Een interessante gedacht en zeker niet verkeerd, maar mijns inziens wel onvolledig, want wat doe je als je een bijzonder onderscheidend produkt te koop hebt, maar geen klanten.
Adverteren kun je zo veel je wilt, maar ja, als er dan toch geen klanten in je toko komen, verkoop je je unieke produkt toch mooi niet. En eens is het geld tot ivesteren in reclame wel op. Wat dan? Hoe bereik je je doelgroep. In ons geval verkopen we kunst hoog niveau, de doelgroep in feite groot, want voor elke portemonnaie wel iets in de collectie. De voorstellingen attractief en kleurrijk.
Enfin, zomaar even wat gedachtenspinsels vanuit de praktijk.
Reactie: Grappig artikel en schijnbaar ook nog serieus bedoelt.
We moeten eens ophouden om zaken en regelingen, die in andere landen van toepassing zijn, te plaatsen in onze bedrijven.
Wat werkt in Engeland, werkt niet hier, hier hebben de dierenartsen vaak een ochtend, middag en avondspreekurr, dus is het voor Nederland geen noodzaak.
Mensen kiezen zelf voor dieren, dus zorg ook voor opvang wanneer dat nodig is.
Het is mode dat werkgevers veel (slechte) zaken overnemen vanuit de VS, maar ze zullen zeker dit niet overnemen, want we hebben de laatste jaren uitsluitend afbraak van goede regelingen gezien.
Reactie: Norton en Kaplan formuleerden in de 90-er jaren reeds het creeren van meerwaarde voor de klant en ontwikkelden de balanced scorecard om dit te borgen in de organisatie.
Niet alleen in het heden, maar ook in de toekomst door naast op financieel gebied te sturen op klantperspectief, interne processen en up to date zijn van kennis en systemen in het bedrijf.
Er is nu eenvoudige en flexibele sofware beschikbaar om strategie te vertalen naar actie.
Het betrekken van de afdelingen in het bepalen van de prestatie-indicatoren is daarbij een belangrijk gegeven om uw strategie in de organisatie te laten leven.
Reactie: Ik moet Colido60 in deze opvatting ondersteunen. Online coaching is een goed alternatief mits coach en gecoachte elkaar goed kennen: stemintonaties op waarde kunnen inschatten. Een beeld kunnen vormen van de cliënt tijdens het telefoongesprek is daarbij doorslaggevend.
Het ontbreken van non-verbale informatie is anders een grote handicap en zal het rendement voor de gecoachte aanzienlijk verminderen of teniet doen.
Co Gersen is managementcoach en werkt bij Backstage Comco
Reactie: ''Vervreemding van de werkvloer, minder goed op de hoogte van de werkprocessen en vernieuwingen, niet aanwezig bij de werkoverleggen''''... als ik 3 keer per 6 maanden een dag of twee thuis werk? Laten we het niet erger maken dan het is, meneer Rosielle.
Goed idee om te laten onderzoeken waarom je weerstand lag is. Heb ik ook laten doen. Helaas, het onderzoek heeft niets opgeleverd. ''U moet hiermee leren leven'', was wat ik van de artsen te horen kreeg. En zullen we eerlijk zijn: de (griep)virussen worden de laatste tijd steeds agressiever. Sommigen zijn daar meer voor vatbaar dan de anderen.
Ik blijf het kortzichtig vinden dat een leidinggevende liever een zieke en half/niet productieve medewerker op het werk ziet verschijnen dan hem de ruimte geeft om thuis een dag of twee uit te zieken (zonder ziekmelding, bij the way). Wie niet uitziekt, blijft langer ‘sudderen’, zijn weerstand wordt hierdoor lager en de volgende griepgolf krijgt hem makkelijker weer te pakken…
Tot slot: gelukkig mogen in de selectiegesprekken geen vragen worden gesteld zoals ‘hoe vaak per jaar heeft u griep’. Anders zouden mensen zoals ik (deskundig, professioneel, betrokken, zeer productief, maar helaas iets vaker grieperig dan gemiddeld) door leidinggevenden zoals meneer Rosielle niet aangenomen worden. Wat een zonde…
Reactie: Het zou fijn zijn als hier wat meer onderzoek naar gedaan zou kunnen worden. Want online coaching biedt een hoge mate van veiligheid en gelegenheid tot concentratie. Ook al duurt een traject enkele weken, de impact ervan kan heel groot en bepalend voor iemand zijn. Ook op de lange termijn (wat colido60 daar ook mee mag bedoelen). Ik verwijs u graag naar de onderzoeksresultaten van www.interapy.nl, online psychotherapie, gefaciliteerd door de Universiteit van Amsterdam. 80% van de mensen is na een paar weken van vaak ernstige klachten verlost.
Reactie: Er zijn vele vormen van coaching en ik denk dat het van belang is dat vooraf duidelijk wordt welke vorm voor welke situatie en door wie uitgevoerd kan worden. Coaching is meer dan aandacht alleen. Als we aandacht krijgen gaan we allemaal (tijdelijk) beter functioneren. Als de aandacht focus krijgt op de mens achter de medewerkers kan het geleerde beter beklijven. Dan kunnen niet effectieve patronen doorbroken worden en keuzes gemaakt worden voor andere wegen. Ik ben het eens dat hiervoor persoonlijk contact nodig is. Web-coaching is handig voor praktische tips, om eventuele brandjes te blussen. In mijn beleving zal de kandidaat vooral vanuit eigen inzicht zijn/haar ontwikkeling in gang moeten zetten. En dat inzicht komt sneller als er (oog-) contact is. Zeker voor de rationeel ingestelde medemens die ver van zijn/haar gevoel blijft. Non verbale communicatie vertelt meer over de kandidaat dan alle slimme trucjes die de hij/zij in de verbale strijd werpt om vooral niet de confrontatie met zichzelf aan te gaan. Terugkoppelen van die non verbale communicatie biedt al snel een opening om het te hebben over de dingen waar het werkelijk over gaat.
Dat coaching zo’n belangrijke plaats krijgt in de tool-kit van HRM, als onderdeel van het arbeidsvoorwaarden pakket is niet zo verwonderlijk. Onze medewerkers zijn nog altijd ons belangrijkste kapitaal. Het inzetten van de medewerkers op hun kwaliteiten en ze ontwikkelingskansen bieden is bedrijfseconomisch gezien ook een logische keuze: Het vervangen van een ingewerkte medewerker kost meer geld dan iemand zich laten ontwikkelen binnen de context van een organisatie. Nog los van de vraag of schaarste op de arbeidsmarkt een rol speelt in het behouden van een medewerker of niet.
Dat coaching niet voor alles en iedereen de gewenste uitkomst biedt zal ook duidelijk zijn: het kan zijn dat de opgedane inzichten leiden tot het vertrek van de medewerker omdat hij/ zij kansen elders ziet liggen waar de huidige omgeving niet in kan voorzien. Of een andere keerzijde: dat de conclusie getrokken kan worden dat medewerker en werkgever niet langer meer een match zijn voor elkaar.
Een laatste opmerking nog: coaching wordt steeds vaker gezien als een soort ‘Haarlemmer olie ‘ voor allerlei problemen in een organisatie. Vooral op individueel niveau lijkt het de oplossing om medewerkers tot beter functioneren te krijgen. Het kan ook zijn dat er een systemische component een rol speelt die het functioneren als individu, team, afdeling of organisatie sterk beïnvloedt. En dan is coaching van dit individu alleen niet voldoende!
Reactie: Ik ben het eens met Colido60, coaching face-to-face is heel anders. Ik biedt ook online coaching aan, en teleconsulten, maar ik prefereer dat zelf als ''tussendoor''mogelijkheid, tussen twee persoonlijke consulten in. Een band opbouwen, vertrouwen krijgen in elkaar, is essentieel en lukt niet altijd even goed met alleen maar e-mail contact.
Reactie: Een huisdier is voor veel mensen bijna net zo belangrijk als een kind.
Het getuigt van goed sociaal beleid als de werkgever ''calamiteitenverlof'' ook toestaat als een huisdier ziek is.
Dieren nemen in onze samenleving een steeds belangrijkere plaats is. Juist daarom kan een ''partij voor de dieren'' in de tweede kamer komen (al ben ik bang dat deze partij blind is voor het echte dierenbelang, wat weer blijkt uit het recente verbod om schapen te couperen, tenzij de overheid niet de schapen maar de maden een warm hart toedraagt).
Maar aan de andere kant mag het weer niet te gek worden. Laat het over aan de relatie werkgever-werknemer en laat onze regelgeile overheid er met de vingers van af blijven
Reactie: Toch knap dat je Guru kunt worden en blijven door open deuren in te trappen en als directeur van een adviesbureau brul je de guru natuurlijk na.
Wat jammer is (en dan druk ik me zwak uit) is dat de bedrijven niet inzien dat alleen concureren op prijs-kwaliteit een doodlopende weg is.
Concurentie is niks meer dan je tegenstanders een stap voor zijn. Concurentie betekent ''samen lopen'' en slechts door harder te lopen dan de anderen kun je een marathon winnen. Maar de meeste bedrijven kijken liever af wat de concurrent doet en kopieren dat dan. Maar als je alleen maar kopieert dan zul je nooit beter worden, je blijft dan per definitie een stap achter.
In de automotive kopieert bijna iederen Toyota, met als gevolg dat iedereen achter blijft op Toyota.
Porsche deed dat niet en ontwikkelde zelf een kwaliteitssysteem toen het bedrijf bijna failliet was. minder dan 10 jaar later bezit Porsche 20% van de aandelen van VAG (Volkswagen-Audi). Waarom? Omdat het management zelf eens ging kijken hoe het bedrijf verbetert kon worden. Zonder hulp van Goeroes.
Dat verkondig ik al jaren. Helaas wordt ik er niet zo goed voor betaald als Porter en al die andere zogenaamde goeroes ;)
Reactie: We hebben bijna altijd een hond gehad. Ook was er wel eens iets met de hond aan de hand. Onze dierenkliniek heeft een avondspreekuur.
Een operatie van de eerste hond kostte me een vakantieweek.
Op de dag dat we na 17 jaar afscheid namen van onze eerste hond gingen mijn man en ik gewoon werken en gingen we samen tussendoor naar de dierenkliniek. Het kostte ons beiden een dik uur en later nog wat tranen. Het kostte de baas niets. Het was onze hond en ook onze tijd.
Overigens werk ik zelf 20 uur in de week en mijn man fulltime. De hond was er 24/7.
Reactie: Wat een waardevolle reacties allemaal, terwijl ik lees leer ik ook mijzelf beter kennen. Koppen rollen, daar ben ik niet van. Mijn uitgangspunt van managen van groepen is zelfmanagement. Duurzame macht of machtige duurzaamheid, dat is de vraag. Ieder mens is uniek en ieder mens wil graag gehoord/gezien worden. M.i. ligt de grootste kracht in luisteren naar je mensen en naar jezelf en dan niet alleen verbaal. Iedereen heeft een rugzak van waaruit hij/zij reageert en te beinvloeden is, op een opbouwende manier. Mocht het zo zijn dat er echt geen beweging inzit, dan heb je inderdaad een ander gesprek. Managers door medewerkers laten 'beoordelen'. Prima plan, alle input is welkom. Onze organisatie hanteerd een 360 graden feedback, met competentiemangement als kapstok. Prima instrument. Jezelf als leider kwetsbaar opstellen is goud waard. We hebben als managers een voorbeeldfunctie. Wat mij betreft dus een JA, als het gaat om echt met elkaar in gesprek zijn ( 360 graden feedback). Ik leer hier als leider en manager veel van, dit niet doen, is wat mij betreft echt een gemiste kans.
Reactie: Sorry Mirjam maar dat vind ik een iets te kort door de bocht opmerking over on-linecoaching. In sommige situaties is on-line coaching een prima middel: het is snel en effectief dat klopt. Maar er zijn voldoende situaties waarin face-tot-face contactveel meer lange termijn resultaat zal opleveren: al lijken de kosten hoger in mijn ogen werpt dat uiteindelijk meer vruchten af.