zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zes tips om écht vakantie te nemen

28 juni 2010 - Managers moeten er blijkbaar elk jaar opnieuw aan herinnerd worden: u hoeft geen schuldgevoel te krijgen als u op vakantie gaat. Heeft u hier toch last van, doe dan uw voordeel met deze zes tips van 6minutes.be en geniet optimaal van die welverdiende break.

1. Bereid uw vertrek goed voor


Neem geen nieuwe taken op als u al genoeg te doen hebt tot de dag van het vertrek. Maak in de laatstetwee dagen voor uw vakantie geen afspraken, helemaal niet als die gegarandeerd om follow-up vragen. Zorg dat iedereen weet wanneer u weg bent. Zet een 'out of office' reply in uw zakelijke e-mail en voicemail waarin u eventueel meteen de naam van de collega noemt die uw zaken waarneemt. 

2. Filter uw e-mail

Verwijs terugkerende mails van niet-persoonlijke afzenders (nieuwsbrieven en dergelijke) tijdelijk automatisch naar de prullenmand. Anders moet u zich bij terugkeer door duizenden e-mails worstelen. 

3. Wees echt onbereikbaar

Schakel uw zakelijke gsm of smartphone uit. Als het echt niet anders kan, check dan hooguit één keer per dag uw berichten maar beantwoord ze alleen in noodgevallen. Blijf weg uit internetcafé's en neem uw laptop alleen mee als u die voor privédoeleinden wilt gebruiken. 

4. Zoek de natuur op

Alleen al even naar bomen kijken is goed voor het hart. Dat bleek uit een studie door de Universiteit van Washington . 

5. Zorg voor een rustige terugkeer

Ga niet meteen de dag na terugkomst weer aan het werk. zorg dat er één of meer dagen tussen uw thuiskomst en eerste werkdag zitten. 

6. Begin verstandig

Neem op kantoor de tijd om bij te praten en om rustig in het ritme te komen. Maak u niet druk om dingen die een beetje fout zijn gegaan tijdens uw afwezigheid. Eén slechte dag op kantoor kan het vakantie-effect volledig tenietdoen, stelde managementprof Dov Eden vast.


Bron: 6Minutes
 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf tips om toch op vakantie te durven
 Zomers weer motiveert vooral om naar buiten te gaan
 Vijf tips om dit jaar NIET te werken tijdens de kerstvakantie
 Werknemer gaat er met frisse moed tegenaan na vakantie
 
 
reacties
 
Helma van Wanrooij  |   | 
28-06-2010
 | 
08:27 uur
Ik mis een belangrijke, namelijk het gegeven dat de manager zich beter maar kan realiseren dat hij/zij niet onvervangbaar is.

Als hij/zij dit nu even voor de vakantie tussen de oren prent, gaat deze al een stuk rustiger op vakantie (op een enkele incapabele manager na, die bang is voor zijn baan).
Yvonne  |   | 
28-06-2010
 | 
09:38 uur
Ik zou liever willen toevoegen: Vertrouw op je medewerkers en collega's. Als je de maanden voor je vakantie fijn hebt samengewerkt en iedereen weet wat er van hem/haar verwacht wordt laat het dan los en vertrouw erop dat het goed komt. Iedereen groeit door vertrouwen, denk maar aan jezelf hoe het voelt als een ander op jouw vertrouwd! Fijne vakantie!
Anita  |   | 
28-06-2010
 | 
18:49 uur
Rustig terugkeren is één ding, maar hoe staat het met rustig vertrekken? Niet alleen op het werk, maar ook op het thuisfront moet er van alles geregeld worden : van het controleren van de bandenspanning tot de planning van de routes, het pakken van de koffers, het verzorgen van de picknick en het vinden van een oppas voor huis en levende have. Dat kost wat tijd en organisatie. Het heeft geen zin met stoom uit de oren en een hoofd vol zorgen over de staat van auto, huis, bagage en passagiers, plankgas richting zon, zee of bergen te scheuren. Dat is niet alleen onveilig, maar ook niet erg bevorderlijk voor het vakantieplezier.

Nog een aantal tips bij voorbereiding op het werk :

- Noteer wachtwoorden en inlogcodes en bewaar ze (eventueel met sleutels) op een plek waar ze na de vakantie makkelijk terug te vinden zijn.
- Handel administratie voor vertrek af (urenstaten, declaraties, vakantiebriefjes, e.d.).
- Maak voor vertrek een lijstje van lopende zaken, die bij vertrek weer opgepakt moeten worden.

Heel fijne vakantie!


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10