9 februari 2011 -
U heeft een doodzonde begaan: u bent veel te ver gegaan, hebt een project verknald, een superieur voor gek gezet of een grote kans gemist. U kunt uw beschermengel danken dat u uw baan nog heeft en vinden dat de kous hiermee af is. Toch kunnen ook uw kansen keren. Het is daarom aan te raden toch maar even recht te zetten wat u fout heeft gedaan.
1. Ga door het stof U voelt de onderhuidse spanning. Uw collega’s negeren u, maken misschien eens een vervelende opmerking. Maar eigenlijk wachten ze tot u uw verantwoordelijkheid neemt, spijt betuigt en het goed maakt. Ga verder dan een mondeling excuus maar maak een gebaar waaruit blijkt dat u echt begrijpt dat u fout zat. Trakteer op een lunch of bied aan te helpen met het personeelsfeest. Laat zien dat u ‘het snapt’.
2. Laat los Gedane zaken nemen geen keer. U bedoelde het ongetwijfeld goed, maar het lie panders dan gepland. Het is gebeurd. U kunt zich erdoor laten achtervolgen en gaan zwelgen in zelfmedelijden – of u richten op het hier en nu. Zie uw fout als een leermoment, een kans om iets te leren over uw eigen tekortkomingen en over uw collega’s. Leg u erbij neer dat het even kan duren voor ze u weer vertrouwen. Blijf niet hangen in zelfmedelijden. Over vijf jaar weet niemand het meer, of wordt er hartelijk om gelachen.
3. Doe extra uw best U krijgt een tweede kans. Grijp die aan om terug in de gratie te komen. Doe dus extra uw best. Compenseer uw fout met extra successen. Neem een moeilijke taak op uw schouders en breng die tot een goed eind.
4. Gooi het eruit Iedereen fluistert erover en u weet precies wat er achter uw rug gezegd wordt. U kunt dus net zo goed open kaart spelen. Bied uw verontschuldigingen aan, openlijk of face to face aan degene die u benadeeld hebt. Pas op dat u zich niet beroept op de redenen waarom u deed wat u deed of op externe, verzachtende factoren. Al uw argumenten klinken op dit punt als zwakke excuses. Uw collega’s willen alleen maar horen dat u hun kant van de zaak ziet en begrijpt – en vooral dat het niet nog een keer zal gebeuren.
5. Herstel uw relaties U had uw medestanders. Zij vertrouwden u, openden deuren voor u. En nu hebt u hen teleurgesteld. Neem de tijd om opnieuw te investeren in de relaties die u voor lief nam. Weet dat dit evenveel tijd en moeite kost om ze voor het eerst op te bouwen. Doe iets aardigs, neem wat werk uit handen. Het kost geduld, acceptatie, opoffering en kwetsbaarheid om het vertrouwen terug te krijgen. Besteed hier tijd en aandacht aan, zelfs als u nu al weet dat het nooit meer helemaal wordt als vroeger.
6. Vraag om hulp Soms kunt u niet op eigen kracht terugkomen. Bedenk dan dat mensen graag willen helpen als u oprecht om hulp vraagt. Dit is het moment om al die gunsten en goodwill te incasseren. Maak gebruik van uw netwerk. Vraag heel direct wat u kunt doen om terug in de gratie te komen. Als het maar enigszins mogelijk is, vraag dan of ze een goed woordje voor u doen. Toon uw dankbaarheid en doe iets terug!
7. Laat zien dat u veranderd bent Doe iets onverwachts. Doe het tegenovergestelde van wat men van u verwacht. Werd u gezien als arrogant? Wees dan nu bescheiden en laat anderen met de eer strijken. Sloot u zich op? ga dan nu de werkvloer op en maak een praatje. Het gaat erom dat mensen anders naar u gaan kijken. En wie weet bevalt uw nieuwe gedrag uzelf ook wel….
8. Kijk verder dan uw onderneming Liefdadigheid kan een prima manier zijn om spijt te betuigen. Doe vrijwilligerswerk of doe iets voor een goed doel. Dit kan uw reputatie weer een boost geven en laten zien dat u niet zo slecht bent als men nu denkt.
9. Probeer het goed te maken U weet het best hoe en waarom het fout is gegaan, wie er bij betrokken waren. Bedenk wat u kunt doen om de rotzooi op te ruimen. Doe dit zoveel mogelijk achter de schermen, want uw directe betrokkenheid wordt misschien niet in dank afgenomen. Dit zal u geen publieke erkenning opleveren, maar degenen om wie het gaat zullen weten wat u heeft gedaan en daar gaat het om.
10. Vertrek U ziet het aankomen. U wordt al niet meer gevraagd voor nieuwe projecten en u krijgt minder verantwoordelijkheden. Soms is er geen gelukkig einde. U wordt eruit gewerkt en u kunt er niets tegen doen. U kunt dit maar beter accepteren en ergens anders met een schone lei beginnen.
Dit moet wel een hele erge doodzonde zijn geweest dan om het allemaal zo op te moeten lossen. Tot zelfs het accepteren van een naderend ontslag...
Het klinkt mij eerder in de oren alsof er helemaal geen fouten meer gemaakt mogen worden.
Het kan de beste overkomen om ooit eens een project te verknallen, de baas (misschien wel onbedoeld) voor gek te zetten, en al helemaal kansen te missen. Als bij zoiets dan direct alle bovenstaande tips uit de kast moeten komen is er sowieso iets goed mis.
Nel
|
|
10
-
02
-
2011
|
13
:
57
uur
Ook ik heb enorm geblunderd en vind deze tips geweldig goed. Iedereen moet wel eens met de billen bloot. Maar wat als je onzeker bent geworden en je de juiste persoon om je hierbij te helpen niet weet te vinden?