongeloofwardige en misselijkmakende streek van zijn pen, een handtekening zetten onder het verdrag van Lissabon. U en mij heeft hij geroepen dat hier geen sprake was van een grondwet, maar zo gewijzigd was dat het nu een verdrag was. Daarom was er niet nog een keer een referendum nodig om voor of tegen te stemmen.

Welnu mijn beste mensen. Wij hoeven door die pennenstreek niet te verwachten, dat er zakelijk economisch ook maar iets voor het Nederlandse bedrijfsleven is gedaan regelegeving te vereenvoudigen. BuZa heeft weinig tot niets gedaan de regelgeving in dat verdrag, ten faveure van Nederland, te beslechten.

Integendeel, wij krijgen minder te vertellen omdat de wet en regelgeving steeds meer in Brussel/Straatsburg komt te liggen en de Nederlandse regering wat dat betreft meer en meer buiten spel staat.

Wij hebben een volkomen incompetente en impotente Verhage, Bos en Balkenende aan het werk gezien die helemaal niets hebben geregeld op het gebied van de Europese regelgevicng voor het Nederlandse bedrijfsleven. Dus mocht u die regelzucht als een 'bottleneck' ervaren dan heeft u volkomen gelijk.

Het enige wat u kunt doen is, wanneer u zaken doet met het buitenland, een garantiestelling van de staat bedingen, alhoewel ik u nu al kan voorspellen dat die voor de EU, niet lang meer gehandhaaft zal blijven. Wat dat betreft hebben een contingent impotente en incompetente MP, V-MP's, minister van buitenlandse zaken, handel en de topambtenarij voor idioot veel geld, de handelspositie van Nederland binnen Europa flink laten ondermijnen.

Alleen omdat deze dames en heren zo fantastisch verstoppertje aan het spelen is geweest, allerlei dode spoortjes heeft uitgelegd, rookbommetjes heeft geworpen, van alles heeft gepoogd u en mij van de kern van de zaak weg te houden, er zouden namelijk toch nog wel eens enkele stinkende beerputten der politieke incompetentie geopend kunnen worden, heeft men bereikt dat u noch ik volkomen juist zijn geinformeerd over wat ons zakelijk te wachten staat.

Weest niet bevreesd want op aanzienlijke terreinen kan BuZa en handel u ook nog steeds niet volledig en juist informeren. Dat is wat die falsificatie van een handtekening van Balkenende uiteindelijk wel heeft weten te bereiken.

Hoe nu verder? Diegene die het nu weet, en in fatsoenlijk Hollands, en begrijpelijk, het weet uit te leggen, krijgt van mij hier het platform. Ik kan het in elk geval nog steeds niet. Ik wed Verhage, van der Hoeve, Balkenene en Bos al helemaal niet. Daar zijn ze werkelijk te kortzichtig voor gebleken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10