Reactie: O gelukkig... Kan ik nog steeds mijn familie bezoeken, plezierritjes maken, naar de sportclub gaan, boodschappen doen en op vakantie gaan met mijn auto.... Tsss......
Reactie: Nu hebben we het alleen nog over het griepvirus en verkoudheden. Die komen af en aan. De één is vatbarder dan de ander. Sommigen zieken liever een dag of 2 uit, anderen gaan een griepprik halen. Weer een ander laat zijn weerstand onderzoeken. Een feit is absoluut wél, dat je tegenwoordig bij een (zelfs hevige!) keelinfectie door de dokter raar aagekeken wordt met de vraag:''Wat doet u hier eigenlijk? U kunt toch niet voor elk wissewasje naar de dokter gaan?'' Dat zei mijn huisarts letterlijk.
Ik kan me voorstellen dat er nogal wat druk ligt op doktoren (hoewel ik bovenstaande opmerking niet te verkroppen vind), maar zelfs met veel ernstigere ziektes ben ik jarenlang met pilletjes naar huis gestuurd.
Griep en verkoudheid komen eens in de zoveel tijd langs.
Maar stel je eens regelmatige migraine aanvallen voor.
Wat als je twee keer per maand, per aanval minstens drie, vier dagen helemaal (symptomen: geen licht en geluid kunnen verdragen, braken, in mijn geval neurologische verlamming van ledenmaten, met een pijn in je hoofd waar je angstig van wordt), NIET functioneel bent?
Ik loop hier mijn hele werkleven al tegenaan en ben erdoor in werkconflikten gekomen waar je broek van afzakt. De huisarts (3 verschillende gehad) heeft me niet serieus genomen en je collega's zeggen:''Huh, nou, ik heb ook wel eens hoofdpijn, maar daar hoef ik echt geen halve week om weg te blijven.''..........
ONBEGRIP van zowel collega's als werkleiders is de grootste boosdoener. Griep, astma, verkoudenheid of migraine; een ieder weet voor zichzelf het beste hoe hij er het snelst van af moet komen. Voor de één is dat thuisblijven, voor de ander is dat gewoon naar het werk gaan. Beter worden doe je niet met je lijf; het zit tussen de oren.
Ik mag er van uit gaan dat werkers met een goed verantwoordelijkheidsgevoel, heus niet thuis blijven voor de kat zijn viool. (Die zou ik niet graag de kost geven).
ik ben het wel helemaal met u eens. Als niet duur betaalde adviseur vraag ik me regelmatig af hoe het toch komt dat de directie/ manager zo vaak hetzelfde zijn. Waarschijnlijk is het toch de waan en chaos van de dag waardoor ze het niet zelf gaan inzien, of uitvinden. Een boek lezen geeft dan toch het gevoel dat ze er tijd in hebben geinvesteerd.
Overigens ben ik wel benieuwd naar uw dagelijkse functie.:-)
Reactie: De belastingdienst zoekt steeds de grenzen van zijn mogelijkheden, stonden ze vroeger in het buitenland auto's met Nederlands kenteken te fotograferen, nu staan ze bij pretparken en grote winkelcentrums, want we moeten grote fraudeurs opsporen.
Nee ik rij niet in een auto van de zaak, ondanks dat ik een eigen bedrijf heb, maar de zieligheid van deze dienst laat zich steeds weer gelden.
En wanneer we dan weer eens een overschot op de betaalbalans hebben, komt het niet ten goede aan de belastingbetaler.
De belastingdienst heeft laats vorstelijk de kilometervergoeding voor rijden met je eigen auto voor het bedrijf verhoogt met 1 cent, maar schafte gelijk het aftrekken als onkosten, van de parkeergelden, de tol voor tunnels erbij af.
Logisch dat de gewone man er genoeg van krijgt en er alles aan zal doen om ook ergens een voordeel te halen.
We leven in een land van regels en regels en steeds meer regels en dat het bedrijfsleven hier groot nadeel van ondervindt, dat doet de regering helemaal niets.
Reactie: Ron Ladage stelt dat mensen zelf voor huisdieren kiezen, Ja dat is waar, maar we kiezen ook zelf voor kinderen of een relatiepartner. Waarom dan onderscheid maken?
Ook huisartsen hebben op diverse tijden van de dag spreekuur.
Ron gaat er helemaal aan voorbij dat er mensen zijn die alleen (nog) maar een huisdier hebben dat voor hen even waardevol kan zijn dan een partner.
Een meer open en realistische kijk op de samenleving kan de mening van de heet Lagade misschien wel verder helpen.
Reactie:
Ziek, Abseintisme, preseneisme,....probleem, ...kosten................waar hebben we het allemaal over? Er bestaat een griepprik dat prima werk. Dit zeg ik als risicopatient (Astmatische klachten). Griep...wat is dat?? Heb ik al jaren (2000..) niet gehad daar ik mijn prikje altijd in oktober haal.
Kosten: niks (via huisarts) of zo'n Euro 30,- als je perse wil betalen
Als collega's hoestend en proestend om mij heen schuivelen, dan werk ik lekker door!!!!!!!!!!!!!
Griep is vaak niet alleen het virus maar een combinatie van het virus, weerstandverlaging icm met mogelijk stress/druk....
Als je er last van hebt, doe er wat aan. Thuiswerken, doe er meer aan want je kweekt er GOODWILL mee en dit zijn meestal de meest gemotiveerde medewerkers......die zet zich in voor 200%. Het werkt voor beide partijen.
Natuurlijk verlies je de sociale contacten niet.... dat heb je toch zelf in de hand??
Reactie: Als manager van een dierenkliniek kan ik alleen maar zeggen dat het logisch is dat werknemers daar vrij voor willen nemen. Operaties en tandheelkundige behandelingen vinden alleen plaats op doordeweekse dagen. Maar aangezien werknemers in Nederland al snel 5 weken vakantie hebben (i.t.t. VS/UK), zou het toch geen problemen moeten opleveren.
Het is in ieder geval wel zo dat het huisdier een steeds belangrijker plaats in het gezin inneemt, en men er veel meer voor over heeft.
Reactie: Alle communicatie via stem, ogen en lichaamstaal is multi-interpretabel en kan evenzo goed ruis zijn en dus storen in de interactie. Een goed gesprek met een echt mens is zeer waardevol, ik zal de laatste zijn om dat te betwisten, maar zijn we niet allemaal zeer intensieve relaties via internet aan het onderhouden? Wat gebeurt er in al dat emailen, smssen, msnnen? Zowel over werk- als privézaken? Zoals een onderzoeker laatst over Second Life opmerkte: de intensiteit van de communicatie op internet is hetzelfde als in het 'gewone' leven. En vergeet al die briefwisselingen in de geschiedenis niet: de macht van het woord is groot. Maar goed, gelukkig is er veel keus op dit gebied, wat u zegt, mevrouw Haan!
Reactie: Het antwoord op de vraag van de heer Roebroek is simpel.
Managers die boeken lezen en seminars bezoeken doen dat vaak omdat ze de visie missen om een probleem het hoofd te bieden. Managers van bedrijven waar het goed mee gaat hebben geen goeroe nodig.
Maar omdat de managers die wel een boek nodig hebben juist de visie ontberen, kunnen ze het geleerde in boeken en seminars weer niet in de praktijk brengen.
En dus nemen ze hun toevlucht tot de adviesbureaus, maar die kennen in de regel ook maar een paar kunstjes of praten dapper dezelfde boeken na, waardoor de verandering niet beklijft in de organisatie.
De oplossing?
De manager vervangen.
Reactie: Ik ben van mening dat internet gebruik tijdens werktijd niet kan. Is het gebruik noodzakelijk voor het uitoefenen van de functie natuurlijk wel, maar voor eigen plezier zeker niet. Ik zie dit als verkapte diefstal. Gestolen tijd kost ook geld.
Reactie: Helemaal met Ron eens. Ikzelf heb het van twee kanten ervaren. Als ict specialist en als klant van een ICT bedrijf in mijn eigen tandartsenpraktijk.
Omdat ik toevallig 7 jaar als specialist in het ict wereldje heb rondgelopen wist ik precies waar ik op moest letten als opdrachtgever. Maar voor niet specialisten is het geen pretje lijkt mij.
Gelukkig heb ik de pc's op de praktijk zo dicht laten timmeren dat er nagenoeg geen problemen zijn. Zewlfs de meest onervaren gebruiker komt eruit. Een uptime van meer dan 99% stelt mij tevreden. Simpel en doeltreffend, is dat niet toevallig de bedoeling van automatisering
Tips voor diegene die ICT willen laten ondersteunen/opzetten in het bedrijf(je):
-Zorg ervoor dat alleen dat wat je nodig hebt ''open''staat op de pc en server. Laat de rest helemaal dichttimmeren, zodat er ook niet persongeluk iets fout kan gaan.
-Maak goede afspraken over wát er precies wordt ondersteunt en hoe snel men reageert tegen welke kosten. Grofweg is dit op te delen in Technisch en Functioeneel beheer. (Functioneel is bijvoorbeeld : Hoe werkt dat en dat binnen outlook? )
-Laat eens een quickscan door een andere dienstverlener doen in uw bedrijf om te kijken hoie de vlag erbij hangt. Wil niet zeggen dat je overstapt natuurlijk!
Als ICT dienstverlener is het echt mogelijk om tot achter de komma aan te geven wat er wel en niet mogleijk is tegen welke voorwaarden. ICT bedrijven in Nederland: Geef openheid van zaken en je hebt veel meer tevreden klanten!!
Reactie: De conclusies van deze korte enquete zijn inderdaad opmerkelijk, om niet te zeggen ontluisterend.
Het is echter niets nieuws wat Michael Porter vertelt.
Zijn verhaal is al tientallen jaren bekend.
Wat de moeite waard is om te onderzoeken hoe het komt dat CEO's op zo'n grote schaal blijven volharden in eenmaal aangeleerd gedrag, ook al erkennen ze op congressen en seminars het positieve effect van wat mensen als Porter uitdragen. In 1001 boeken over management & relationship marketing is de kennis verspreid.
Boeken & seminars blijken dus geen aanleiding om gedrag te veranderen.
Hoe zit de gemiddelde CEO in elkaar dat hij kennis en strategieen die voor de onderneming en alle medewerkers het beste blijken te werken, niet toepast?
Alle kennis is er. Dat wat uiteindelijk het meeste effectief en gezondst voor een onderneming is, is bekend.
Waarom wordt het niet gedaan?
Die vraag dient eerst onderzocht te worden. Zolang hier geen zicht op is, heeft het minimaal effect om weer een nieuw jasje te zoeken voor steeds maar weer dezelfde boodschap.
Reactie: Het is al een oud probleem, je hebt mensen met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel voor hun werk en die komen zelfs met griep nog naar kantoor. Groot risico voor hemzelf en voor de omgeving.
De laatste jaren zien we door de wetgeving (o.a. Poortwachterwet) en het feit dat de werkgever 2 jaar ziektegeld mag betalen, dat de druk op de Arbo-diensten hoger wordt.
Arbo-artsen sturen mensen sneller naar het werk, zeker wanneer er een gedachte van ''aanstellerij''wordt gesuggereerd door de werkgever, of de verantwoordelijke chef.
Verzekeringsmaatschappijen beheren de ziektekosten, de ziekenhuizen en hebben bijna alle grote Arbo-diensten overgenomen, dus de druk wordt steeds groter.
Het bovengenoemde verschijnsel bestond al jaren, maar onderstaand is van de laatste jaren.
Hoeveel macht gaan de verzekeringsmaatschappijen op onze gezondheid gaan krijgen!