Reactie: Waar je je al niet aan kan storen, zeg....
Vooral het verhaal van 'roadie' raakt echt kant noch wal.
Alle opmerkingen dat AH dit alles bewust heeft gedaan (te weinig wuppies ingekocht, een verhaal verzinnen dat mega-wuppies gestolen worden enz enz) maken mij heel hard aan het lachen. Mensen die dáár zelfs achterdocht in zoeken zullen wel een heel relaxed leven hebben....
Reactie: Ik geniet van deze wuppie rage. Ieder weldenkend mens weet dat over een maand de wuppies wel te krijgen zijn en over een half jaar er niemand meer interesse in heeft. Complimenten voor de marketing afdeling van A-H, die met iets simpels megaveel aandacht trekken.
Reactie: Ik ben het niet eens met uw stelling. Een CV is echter slechts een deel van het totale selectie-instrumentarium. Op basis van een CV wordt door recruiters de eerste match al of niet gemaakt. Of de persoon past binnen de nieuwe organisatie heeft echter niets te maken met de relatief kille informatie die een CV geeft. Het gaat om de balans van hard- en softskills. Mensen passen immers niet bij alle organisaties en niet alle organisaties passen bij mensen. Een CV geeft, de goede lezer, basisinformatie op gebied van kennis, kunde en ervaring. Niets meer en niets minder!
Reactie: Elk onderzoek heeft zijn waarde; zo ik dit onderzoek. Toch blijft voor mij de vraag of een ontplooingsperiode van 3-5 jaren zo aanzienlijk verkort moet worden. Er zijn een groot aantal beroepen, die juist werken vanuit de meester/gezel gedachte en daar is een begeleidingsperiode van 5 jaren gebruikelijk.
Anders vind ik een inwerkperiode van een medewerker in een nieuwe functie. Hieraan moet veel meer aandacht worden gegeven, want juist deze moet wel korter.
Een mogelijke oplossing hiervoor ligt in de methode van leren. Als de onderneming de vele kennisaspecten behorende bij een bepaalde functie digitaliseert, kan de nieuwe functionaris zich deze kennis vooraf eigen maken. Na een uitgebreide kennistest in een digitale leer- en werkomgeving als afronding is de nieuwe medewerker (manager) in staat veel sneller dan nu tot volledige benutting van het eigen potentieel.
Dit betekent echter meer leren in de sfeer van ''weten'' in in plaats van weten waar iets te vinden is. Het kost namelijk al moeite genoeg voor vele managers om ''weten'' om te zetten in ''waarde'' en daar zou het in de eerste maanden van hun nieuwe functie over moeten gaan.
Reactie: We hebben laatst iemand gehad die ook steeds bij het minste of geringste dreigde met opstappen als hij zijn zin niet kreeg. De laatste keer hebben we geantwoord dat zijn ontslag werd geaccepteerd. De 20 mensen die onder hem werkten zijn op 2 na allemaal gebleven.
Met dit soort mensen win je de oorlog niet.
Reactie: Als het de norm wordt dat CV's overdrijvingen en leugens bevat, dan lopen sollicitanten die niet overdrijven en liegen het risico dat ze als ''ondergekwalificeerd'' afvallen.
Ik vind daarom het idee van Hans Egtberts erg goed:
''we willen graag van u weten waarom u denkt deze functie in te kunnen vullen én welke specifieke kennis, vaardigheden en ervaring u heeft op de gebieden die essentieel zijn voor deze functie''
Dit dwingt niet alleen de P&O-er om vooraf na te denken, maar ook de sollicitant. Je pikt er dan ook gemakkelijker de serieuze kandidaten uit.
Reactie: Heet dat niet ''coachend leiderschap''? Mensen voelen zich daardoor serieus genomen. Het is een ook vorm van aandacht en daar is iedereen gevoelig voor.
Reactie: Mensen die dreigen weg te gaan zijn dus niet de mensen waarmee je de oorlog gaat winnen. Het is natuurlijk zo dat je niet graag mensen verliest die kwaliteiten hebben.
Toch raad ik je stellig aan je oren niet te laten hangen naar het individu maar naar het algemeen belang, en dat is het bedrijf. Ik ben het ook met mevrouw Prinssen eens, gaan zijn companen echt met hem mee???.
Reactie: Mijnheer van Eccelpoel,
hoe zet je iemand je bedrijf uit zonder dat je iemand ziek pest of veel geld toegeeft?
Kan het ook anders?
Graag uw expertise.
Reactie: Opmaken op het werk is nog tot daar aan toe, dat kost de werkgever niet zoveel geld. Maar wat te denken van de vrije tijdsbesteding van werknemers? Dan gaan ze voetballen en breken ze hun been. Of ze hebben een verjaardagsfeestje en krijgen een kater. En wie draait op voor de kosten? Juist! Altijd weer de werkgevers. Ik wil niet generaliseren, maar de meeste werknemers in dit land leveren nu niet bepaald een goede bijdrage aan de economie. Daarom vind ik dat werknemers in hun vrije tijd niet meer zomaar kunnen doen wat ze willen. Dat kost ons land veel te veel geld! Als dat eindelijk geregeld is, mag mijn personeel zich best eens een keertje opmaken op het werk (op het toilet). En als de auto kapot is dan neem je toch een vrije dag. Daar geven we die toch voor?