zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Een kaderlid dreigt met opstappen. Wat te doen?

Door: Asha Kalijan
 
Vraag
"In mijn bedrijf heb ik te maken met een zeer dwarsliggend kaderlid die ons als directie naar mijn mening een "mes"op de keel zet door continu te dreigen met vertrek met als  risico dat hij een half team meeneemt (5 personen). Er zijn al verschillende gesprekken gevoerd maar de wrevel blijft. Over 14 dagen begint een nieuw groot project. Is het beter nu te breken of af te wachten?"

Antwoord
Het kaderlid heeft wel veel macht om jullie zo voor het blok te zetten. Draai de machtsverhoudingen om, want zo blijf je achter de feiten aanhollen en in een slachtofferpositie zitten.

Macht/gezag
Blijkbaar heeft het kaderlid veelruimte gehad omzich veel macht te kunnen toe-eigenen. Dat hij dat voor elkaar heeft gekregen, zegt iets over de cultuur en de leiderschapsstijl in de organisatie. Het lijkt wel of hij zelfs invloed heeft op jou, want je laat je bedreigen. Hoe zit het met jouw macht en gezag? Zeg maar met jouw autoriteit. Spreek jezelf daarop aan en laat niet met je sollen. Iemand die continu dreigt met vertrek (maar dat niet doet) en ook nog het halve team dreigt mee te nemen, daar zou ik geen zaken mee willen doen. Het is alsof je een tijdbom in je midden hebt, wat niet bevorderlijk is voor een gezonde organisatie, zelfs niet voor een gezond team. Je wilt wel vertrouwen hebben in de mensen die voor je werken.

Je bezorgdheid over die vijf personen die wellicht mee zouden gaan, spreekt ook boekdelen. 

Het mes op de keel

Het kaderlid dreigt met vertrek. Is hij onvervangbaar? Denk daar eerst goed over na, want niemand is onvervangbaar. Wat kost het je als hij blijft? Denk juist daar over na.Onderzoek wat zijn expertise is en zoek alternatieven, los van je beslissing of je hem laat gaan of niet. Bekijk ook het risico dat je loopt in het project en de planning en zorg ervoor dat je wat marge hebt. Je voelt je al krachtiger als je weet dat je alternatieven of uitwijkmogelijkheden hebt.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10