zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Wie niet duurzaam onderneemt, zet toekomst op het spel

21 mei 2010 - Ondernemingen die niet kiezen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen zetten hun voortbestaan en concurrentiepositie op het spel. Afwachtend reageren is niet meer aan de orde, duurzaamheid biedt kansen, leidt tot efficiency en lagere kosten en moet niet meer als noodzaak worden gezien.

Dit blijkt uit interviews met een tiental toonaangevende bedrijven die Ernst & Young heeft gehouden binnen de Retail & Consumers products sector. Geen keuze maar eis
Harry Kleine van Ernst & Young: "Duurzaamheid is geen keuze meer voor ondernemers maar een eis. Het lijkt er echter op dat op dit moment slechts enkele spelers duurzaamheid succesvol in hun strategie weten te integreren. Bij de meeste bedrijven ligt de focus op een beperkt aantal initiatieven. Een vertaling van de duurzaamheidstrend naar de bedrijfsstrategie en -filosofie is echter noodzakelijk. Het biedt een mogelijkheid zich te onderscheiden en concurrentievoordelen te realiseren." 

Sterk intern draagvlak nodig
Naast de strategie is voor de uitvoering van een duurzaam beleid een sterk draagvlak binnen de onderneming nodig. Kleine: "Om leidend te worden in duurzaam ondernemen is een aantal zaken belangrijk. Duurzaamheid moet een integraal onderdeel worden van het bedrijf en een sterk draagvlak hebben binnen de gehele organisatie. Daarnaast zouden ondernemingen informatie en ervaringen met elkaar moeten delen en van elkaar leren om duurzamer te ondernemen. Dit vraagt durf, maar door samen te werken op bijvoorbeeld het logistieke vlak valt door het samenvoegen van transporten winst te behalen." 

Communicatie richting consument kan beter

De term duurzaamheid is voor veel consumenten geen herkenbaar begrip en schept verwarring. Uit een grootschalig consumentenonderzoek van Ernst & Young blijkt dat 49 procent van de consumenten 'degelijk en van goede kwaliteit 'verstaat onder duurzaamheid en geen link legt met milieu/energie/natuur/recycling.
Duurzaamheid wordt door 52 procent van de consumenten als belangrijk gezien en voegt waarde toe aan een product. Dit wil echter nog niet zeggen dat de consument ook daadwerkelijk overgaat tot de aanschaf van duurzame producten. Slechts bij zeven procent speelt duurzaamheid een zodanig belangrijke rol dat het gedrag in het dagelijkse leven hierop wordt afgestemd. "Er is te weinig en geen eenduidige communicatie over de term duurzaamheid richting de consument. Ruim 74 procent van de consumenten uit ons onderzoek geeft aan dat er te weinig informatie over duurzame producten beschikbaar is. Bij de consument zou veel meer duidelijkheid moeten komen over de term duurzaamheid om zo het gat tussen producent en consument te dichten." 

Stimuleren om de juiste keuze te maken

Ook in de winkel wordt er volgens de consument te weinig aandacht gevestigd op duurzame producten. Kleine: '"Er is inmiddels een overvloed aan 'duurzame' labels waardoor de consument geen idee heeft waar de labels voor staan. De consument heeft behoefte aan een consistente boodschap. Effectieve labelling zoals al wordt toegepast in de autobranche helpt de consument duidelijke keuzes te maken. De overheid zou hierin een sturende rol moeten spelen door de consument actief te voorzien van informatie over duurzaamheid om zo de herkenbaarheid van duurzame producten te verbeteren."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Kwart Nederlanders wil liever ander werk
 Geld besparen op dataprotectie kan zorgen voor vervelende verrassingen
 Jongeren hebben meer behoefte aan digitalisering op de werkplek
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Wat bepaalt of een bedrijf duurzaam gaat ondernemen? Vier factoren.
 'Bonussen moeten ingeperkt en verduurzaamd'
 Jonge professionals voor duurzaamheid
 Ondernemers: doorgaan met uitvoering Duurzaamheidsakkoord
 
 
reacties
 
David Uijl  |   | 
23-05-2010
 | 
15:23 uur
Het is een goede ontwikkeling dat de grotere bedrijven aandacht besteden aan duurzaamheid. Ik geloof echter nog meer in het enorme leger van 800.000 zzp'ers. Zij kunnen een enorm verschil maken. Echter, zzp en duurzaamheid wordt nog te weinig in één zin genoemd. Terwijl zij leverancier zijn van de grote spelers. Komt uw marketingadviseur per trein of in de dieselwagen? Bent u daar kritisch op als inkoper, of denkt u alleen maar aan de koffie die uw medewerkers drinken?

Op de website van onze stichting kunnen ook zzp'ers gratis hun bedrijf scannen op duurzaamheid.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Waar sta jij voor als leider?
Wat heb je als leider van vandaag en morgen nodig om jouw doelen te behalen? Het antwoord op deze en andere vragen, vind je in het boek ‘Leiderschap in Beeld’ door hoogleraar Jan de Vuijst. TIAS deelt de eerste 4 hoofdstukken in een gratis e-book.
Lees verder
Houd als manager grip op de cijfers bij de groei van je organisatie
reacties
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (1) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (1) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
Data-savvy organisaties zijn winstgevender, veerkrachtiger en innovatiever (1) 
Hoe laat ik anderen zelf nadenken? (1) 
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (4) 
top10
Een op de drie Nederlanders met hoog inkomen kan door geldgebrek rekening niet betalen
Kwart Nederlanders wil liever ander werk
Organisaties investeren meer in DEI-initiatieven,
Zorgverzekeraar roept bestuurders op om vijf procent werktijd te besteden aan welzijn medewerkers
Organisaties willen SD-WAN, maar laten kansen liggen
HR-professionals staan niet achter huidige wet- en regelgeving
Bedrijven moeten medewerkers meer vrijheid geven om hun eigen productieve werkomgeving te creëren
Marketingmanagers horen na te denken over online nichestrategieën
Acht stappen om een toxische werkomgeving te voorkomen
Mimecast waarschuwt voor phishing uit naam van Twitter
meer top 10