Reactie: De arbeidsmarkt flexibiliseerd als een gek in een rap tempo. Het wordt dus houtje - touwtje, van projectje naar plekje en van uurtje - factuurtje.
Het begrip baan, met enige continuïteit en zekerheid, is al een illusie. En dat moet je dan nog eens spiegelen aan alle doelgroepen die straks onder de participatiewet vallen. Ben bang dat het een soort bezigheidstherapie voor deelnemers en van ambtenaren gaat worden. Gezien de kosten en mentale schade kun je er beter direct mee stoppen.
Reactie: Het is natuurlijk even wennen aan het idee dat je door moet buffelen tot je 67'ste. Maar wees eerlijk; als je dat laatste stukje op je tenen moet lopen om de marathon uit te lopen heb je geen tijd meer om er over na te denken of enquêtes in te vullen. Als je het mij persoonlijk vraagt stop ik morgen (40 +) met ''verplicht'' betaald werken en ga rentenieren/hobbyen en blijf gewoon hetzelfde doen.
Reactie: Ja, en laat wat Limmen zegt nou net niet bewust geregeld zijn omdat het een bezuinigingsoperatie betreft. Klijnsma moet een coalitiebesparing uitvoeren. En dat daarmee, na een zachte landing (migratie van 2 a 3 jaar), een zeker volume onder een ander kostenlabeltje (bijstand) komt te hangen is een oplossing van het huidige regeerakkoord. In het sociale domein zie je dit soort verschuivingen vaker als oplossing. Het is net detailhandel. Je komt niet van je dure kledingcollectie af en dan hang je het in een ander rek opruiming met een kortingslabel. Opruiming; dat is wat er de komende jaren gaat gebeuren. En zo laat je een bestaande structuur met definities ''oplossen''. Daarbij zijn die banen helemaal niet relevant. Dat is de afleiding en bezigheidstherapie waar de markt zich voorlopig in mag vastbijten. Een overheid weet dat het zelf geen banen kan creëren voor bepaalde doelgroepen en volumes.
Reactie: Helemaal waar! Hoe meer mensen er bij betrokken zijn bij zo'n leiding des te groter kan de chaos worden? Doet mij denken aan zo'n 25 jaar geleden toen wij met veel vrienden een paar dagen naar Zuid Limburg op vakantie waren. Bijna iedereen had een caravan behalve wij, mijn man en ik. Wij hadden een ouderwetse tent met heel veel metalen verbindingen. Mijn man had deze tent al verschillende malen in zijn uppie in elkaar gezet. En wist vervolgens min of meer de formule. Met een uur kon hij deze in elkaar zetten. Maar wij kregen hulp van al die gasten die met een caravan waren gekomen! Als mijn man de metalen verbindingen op een plek lag dan pakte een ander dat zonder nadenken en probeerde zo maar met andere hulpstukken de tent op te zetten. Iedere keer ging het fout, mijn man zei niets en vond hier en daar dan maar weer de metalen stukken, en begon gewoon weer overnieuw te sorteren..... Hoe meer mensen er bij kwamen hoe erger het werd. Tegen twaalven kregen wij het voor elkaar... Maar het had uren geduurd. Niemand kon je ontmoedigen of de schuld geven, want ze hadden allemaal hun energie afgegeven om te helpen. Maar het was gewoon niet meer te overzien... De linkerhand wist gewoon niet meer wat de rechterhand deed... Gewoon omdat de volgorde ontspoord was en een logisch overzicht was foetsie! Inderdaad daar moet naar gekeken worden. En wij mensen moeten in onze kracht terug komen om dat te blijven en durven te zeggen hoe het er voor staat! En helaas is daar heel veel gebrek aan. Wies.... [Mens durf te leven}
Ogenschijnlijk ben je dus goed alligned. Intuitief reageren kan heel goed werken als je goed in verbinding staat met je gevoel en ook aandacht kan geven aan de dingen waar je brein naar toe gaat. Immers stel je voor dat alles waar je aandacht naar toe gaat zou kunnen intepreteren en vandaaruit krachtige beslissingen kunnen nemen, zou je dan sneller beter alligned raken en ingetuned en in verbinding met je omgeving. Mmmmmm interessante vraag.
De leefprincipes werken voor de meeste mensen beter omdat gedachten vaak de vrije loop en daarmee overhand nemen.
Reactie: Helder, concreet en doorgrond stuk dat ik vanuit mijn eigen praktijk dubbel en dwars kan onderstrepen.
Voor mij persoonlijk komen een aantal van de leidende principes overeen met die van Wouter. Zelf maak ik echter niet of nauwelijks gebruik van een plan.
Ik ervaar dat zolang ik mijn droom en roeping in mijzelf levend hou - regelmatig terugkeer naar mijn innerlijke stem en daar trouw aan blijf - de werkelijkheid zich manifesteert in een wijze die in lijn ligt met mijn pad.
Dat vraagt paradoxaal genoeg dat ik mijn droom ook weer los kan laten en gewoon durf te vertrouwen in de dingen die ik dagdagelijks doe en onderneem. Hoe ver die ook van mijn droom lijken af te wijken.
Waarbij ik mij elke keer weer verwonder hoe concreet de externe realiteit mijn vage innerlijke cocktail aan dromen etc. vormt en realiseert. Overigens nooit zoals ik het in mijn hoofd had voorgesteld.
Wouter dank voor deze parel en ik kijk uit naar je volgende artikel!
Reactie: De juiste personen met de juiste kennis en kunde op de juiste plek?
Niet al te lichtvaardig denken over het temmen van de rat in de mens. Virussen evolueren snel en gis, zo ook de rat in ons.
De inspanningen ter zake zouden gepaard moeten gaan met toepassing van een goede klokkeluidersregeling.
Politieke dieren van chr. signatuur, CDA en SGP, houden op dit punt de poot stijf, ondanks de bekende bijbelteksten over de geneigdheid van de mens.
Reactie: Het is goed om te zien dat bedrijven meer focussen op duurzaamheid. Dit is ook goed om naar de klanten toe te communiceren, aangezien dit voor veel mensen een trigger is om over te gaan op dat bedrijf.
Reactie: Het buitenland ziet er altijd uit als een grote kans op meer omzet en klanten, maar vergis je niet in alle procedures die het bedrijf moet ondergaan. Bovendien is het altijd moeilijk om in een ander land erkenning te krijgen en om daar klanten te vinden.
Reactie: Aan de andere kant is één van de aandachtspunten binnen organisaties vaak dat er teveel tijd gespendeerd wordt aan HRM en niet aan zorg zelf. Het effectief inzetten van automatiseringssystemen kan hier positief aan bijdragen.
Reactie: De zorg is de laatste jaren veel effectiever gaan opereren door het correct inzetten van systemen en betere communicatie tussen afdelingen. Het gaat de juiste kant op!