zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Eerste vacaturebank voor hoogopgeleide vrouwen online

20 oktober 2010 - De eerste Nederlandse CV- en vacaturebank exclusief van en voor hoogopgeleide vrouwen is sinds gisteren online. Het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid willen meer hoogopgeleide vrouwen in management- en bestuursfuncties, maar deze vrouwen mogen van de wetgever niet expliciet in vacatures aangesproken worden. SheTalentbank biedt de oplossing voor dit probleem.

SheTalentbank is er niet alleen voor werkzoekenden. Ook vrouwen die openstaan voor verbetering van hun loopbaan kunnen gebruik maken van SheTalentbank. Discriminatie
Onderzoek heeft uitgewezen dat gemengde teams zorgen voor een beter bedrijfsresultaat. Een goed evenwicht tussen het aantal vrouwen en mannen is voor veel bedrijven dan ook een economische noodzaak. De overheid stimuleert daarom de arbeidsparticipatie van hoogopgeleide vrouwen. Echter, werkgevers mogen geen vacatures aanbieden die exclusief voor vrouwen zijn. Dat is namelijk in strijd met het anti-discriminatiebeginsel in de grondwet. Ook niet als het personeelsbestand niet in balans is. Daarom heeft SheConsult de SheTalentbank bedacht. Bedrijven en recruiters kunnen hier vacatures en een bedrijfspresentatie plaatsen. Zij kunnen ook zoeken in de databank met anonieme cv’s. De vacaturebank richt zich alleen op hoogopgeleide vrouwen waardoor de marktvraag naar talentvolle hoogopgeleide vrouwen toch beantwoord kan worden. 

Kinderen niet gewenst
Sommige werkgevers gaan er vanuit dat het de vrouw is die de zorgtaken thuis er bij krijgt. Hoogopgeleide vrouwen worden daarom uitgenodigd om hun cv en presentatie op SheTalentbank uit te breiden met specifieke informatie over beschikbaarheid, thuissituatie, wensen en ambities. Zo is het mogelijk om aan te geven dat er geen kinderwens is. Het is aan de vrouwen zelf of ze dit cv-plus invullen. Ook kan standaard een foto- en video-cv worden geplaatst om potentiële werkgevers een echte eerste indruk te geven. De vrouwen bepalen of ze na aanvraag de werkgever of recruiter toegang geven tot haar gehele presentatie. Voor de kandidaten is het gebruik van de vacaturebank kosteloos. 

Bestuurs- en toezichthoudende nevenfuncties
Door de vergrijzing is de arbeidsparticipatie van hoogopgeleide vrouwen noodzakelijk. Tel daarbij op de economische wenselijkheid van gemengde teams, en er zijn naast emancipatoire vooral zakelijke overwegingen om de ruim 54 procent vrouwelijke afgestudeerden van universiteiten voor het arbeidsproces te behouden. Een tekort aan vrouwen in de organisatie beïnvloedt de dynamiek en het bedrijfsresultaat negatief. Meer dan 140 bedrijven, overheden en non-profitorganisaties hebben dan ook een convenant ondertekend dat zich richt op de bevordering van een grotere toestroom, doorstroom en behoud van vrouwelijk talent in topfuncties. Vrouwen zijn in de minderheid binnen bestuurs- en directiefuncties. Er is echter wel een groei van het aantal vrouwen in topfuncties geconstateerd van negen procent. SheTalentbank biedt ook mogelijkheden voor vrouwen die naast hun baan bestuurs- of toezichthoudende nevenfuncties ambiëren.

 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Hoe kunnen organisaties het verbod op TikTok beheren?
 Bijna negen op de tien Benelux-bedrijven in 2022 getroffen door ransomware
  Een slechte back-up strategie kan aanvallers helpen!
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hoogopgeleide vrouwen blijven vaak kinderloos
 Hoogopgeleide vrouwen kiezen voor Rabobank of non-profit sector
 Hoogopgeleide vrouw weet wat ze wil en gaat daarvoor
 Steeds meer vrouwen in de Raad van Bestuur
 
 
reacties
 
Monique  |   | 
20-10-2010
 | 
09:38 uur
Wie voelt zich geroepen om als opvolger een vacaturebank voor Hoogopgeleid Hoogsensitieve mannen en vrouwen online te brengen?
Een combinatie die vaker voorkomt dan men denkt, nog niet altijd wordt erkent. Inderdaad een doelgroep die vaak stappen vooruit is met denken en door het sensitieve karakter uitstekend aanvoelt wat er speelt. Anders in denken handelen en zich bewust dat het makkelijker is om er niet over te praten. In Nederland is de mentaliteit doe maar gewoon en wat men niet makkelijk kan plaatsen krijgt dan gauw de stempel van chaotisch of verwaand. In omringende landen is de erkenning er al wel en ziet men het als een extra expertise voor iets wat aangeboren is.Een doelgroep die uistekend op zijn plek is op korte en tijdelijke projecten
Civile  |   | 
20-10-2010
 | 
10:06 uur
Ik vraag me eerlijk gezegd een beetje af wie er nu werkelijk gebaat is bij een dergelijke vacaturebank. In de regel hebben hoger opgeleide vrouwen hun eigen netwerk en houden zij zich daar mee eerder mee bezig dan zich aan te sluiten bij een vacaturebank geheel op die doelgroep toegespitst.

Ik wil het niet hebben over het ethische of discriminatoire aspect maar gewoon de stap 'an sich'. Het is een beetje kort door de bocht te stellen dat er door de vergrijzing alleen al hoogopgeleide vrouwen een noodzaak zullen blijken. Dat is evenzeer voor mannen zo me dunkt.
Jan Rudolfs  |   | 
21-10-2010
 | 
04:02 uur
Goed idee. Ja, natuurlijk lijkt het overbodig, een vacaturebank alleen voor deze doelgroep.En je kunt natuurlijk discuseren over de wenselijkheid en de noodzaak. Maar het is gewoon een feit dat we ook als maatschappij investeren om vrouwen op te leiden en dat we in dit land daar relatief weinig rendement van hebben. Hoe dat komt? We zitten nog steeds hier in een cultuur waar de mannelijke waardes dominant zijn. Kijk maar naar de cijfers. En illustratief is de elkaar ballen toespelende herenclub in Den Haag. Ja, het is eigenlijk treurig dat we zo’n vacaturebank nodige hebben, maar het is wel handig. Want, met name bedrijven hebben door dat er wat moet veranderen en willen meer vrouwen in leidinggevende posities. Maar deze groep is in de praktijk eenvoudig minder goed te vinden is. Kost veel tijd. Voor recruiters is dit een uitkomst.
Jan Rudolfs
Renate van Stigt  |   | 
29-12-2010
 | 
14:45 uur
Is dit niet strijdig met onze grondwet: vrouwen mogen zich inschrijven en mannen niet?

Ik ben benieuwd of dit juridisch houdbaar is.
Willem van Druten  |   | 
30-12-2010
 | 
11:21 uur
Als dit een behoefte dekt? Waarom niet.
En of dit voor de doelgroep vrouwen positief is en ethisch en juridisch kan en mag is niet zo relevant. Dit zijn dynamische ontwikkelingen waarbij de discussies over ethiek en jurisprudentie naijlen.
Dus lang leve deze ontwikkeling en de geboorte (liefst zonder kinderen) van het old girls netwerk. Misschien wordt de wereld er wel beter van. Alleen vallen de transseksuelen en anders geaarde mannen in de vrouwenrol tussen wal en schip.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van beveiligingscamera’s voor jouw bedrijf?
Waar kun je elektrische raamdecoratie kopen?
Tips bij elektrische raambekleding kopen
reacties
IT-beslisser verkiest low-code boven high-code applicatieontwikkeling (2) 
Business-IT alignment in complexe organisaties is mensenwerk (1) 
Werknemers zijn enthousiast over het gebruik van generatieve AI op werkplek  (1) 
84 procent Nederlanders ontvangt oplichtingsberichten op smartphone (1) 
Hoe geef ik leiding aan vaste medewerkers voor de toekomst? (1) 
Mentale gezondheid weinig onderwerp van gesprek op werkvloer  (1) 
Prijs Audi Q4 E-Tron Sportback: minder hoofdruimte, meer geld (1) 
top10
Zo geef je je werknemersbetrokkenheid een boost
Bij 45 procent organisaties moet medewerker meebetalen aan dure opleiding
Vrouwen in IT willen flexibele werktijden en een goed opleidingsbudget
Werknemer vindt het belangrijk dat werkgever investeert in persoonlijke ontwikkeling
Een op de tien overweegt verzekeringen op te zeggen vanwege inflatie
'Iemand heeft een bestand met u gedeeld'
Complexiteit van databeheer groeit evenredig met de diversiteit van cloud-implementaties
Helft Benelux executives is onvoldoende voorbereid op disruptie
Tekort aan security-vaardigheden zorgt voor flink meer beveiligingsincidenten
Werkgevers slaan de plank mis als het gaat om arbeidsvoorwaarden
meer top 10