Reactie: Het is iedere keer weer verbazingwekkend wat een onderwerp als dit losmaakt. Ikzelf ben van het type ''een auto is een vervoersmiddel om van A naar B te gaan'' en ik vind het statusverhaal volstrekt onbelangrijk. Laten we met z'n allen aan het werk gaan en zorgen dat de club waar je verantwoordelijk voor bent, een goede boterham verdiend en volgend jaar ook nog gezond is. Daar gaat een grote of kleine auto je niet bij helpen, dat moet je toch echt zelf (en met je team) doen!!
Reactie: Als man verlang ik af en toe, na dit gezemel, weer eens naar de ruige mannenwereld die Bavaria laat zien in de commercials......
Laat je nagel pedicuren!
Reactie: Welke auto bij je past, heeft niet alleen te maken met je eigen persoonlijkheid maar ook wat je uit wilt stralen. Ik ken jonge internet ondernemers met een florende business en die willen jong en eigenwijs overkomen: een kever als directieauto is tocg echt kicken dan (wel de oude!). Een saaie bankier die serieus wilt overkomen, neemt gewoon een donklerblauwe VolvoC70 of een Audi A 6/8. Een ongeduldige maar commerciele man van de wereld neemt een BMW, een bouwondernemer of andere vrije jongen neemt een Mercedes. (bij ons kantoor een verboden auto trouwens) De keuze is enerzijds gewoon afhanklijk in welke wereld je acteert en wat daar gebruikelijk is, maar ook wat je wilt uitstralen. Daarom hebben we toch als moderne vredespijp bijna allemaal een stropdas om en drinken we met elkaar een bak koffie?
Reactie: Als ik mij baseer op de feiten van uw artikel dan merk ik dat het probleem vooral ligt in de oude cultuur die zich moeilijk kan aanpassen aan de nieuwe onderneming.
De aanpak is hier gediversifiëerd. Je moet op alle niveaus gaan beïnvloeden. Het topniveau betrekken in de problemen, het middenkader op hun verantwoordelijkheid doen wijzen en de operationele mensen sensibiliseren via workshops of stipte acties rond het functioneren. Doe beroep op externe consultants die de boodschap overdragen en die nieuwe structuren kunnen aanbrengen. Ik denk dat die mensen zich moeten gaan openstellen en zien wat de opportuniteit kan zijn om hun eigen bedrijfscultuur te willen veranderen. En hiervoor heb je een vernieuwde visie nodig die door directie en middenkader dient gedragen te worden.
Ik geef u ook de raad om met kleine projecten van start te gaan en telkens de succesfactor of de lessonslearned ervan mee te pikken.
Succes ermee !
Reactie: Bovengenoemd onderwerp is zeker de moeite waard om de vinger bij aan de pols te houden. Dit valt niet te tolereren. Aan de andere kant moeten de werkgevers ook niet worden uitgevlakt! Er zijn talloze relatief kleine tot middelgrote bedrijven waarvan de directie (of één van de directieleden/management) werknemers gebruikt. Op het moment dat ze van een werknemer af willen, ''gooien'' ze het over een heel andere boeg om het ontslag ''acceptabel'' te maken. Dan krijgt betreffende medewerker ineens het verwijt slordig te zijn en wat dies meer zij. Voor een goed beeld van de eventueel aan te nemen medewerker, zou ook gecontroleerd moeten worden of er veel wisseling is onder het personeel bij de vorige werkgever.
Reactie: vele medewerkers zwijgen doordat er voorbeelden zat zijn van medewerkers die positieve kritieken leveren, die echter niet op prijs gesteld worden. De beloning die hierop volgt zijn rancune en willekeur
Reactie: Hier ben ik het helemaal mee eens. Je moet je specialiseren en blijven onderscheiden.Schoenmaker blijf bij je leest gaat hier zeker op. Zorgook in tijden dat het beter gaat dat je nog altijd de beste wilt zijn. Dan blijf je sterk in je vak.
Reactie: Men vergeet vaak het belangrijkste, namelijk als een project een slaagkans wil hebben, dan moeten de mensen daar van bij de opzet ervan betrokken zijn. Wie mee mag denken vooraf, is vaak meer gemotiveerd om in een later stadium er een succes van te maken.
Mensen betalen om te praten, lijkt mij dus overbodig als betrokkenheid aanwezig is.
Goed dat je hier aandacht vraagt voor de rol van HRM bij inovatie. Wat mij betreft gaat die nog veel verder! We weten immers dat 75% van het innovatiesucces bepaald wordt door sociale innovaties. En sociale innovaties komen niet uit de lucht vallen. Daarvoor is een krachtige HRM visie vereist en draait het om gedragsverandering in de organisatie. En hoewel communicatie hierbij ontegenzeggelijk belangrijk is, wordt gedragsverandering wordt niet bereikt met communicatie alleen.
HRM zal een heldere visie moeten ontwikkelen op zaken als leiderschap, cultuur, creativiteit in de onderneming, intern ondernemerschap, expertiseontwikkeling, samenwerking, het afbreken van koninkrijkjes e.d.
En HRM zal de nek uit moeten steken om deze visie te realiseren. Kortom, met de huidige inzichten in inovatie zou HRM hierin een trekkende rol kunnen vervullen.
Daarvoor dient het HRM denken inderdaad een behoorlijke slag te maken t.o.v. het oude P&O denken. En niet alleen op het gebied van communicatie.
Reactie: Alle geschetste problemen en oorzaken van falen zijn direct terug te voeren naar falende leiders en managers. En die beginnen met de al decennia bekende fout van te strakke planning, die voortkomt uit wantrouwen, angst, oneigenlijke machtswil en het frustreren van de motivatie van mensen.
Iemand die die praat te gaan belonen is een behoorlijke simplificatie van het probleem. Het gaat erom dat iedereen de eigen verantwoordelijkheid neemt en dat managers zowel mens-, taak als resultaatgericht gaan denken en werken. En projecten niet frustreert door korte termijndenken. De oplossing ligt in het opheffen van angst, wantrouwen, oneigenlijke machtswil en in het oog hebben voor de innerlijke motivatie van mensen. De methodiek van bewustwordingsmanagement geeft niet alleen aan wat er moet gebeuren, maar ook hoe je die oplossingen kunt realiseren. Het boek ''De mens in de 21e eeuw'' biedt daartoe inzichten en concrete handvatten. Als managers en ceo's daarmee aan de slag gaan slaagt minstens 85% van de projecten.
Reactie: En zo zie je maar, met een eerlijke c.v. kom je niet eens in aanmerking. Je lacht je toch dood om dit soort figuren. De meeste vallen niet eens door de mand. Creatief omgaan met heet zo iets.
Reactie: ''Door degenen die hun mond wel opentrekken te belonen'' is ook een vrijbrief voor die negatievelingen die constant lopen te klagen en sakkeren over hoe slecht het wel gaat.
Je moet degene belonen die hun mond open doen en ook met constructieve ideeen en bijdragen komt. Vaak zijn dat mensen juist de mensen die telkens weer de ''aap op hun schouder'' krijgen terwijl de rest opgelucht ademhaalt dat zij die niet hebben.
Reactie: Een strak pak vereist een strak lijf. Een strakke organisatie vereist een strakke communicatie. Niet dat geklets en gezwets over een colbertje. Vooral een colbertje dat te strak om het lijf zit!