zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Een goed begin. . .

Door: Frank van Marwijk,   01-01-2007,   08:04 uur
 

… is het halve werk. Dit geldt zeker voor het aangaan van contacten in de eerste week van januari. Nieuwjaar wensen maakt netwerken een stuk eenvoudiger. U kunt iemand die u nog niet zo goed kent gemakkelijk benaderen, terwijl u daar normaal een plausibele reden voor moet bedenken. Toch kent Nieuwjaar dilemma's waarover ik elk jaar opnieuw vragen krijg. Hoe maak je contact op een receptie? Mag je elkaar zoenen met Nieuwjaar? Hoe moet je dat juist voorkomen?

Wat doet u tijdens een nieuwjaarsreceptie? 



Nieuwjaarsrecepties zijn gelegenheden bij uitstek om aan uw zakelijke imago te sleutelen. Een receptie is dé kans om mensen (beter) te leren kennen en zelf bekendheid bij anderen te verwerven. Menige zakelijke overeenkomst vindt zijn oorsprong bij de borrel en menige zakenpartner zal de indruk die u tijdens zo'n bijeenkomst maakt onthouden. Een nieuwjaarsreceptie is een goede plek om uw bestaande relaties het beste toe te wensen. Helaas blijven veel mensen vervolgens het grootste deel van de tijd bij hetzelfde groepje staan. Zo ontmoeten ze alleen de mensen die ze toch al goed kennen. Binnen uw bedrijf zijn er wellicht nog andere mensen, met wie u nog geen of weinig contact hebt gehad. Zo'n receptie geeft een ideale mogelijkheid om (beter) kennis te maken met de mensen die u gewoonlijk niet zo vaak spreekt. De feestelijke ambiance geeft gelegenheid voor een ontspannen en enigszins informeel contact. 

Inbreken in een gesprek 

Het grote voordeel van het informele karakter van zo'n receptie is dat het inbreken in een gesprek meestal probleemloos wordt geaccepteerd, als u tenminste rekening houdt met de (ongeschreven) codes voor het aangaan van een contact. Uw glimlach is het beste wapen om in te breken in een groep: glimlach naar de persoon die aan het woord is, doe vervolgens een stap naar voren en kijk de groep rond. Als de conversatie dan stopt, kunt u zich gewoonweg voorstellen. U noemt uw naam, uw relatie met de gastheer of -vrouw en steekt uw hand uit. Gewoonlijk hoeft u niet meer te doen dan dit. Vermoedelijk zal niemand u vragend blijven aankijken om te horen wat u te melden heeft. U kunt de spreker uitnodigen zijn verhaal te vervolgen door uzelf te excuseren voor uw inbreuk: '...maar ik onderbrak u!'. Het is goed om nu eerst te luisteren waarover gesproken wordt alvorens u verder reageert. 

Een receptie is een goed moment om anderen te leren kennen en er voor te zorgen dat zij uw naam kennen en onthouden. Besef dat een visitekaartje slechts een hulpmiddel is om de ander te herinneren aan het prettige contact dat u heeft gelegd. Zorg er, voordat u de ander verrijkt met uw kaartje, vooral voor dat dit goede contact er ook werkelijk is geweest en verzeker uzelf ervan dat uw contact ook een vervolg heeft. 

Lees meer:

 Contact aangaan op recepties 

Hoe kunt u namen onthouden?

 De kwaliteit van uw netwerk
 

Zoenen of niet? 

Elk jaar komen hierover vragen op mijn pad. Het heeft zelfs steeds opnieuw belangstelling van de media. Mag je met nieuwjaar je collega's zoenen of niet, willen sommigen graag weten. Anderen vragen zich juist af hoe je kunt voorkomen dat je gezoend wordt. Het lijkt zo eenvoudig om daar iets over af te spreken. Toch is dat in de praktijk een stuk lastiger. Als collega's heb je een zakelijke relatie met elkaar. En toch zie je elkaar zo vaak, dat deze relatie als persoonlijk aanvoelt. Met de ene collega heb je misschien iets meer dan met de andere. Door te zoenen met Nieuwjaar kun je laten blijken dat je de ander als 'eigen' ervaart. Het zoenen is behalve een manier om geluk te wensen, een uiting van sympathie en teken van waardering voor de ander als persoon. Het openbaar weigeren van een zoen kan door de ander als een afwijzing worden ervaren. Waarover dan trouwens nooit gesproken wordt, maar wat wel zo gevoeld wordt. Wilt u toch niet gezoend worden, dan moet u ervoor zorgen dat u de zoen ontloopt, zonder dat de ander dit als een weigering beschouwt. 

Wat kunt u doen als u ècht niet gezoend wilt worden?

 Als u niet gezoend wilt worden, is het belangrijk dat u zelf het initiatief neemt tot de nieuwjaarswens. U kunt dat het best en plein public doen, met bewoordingen van algemene aard. Daarbij richt u zich tot alle aanwezigen. U komt binnen en zegt: 'Gelukkig nieuwjaar allemaal hè!'. Vooral dit laatste woord: is belangrijk. Daarmee laat u blijken dat u het belang van de nieuwjaarswens bagatelliseert en het af wil doen als zinloze formaliteit. Dit remt de zoeners af. Steek tijdens het uitspreken van uw goede wensen uw hand hoog in de lucht en trek een brede smile, zonder iemand specifiek aan te kijken. Zorg dat er een tafel of ander voorwerp staat tussen u en de persoon, van wie u zou kunnen verwachten dat hij nog zegt: 'Oh, gaan we zoenen!'. Als hem dat namelijk lukt, bent u de klos. In dat geval moet u hem voor de groep afwijzen, anders kunt u alsnog de hele rij af. Steek geen stijve rechte arm uit om de ander van u af te houden. Dit komt als zeer preuts en weerbarstig over. Zorg dat uw elleboog wat gebogen is, maar met voldoende spanning om de ander uit uw intieme zone te weren. Als de ander dan toch gaat zoenen, maak dan zeker geen wegdeinzende bewegingen met uw hoofd. Trek ook geen vieze gezichten als de ander u zoent - al staat het u nog zo tegen. U maakt er de zoener - en uzelf - anders volkomen belachelijk mee. 

Lees meer: 

Kussen in de zakelijke omgang 

Bent u een emotionele kusser?

Welke nieuwjaarswens spreekt er uit uw handdruk?
 

Een zeer voorspoedig 2008! 

Hopelijk kunt u met bovenstaande tips uw voordeel doen. Tot slot wil ik u graag persoonlijk een zeer voorspoedig 2008 toewensen. Klik op de champagnefles om - samen met mij - het nieuwe jaar spetterend in te luiden. Tenslotte vindt u hier de wensput voor uw persoonlijke stille wensen voor 2012. 



Frank van Marwijk

 
 Doorsturen    2 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Frank van Marwijk is Nederlands bekendste lichaamstaalexpert (lichaamstaal.nl). Zijn kennis van sociaal-psychologische inzichten combineert hij met scherpe observaties uit de praktijk. Van Marwijk is auteur van onder meer de bestsellers Manipuleren kun je leren, en Het Groot Complimentenboek (samen met Hans Poortvliet). In 2017 schreef hij het standaardwerk op het gebied van non-verbale communicatie: Lichaamstaal, alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te beïnvloeden. Recentelijk is hij in het nieuws rondom het thema relativeren. In 2019 verscheen zijn boek: Doe niet zo moeilijk, de kunst van het relativeren
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
ton  |   | 
2-01-2007
 | 
12:24 uur
Leuk geschreven en goede tips. Ik kan me goed voorstellen dat vrouwen het niet echt geweldig vinden als ze veel mannelijke collegas moeten kussen. Een kus is toch wat intiemer dan een handje schudden. Kussen zou je eigenlijk alleen in de privé sfeer moeten doen.
vijai  |   | 
5-01-2007
 | 
18:04 uur
totaal eens met ton, Kussen zou je eigenlijk alleen in de privé sfeer moeten doen of dan zouden de vrouwen intieme relatie's moeten onderhouden met al de mannelijke
collega's, wordt een hel of a job.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10