zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Overleven kan alleen als bedrijven radicale omslag maken'

13 december 2010 - Om in de komende decennia te overleven en als bedrijf succesvol te blijven, is een radicale omslag noodzakelijk. Bedrijven dienen zich te transformeren tot Firm of the Future: een veerkrachtige organisatie die in staat is te anticiperen en snel te reageren op onverwachte ontwikkelingen.

Een onderneming die investeert in verantwoorde groei en zich ervan bewust is dat samenwerking binnen de keten onvermijdelijk is. Dit vereist een omschakeling in werkwijze en bedrijfscultuur. Atos Origin heeft onlangs de eerste stap gezet. Zo lanceerde zij tijdens het seminar ‘Inspired by Nature’ haar visie op de wijze waarop de Firm of the Future kan ontstaan. 



Veranderingen
De komende decennia staan in het teken van veranderingen die een enorme impact hebben op de manier waarop ondernemingen zakendoen. Onverwachte marktontwikkelingen of verstoringen door een economische terugval of klimaatverandering vereisen veerkracht, flexibiliteit en een ‘out of the box’ visie. Op dit moment zetten bedrijven - net als Atos Origin - bescheiden stappen op de weg naar verantwoorde groei. Maar volgens Atos Origin is in de komende tien jaar een radicale transformatie nodig om te kunnen overleven. Atos Origin gaat hierover actief de dialoog aan en ondersteunt bedrijven met het maken van de eerste stappen op deze weg.

Firm of the Future
De Firm of the Future is een dynamische en veerkrachtige onderneming die openstaat voor veranderingen en probeert een maximale synergie te bewerkstelligen in de waardeketen. Het creëren van toegevoegde waarde is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Binnen deze onderneming draait het niet zozeer om winstmaximalisatie, maar -optimalisatie. Deze waarde wordt niet uitsluitend uitgedrukt in geld, maar ook in toegevoegde waarde voor mens, milieu en samenleving. Bovendien benut deze onderneming de kracht van sociale netwerken door gebruik te maken van crowd sourcing en co-creatie. Ook heeft zij de ambitie haar CO2-uitstoot tot een minimum te beperken door innovatie en het hergebruik van producten.

Inspiratie uit de natuur
Bedrijven kunnen zich hierbij laten inspireren door natuurwetten als overlevingsstrategie. "In de natuur toont een evolutie van drie miljard jaar aan welke strategie uitzicht biedt op overleven. Bedrijven die zich hierdoor laten inspireren, zijn beter in staat onvoorspelbare omstandigheden, die zich bovendien met een steeds grotere regelmaat zullen voordoen, het hoofd te bieden. Hierdoor kunnen zij inspelen op mogelijkheden die zich - soms totaal onverwacht - kunnen voordoen", aldus Marianne Hewlett, directielid van Atos Origin Nederland en verantwoordelijk voor de strategie op het gebied van verantwoord ondernemen. "Deze transformatie betekent dat bedrijven wezenlijk anders naar hun processen moeten kijken. Deze staan niet langer op zichzelf, maar zijn onderdeel van een organisme. Een ‘ecosysteem’ waarbij elke keten - klanten, partners, leveranciers en medewerkers - toegevoegde waarde levert. Elk ‘micro-organisme’ moet als onderdeel van deze keten hieruit niet alleen waarde halen, maar ook waarde toevoegen."

Concrete stappen vooruit
Atos Origin maakt ook duidelijk welke voorwaarden aan de Firm of the Future worden gesteld. De stadia die hieraan voorafgaan, worden weergegeven in een schaal van een tot tien, waarbij Real tien staat voor de ultieme vorm die een onderneming uiteindelijk kan bereiken. In dit programma, dat uit een aantal transformatieworkshops bestaat, worden relevante KPI's onder en targets tegen het licht gehouden. Op basis van een aantal scenario’s wordt bekeken in hoeverre het bedrijf is toegerust om adequaat op onverwachte veranderingen op economisch en ecologisch gebied te kunnen inspelen. Vervolgens neemt Atos Origin ook de keten onder de loep, ten einde het ecosysteem waarbinnen klanten opereren zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Door bedrijven in een audit door te lichten, brengt de IT-dienstverlener de stappen in kaart die tot resultaten leiden. Zo maakt de audit duidelijk welke maatregelen en processen bijdragen aan doelstellingen gericht op verantwoorde en winstgevende groei. Hierdoor kan tijdig worden bijgestuurd als resultaten achterblijven en snel worden ingespeeld op onverwachte ontwikkelingen.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Thuiswerker: kantoren verdwijnen niet
 Schaarste op arbeidsmarkt bedreigt economische ontwikkeling
 Een derde van de bedrijven is niet klaar voor toekomst
 Wie niet duurzaam onderneemt, zet toekomst op het spel
 
 
reacties
 
Willem van Druten  |   | 
13-12-2010
 | 
11:20 uur
Mooi voorbeeld van wat mijns inziens gaande is in de westerse wereld en op een breed gebied van mens, maatschappij en ondernemen/organisatie.
Wat Atos Origin blijkbaar nog behoorlijk systeemtechnisch aanvliegt, logisch als ICT dienstverlener, is de revival – maar dan op deelaspecten vollediger - van de “back to nature basics” gedachte.
Deze “terug naar de natuurlijke biologische roots” trend, zeg maar het evolutionair basis denken vanuit de celtheoretische organisatieontwikkeling zie je ook terugkomen in andere actuele discussies. Zoals over Leiderschap, HNW, MVO, politiek.
Ongetwijfeld gestimuleerd door het inzicht dat bestaande zekerheden vergankelijk blijken te zijn, althans deels grote schijnzekerheden waren die door minimale veranderingsdynamiek oploste, wordt er gezocht naar een nieuwe en bredere balans. Een goede ontwikkeling omdat deze balans in verantwoordelijkheden ook gezocht wordt buiten de genzen van de eigen geďnstitutionaliseerde business context en daarom niet alleen met geldwaarde te maken heeft.
Hoe Atos Origin het allemaal invult weet ik niet maar ze trachten in ieder geval een aantal zaken te combineren waarvan velen zeiden dat ze niet samen gingen; continuďteit door flexibiliteit, omgevingsverantwoordelijkheid, ketenwaarde denken en dynamische bedrijfsmodellen.
Een hoge mate van door mijzelf bedachte; Innovatieve Integrerende Intelligentie (III).
Civile  |   | 
14-12-2010
 | 
07:33 uur
Zonder negatief te willen klinken vind ik de gedachtengang een hele nuttige. Maar ik haak een klein beetje af bij de koppeling die hier door Atos word gemaakt.

ICT en Klimaat

Als er al een discipline is die zich sinds jaar en dag bekommert om energieverbruik en maximalisatie van mogelijkheden an is het wel binnen de ICT. Het klimaat is slechts een ondergeschikt onderwerp hier. Dat men de koppeling maakt is niet meer dan aansluiten bij een hype.

Het klinkt wellicht wat negatief maar ik vraag de lezer[es] even mee te gaan in de realiteit. Het klimaat is aan verandering onderhevig. Dat was voor het ICT tijdperk, en dat zal het na dit tijdperk ook zijn.

ICT staat voor productie en proces verbeteringen en de maximalisatie daarvan. Dat schijnen erg veel IT organisaties en IT-ers vergeten te zijn. Immers, de IT staat voor ondersteuning meer productie te kunnen leveren met minder FTE.

IT roots

De roots van de IT word in die ontwikkeling aardig geweld aan gedaan. Bedenk maar eens welke gadgets en onzin er door en voor de IT is verzonnen en uitgestrooid en welke uitdagingen de IT dagelijks het hoofd moet bieden. Immers, spam maakt namelijk een steeds groter deel uit van de bandbreedte consumptie. Dan hebben we het nog even niet over de beveiligings problematiek.

De roots van de IT is nog altijd de gebruik[st]er te steunen in diens werkzaamheden zodat men een hoger rendement behaald.

IT en versnippering

Ten tijde van een crisis zijn bedrijven er als de kippen bij de IT als eerste reductiepost te beschouwen en zie ...... veelal blijft de boel gewoon draaien en dan rijst de vraag natuurlijk, zou dat ook niet zijn gebeurd als men op een nog economischer wijze met IT zou zijn omgesprongen?

In de laatste twee decennia is er namelijk geen branche geweest als de ICT waar disciplines en expertise zo is toegenomen dat het enorme versnippering van disciplines in de hand heeft gewerkt.

Hiermee natuurlijk ook de kostenposten.

Het nieuwe werken

recentelijk is men begonnen het nieuwe werken te propageren. Dat nieuwe werken is feitelijk niet meer dan beter en slimmer gebruik te maken van bestaande mogelijkheden. Dat is niet nieuw en de invalshoek derhalve ook niet. Het bestaat namelijk al meer dan vijftien jaar.

Het klimaat

We weten nu dat al die miljarden van u en mij die werden besteed, tevergeefs zijn gebleken. Cramer, Gore, Balkenende en ICC aanhang hebben miljarden gespendeerd die waren gebaseerd op enorme leugens. Dat kan hier rustig worden gesteld omdat er wereldwijd maar EEN discpline is geweest die werkelijk werk heeft gemaakt van reductie van energieverbruik. Juist, de IT. Dit laatste overigens uit zuiver economische motieven en winstbejag.

Met deze eenvoudige beargumentatie word dit artikel gewoon wat het is. Het prediken voor eigen parochie maar, m.i. wel een aardige invalshoek. Het zou beter zijn als men zich richtte op besparing door vereenvoudiging van de IT en de mogelijkheden en zo het klimaat te steunen.

Niemand kan immers in de toekomst kijken laat staan zien hoe wij er met zijn allen over vijf jaar voor zullen staan economisch. Bekijken we dit mondiaal dan ontstaat er een schrikbeeld maar dat is dan meteen weer een totaal andere discussie. me dunkt.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10