zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
reacties
 

Werknemers eisen groter stuk van de taart in 2007

yumak   |    |  5 januari 2007
Reactie: makkelijk gezegd doen ze alles voor je probeer ze maar te bellen na werktijd
 

Een goed begin. . .

vijai   |    |  5 januari 2007
Reactie: totaal eens met ton, Kussen zou je eigenlijk alleen in de privé sfeer moeten doen of dan zouden de vrouwen intieme relatie's moeten onderhouden met al de mannelijke
collega's, wordt een hel of a job.
 

Manager moet op zoek naar passie

Kees Harmsen   |    |  5 januari 2007
Reactie: Ik ben al sinds het verschijnen van 'excellente ondernemingen' een grote fan van Tom Peters. Hij is voor mij en vele anderen een originele denker, die keer op keer de aanzet geeft om met passie, creativiteit en ondernemingszin aan de slag te gaan. Tom heeft een zeer uitgesproken stijl van schrijven en presenteren. Confronterend, uitgesproken en soms op het overdrevene af. (zeker voor Nederlandse begrippen) Fast company heeft dat mooi omschreven: ''In Tom's world it's always better to try a swan dive and deliver a colossal belly flop than to step timidly off the board while holding your nose.''
Hij is echter goed gedocumenteerd en weet waarover hij spreekt. We leven in een global village, waarin het speelveld en de spelregels snel veranderen. Om als Westers bedrijf succesvol te zijn en te blijven moeten we ons zich richten op het ontwikkelen van hoogwaardige, innovatieve diensten en produkten. Voor managers en professionals is het bovendien noodzakelijk om geïnspireerd te werken aan je 'personal branding', want om mee tellen heb je straks meer nodig dan een goede vakinhoudelijke opleiding. Degenen die dat maar onzin vinden of denken dat het allemaal berust op de zoveelste 'managementhype' , zullen weinig oppikken van de ideeën van Tom Peters. Ik vrees alleen dat zij over een jaar of vijf nog wel eens aan hem zullen denken.

Ik wens u allen een gepassioneerd 2007!

Kees Harmsen
Ardis
www.ardis.nl

 

Top-10 stresssignalen

tgdevries@msn.com   |    |  5 januari 2007
Reactie: Alle reacties nog eens herlezende, kom ik tot de conclusie, dat een wetenschappelijk onderzoek naar een juiste aanpak van een verbetering van de kwaliteit van het leven, op de werkplek, nog steeds overeind staat. Wie dit oppakt en wie er bij betrokken zou willen worden is nog steeds niet beantwoord. Of gaan Paul en Ron er over hebben als ze elkaar spreken?
 

Top-10 stresssignalen

Ron Ladage   |    |  5 januari 2007
Reactie: Beste Paul van Rooijen, ik ben heel blij met deze reactie.
Er is betrokkenheid en er staat een echte naam bij.
Ik sta geheel achter wat je geschreven hebt en zie heel goed de echte betrokkenheid die je met mensen hebt.
Ik hoop je zeker een keer te kunnen ontmoeten, maar daar hebben we deze site niet voor nodig.
We hebben dezelfde boodschap en we hebben feeling met mensen.
Nogmaals bedankt voor deze reactie, dit doet me heel goed.

Groeten Ron Ladage
 

Tien domme vragen over strategie

heer Walter Stellmann   |    |  5 januari 2007
Reactie: Ik wil de heer Falix voor zijn uiteenzettingen danken, en succes met zijn analyse-papier wensen. Erg leuk om te lezen.
Een goed en juist artikel over strategie. Niets echt nieuws. De omzetting van strategie in juiste meetbare taktische stappen en de bijbehorende top-down en bottom-up communicatie zijn daarbij essentieel. De herleidingen vanuit missie en visie zijn al genoemd. Veel organisatie en bedrijven bevinden zich in een verdringingsmarkt waarin flexibele antwoorden op de markt het overleven garanderen. Een een keer gekozen strategie dient voortdurend op juistheid en toepasselijkheid gescreend te worden. Dat zou ik graag toe willen voegen.
 

Consultant maakt het klant te graag naar de zin

Gerrit Michels   |    |  5 januari 2007
Reactie: Open deur of niet de uitspraak van Arman van Wolferen?

''Een consultant moet toegevoegde waarde hebben, anders kan ik de klus net zo goed door mijn eigen personeel laten doen.''

Een hoogleraar is, volgens het woordenboek, iemand die geheel in dienst staat van het wetenschappelijk onderwijs. Wat je je af moet vragen bij de uitspraak van hoogleraar Hans Strikwerda ''zwakke economische groei van de afgelopen jaren in Nederland is zelfs deels toe te schrijven aan de overvloed aan adviseurs'' laat ik aan andere geleerden over. In de uitspraak van Hans Strikwerda bevindt zich dan ook een vet blauw konijn

Met bovenstaande uitspraken kun je dus werkelijk niets. Want uit deze uitspraken kun je niet herleiden wat ze bedoelen. Je bent namelijk snel genegen om aan te nemen dat je snapt wat deze heren bedoelen.
En dit is nu iets wat de goede adviseur wel heeft. Zij of hij is in staat om met de klant duidelijke resultaatdoelstelingen te formuleren. Want menig ondernemer weet zelf nauwelijks wat zijn missie en visie is.
Vanuit mijn eigen praktijkervaring kan ik alleen maar constateren dat je als adviseur wel werkelijk toegevoegde waarde kan leveren. Hierbij is het dan ook van groot belang dat je je bewust bent van je eigen capaciteiten. Bouw de goede eigenschappen uit. Het toont dan ook de sterkte en het lef van de ondernemer/adviseur die zich laat ondersteunen op zijn minder ontwikkelde capaciteiten.
Terug naar de uitspraken van bovengenoemde heren: het prikkelt wel, maar dan moet je wel oplossingen aandragen.
Met vriendelijk groet, Gerrit Michels.
 

Consultant maakt het klant te graag naar de zin

heer CWPG Dirks   |    |  5 januari 2007
Reactie: Graag wil ik op het verhaal van de heer van Wolferen reageren maar ook op de reacties die hierop zijn gegeven.
Natuurlijk moet een adviseur of een interim manager een toegevoegde waarde hebben en wel een heel duidelijke. Dit is voor ons reden dat wij er heel erg scherp toezien wat voor mensen wij aannemen maar ook wat voor mensen wij tijdelijk wegzetten. Binnen de Farosgroep zitten mensen die heel erg divers zijn, maar ook managers die een negatieve boodschap kunnen overbrengen. Zij hebben dus een brede ervaring zowel in de profit als non profit sector.
Momenteel richten wij onze viziers op de non profit sector, wij zien daar snel goede resultaten die we bereiken. Het is natuurlijk onzin om te zeggen dat je als inhurende organisatie de kennis allemaal in huis moet hebben. Wij vinden het tonen van een goed realisme om tijdelijk iemand van buiten je eigen organisatie te laten kijken naar knelpunten. Dit heeft helemaal niets met zwakte te maken, de zittende manager kan en moet voor een langere tijd door met medewerkers. Tevens wil hij meestal alleen maar zeker weten, dat zijn perceptie over een aantal zaken gestaafd is door een onafhankelijke persoon.
Indien je zegt dat Nederland het land van adviseurs is, dan is dat veel te kort door de bocht.
Zorg dan in ieder geval dat je de juiste gegevens weergeeft. Er zijn diverse landen waar dit hoger ligt maar daar wordt gewerkt met andere contracten. Wij zijn nu eenmaal als industrie aan het veranderen, mensen worden flexibeler en ook ondernemender. Het fenomeen ZZP ers of freelancers is niet overal hetzelfde.
Binnen Faros is een medewerker die 23 jaar in diverse landen – ook buiten Europa- dezelfde soort werkzaamheden heeft gedaan, maar in de meeste landen is hij tijdelijk in dienst geweest van een organisatie, dus dan heet het geen adviseur. Als je zaken negatief benadert dan geef je het verkeerde beeld van deze mensen. Onze mening is dat we de komende 10 jaar veel plezier van deze doelgroep kunnen hebben, zij hebben veel kennis en zijn ook toegewijd zowel naar de organisatie waar ze door worden ingehuurd als de organisatie waar ze voor werken. Deze mensen willen niet voor een langere periode bij dezelfde werkgever werken. Dus ondernemer maak gebruik van deze mogelijkheid je kunt grote stappen voorwaarts maken met je organisatie.
Wij kunnen erop buigen dat bij de opdrachten welke wij hebben uitgevoerd wij een grote toegevoegde waarde hebben gehad. Binnen bepaalde sectoren besparen wij structureel tussen de 5 a 10 % van de omzet gerealiseerd binnen 1 jaar.
 

Manager moet op zoek naar passie

mevrouw CAW VERWEIJ - van RAVENHORST   |    |  5 januari 2007
Reactie: Pas op voor al die zogenaamd gepassioneerde werknemers. Zij lopen vaak met open ogen richting een burnout. Zonder de noodzakelijke vaardigheden en competenties komen zij er niet, maar scheppen chaos.
Mijn mening; Zeker passie, maar wel met de juiste bijbehorende competenties en benodigde vaardigheden passend bij de gevraagde funktie!
C.A.W. Verweij - van Ravenhorst
MANAGEMENT SERVICES INTERNATIONAL (MSI)
 

Tien domme vragen over strategie

heer L.K. Verburgh   |    |  5 januari 2007
Reactie: Iedereen kan een visie en missie ontwikkelingen en ook nog eens strategische doelen. Wel of niet voorafgaand aan een PEST analyse (wat een pest woord trouwens).
Het gaat er om hoe je de mensen betrekt (helpen bouwen, communicatie) maar nog meer in hoeverre creativiteit en afwijken van de bekende paden mogelijk is of wordt gemaakt. Vaak blijft alles binnen de bekende kaders. Innovatie en creativiteit moeten in dergelijke veranderingen meer worden toegepast en later in de uiteindelijke bedrijfvoering worden ingebed. Business Design wordt de hype voor de komende jaren.
 

Werknemers met schulden bezorgen werkgevers steeds meer kopzorgen

heer H.A. Haster   |    |  5 januari 2007
Reactie: Ik denk dat dhr. Wollen aangeeft dat het belangrijk is om adequaat te helpen en ik onderschrijf het betoog van mevrouw Mahn. Het gaat om een maatschappelijk probleem dat indirect de arbeisproductiviteit kan beinvloeden. De verzakelijking heeft niet alleen binnen de hulp- en dienstverlening maar zeker ook binnen de bedrijven geleid tot te weinig tijd en aandacht voor hulpvragers of werknemers. Een praktische oplossing is om als bedrijf een eigen lijn met een instelling voor schuldhulpverlening op te zetten. Misschien wordt het tijd om daar apart mensen voor in te huren die wel de tijd en aandacht kunnen geven. Het begint, en daar ben ik het helemaal mee eens, met een open houding. Werknemers horen zich vrij te voelen om dergelijke problemen aan te kaarten en dat vraagt een uitnodigende houding van P&O medewerkers. Ook hier geldt dat het taboe om over schulden te praten doorbroken moet worden. Iemand moet daarmee beginnen. Overigens is er in mijn eigen organisatie (een hogeschool) nauwelijks aandacht voor schuldenproblematiek. P&O is daarin erg reactief in plaats van proactief op te treden.
Ik blijf ervoor pleiten dat overal waar dit probleem gesignaleerd wordt, het aangepakt kan en moet worden. Ik denk niet dat dit in de berijven zelf kan - het oude bedrijfsmaatschappelijk werk bestaat nauwelijks meer. Wel kunnen bedrijven eisen dat er voor hun werknemers adequate en tijdige hulp beschikbaar is. En die hulp hoort die aandacht te hebben en dat inlevingsvermogen te hebben zoals mevrouw Mahn aangeeft. Misschien is het inschakelen van ervaringsdeskundigen een optie.
 

Top-10 stresssignalen

info@traceafosto.nl   |    |  5 januari 2007
Reactie: Beste Heer Ron Ladage,
Het spijt me, dat de aandacht die ik geef aan een andere benadering van stressgaanpak jouw reactie oplevert. Geld is niet mijn drijfveer om mij bezig te houden met stresspreventie. Ik verkeer in de riante positie mij niet in de eerste plaats zorgen te hoeven maken over voldoende geld voor de dagelijkse behoeften. Ik heb het voorrecht bijna 40 jaren in arbeidsorganisaties te hebben kunnen werken met het andachtsgebied mens en organisatie. Ook heb ik de levenservaringen van velen mogen delen dierbaren op deze levensweg te moeten verliezen. Daarbij zijn verschijnselen als overspanning (en wellicht burn-out) mijn deelgenoot geweest op deze weg, die ondanks of misschien juist wel dankzij deze ervaringen levensrijke zijn geweest. Mijn motto is de laatste jaren 111 jaar in goede gezondheid te mogen worden. Daartoe heb ik ook andere mensen nodig om mij op deze weg te vergezellen. Een persoonlijk motief, die leidt tot een inzet om zoveel mogelijk mensen ook op deze gezonde weg te houden. Gegeven mijn persoonlijke ervaringen en de inzichten die ik met anderen heb mogen krijgen drijven mij me bezig te houden met het versterken en empoweren van mensen opdat ook zij de weg als prettig blijven ervaren. Practische handvatten zoals HeartMath heeft ontwikkeld en die redelijk waardevrij en universeel zijn ben ik enkele jaren geleden tegen gekomen. Uiteraard zijn er andere goed toepasbare ondersteuningsmiddelen. Ik waardeer ten zeerste wat ik van je lees over DOW en zover ik via de website e.e.a. kan volgen en plaatsen is dit zonder meer een aanwinst in deze verhardende samenleving. Het bedrijf geeft het voorbeeld hoe de aandacht op mensen leidt tot gezamenlijke inspanningen en winsten voor alle betrokkenen. Het neemt alleen niet weg dat er een initiatief wordt gevraagd van mensen hieraan deel te nemen. En wat daarbij van belang is dat wij door de eeuwen hebben afgeleerd ons open te stellen en daardoor kwetsbaar te zijn voor onze emoties die in belangrijke mate ons kwaliteit van leven bepalen.
Deze gedachten en liefde voor mensen zijn mijn drijfveren. Althans zo wil ik graag dat ze dat zijn. En dan ben ik maar zo eigenwijs te veronderstellen dat mijn gedachten - gevoed door mijn emoties - mij werkelijkheid bepalen.
Een harte groet van Paul van Rooijen.
 

Consultant maakt het klant te graag naar de zin

heer Eddy de Pender   |    |  5 januari 2007
Reactie: Blijkbaar zit er in Nederland een win-win-situatie in als adviseurs en bedrijevn elkaar vinden. Zou dat iets te maken hebben met onze poldermentaliteit? Ik denk zelf van wel. Bedrijven en organisaties zoeken legitimatie van buitenaf en adviseurs zoeken een inkomen. Of het allemaal nut heeft kun je je afvragen, maar dat geldt voor heel veel dingen in het leven. Ik zou me er niet druk om maken hoe hoog de ratio adviseurs is in Nederland. Mensen die dat wel doen zoals Strikwerda hebben met zo'n opmerking misschien weer wat publiciteit gekregen en daardoor zichzelf bevestigd. Of dat nu veel oplevert?
 

Manager moet op zoek naar passie

Abdulqadir Jarmohamed   |    |  5 januari 2007
Reactie: De opmerkingen van Tom Peters zijn raak om te transformeren naar de eigen situatie om spraakmakend te worden en/of te blijven.
 
< vorige 2167 2168 2169 2170 2480 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10