Reactie: N Dragt schrijft:
''Een gevolg van het mannelijke hormoon testosteron, dat ervoor zorgt dat mannen een groot bord voor hun hoofd hebben als het gaat om het verkrijgen van sex.''
Het lijkt erop dat N Dragt een vrouw is.
Maar ook hier hebben we het over iets wat aangeboren is, de primaire doelstelling van iedere vorm van leven is nu eenmaal het behouden en verbeteren van erfelijk materiaal. Slechts geloof en de diverse levensovertuigen hebben regels en regeltjes opgesteld om dit primair biologisch bepaalde gedrag te beheersen. Daarin verschilt de mens van een dier. We kunnen de ''black widow'' wel vertellen dat het vermoorden van de partner na ''de daad'' slecht is, het beestje zal er zich niks van aantrekken toch?
Maar hoe we het ook wenden en keren, ik geloof dat de meeste mensen toch toegeven dat er tenminste sprake moet zijn van een verborgen competentie, wil een leider opstaan of gevormd kunnen worden.
Uiteraard is dat een beetje vervelend voor de trainers onder ons die mogelijk een deel van hun markt in rook zien opgaan. Maar voor hen geldt dat het vinden van verborgen talenten nog een immense markt an sich is.
Ik herrinner me op een bijeenkomst van een business clun Pim Fortuyn zou komen spreken. De zaal was goed gevuld(Pim was net in opkomst) en naar goed Brabants gebruik werd er druk genetwerkt (hangen aan de bar met een pilsje in de hand, een aangeboren brabants talent). Plotseling werd het stil en keek iedereen om. Juist op dat moment kwam Fortuyn binnen. Dat is charisme, een soort van uitstraling die door een nog niet beschreven zintuig wordt opgevangen.
Grote leiders hebben dat of hadden dat. Los van hun idealen. Maar denk aan Ghandi, Kennedy, Hitler, Napoleon, Stalin, Lenin.
Dat leer je niet, dat heb je.
Niet iedereen heeft dat en wie het heeft heeft het niet altijd even sterk.
Reactie: De verkoper verkoopt de eerste en de werkplaats de volgende. als jj regelmatig niet goed wordt geholpen bij storingen besluit je al snel om de volgende keer een ander merk te nemen.
Reactie: Tevredenheid bevat een element van berusting, passiviteit. ''Ok, het is goed (genoeg)''.
Betrokkenheid daarentegen straalt activiteit uit. ''De schouders er onder''.
Ontevredenheid zonder betrokkenheid zet niet aan tot actieve verandering. Tevredenheid zonder betrokkenheid ook niet, maar de noodzaak daartoe is ook laag.
Ontevredenheid met betrokkenheid zet wel aan om iets aan de situatie te doen. Tevredenheid met betrokkenheid leidt tot (extra) inzet om nog verder te komen.
Reactie: Na het lezen van al deze diverse meningen voelde ik de impliciete drang om hier mijn mening neer te schrijven.
Ik zou even willen omschrijven wat voor mij leiderschap werkelijk is.
“Het is hetgeen mij overstijgt, mij ook drijft om te leiden”. En hetgeen mij overstijgt is de kracht om te leiden. Die kracht moet deels aanwezig zijn in de mens, alleen sommige mensen zien die kracht niet. Al is het nu een student is die rebelleert omwille van slechte punten of het nu iemand is die geen akkoord sluit met de slechte gang van zaken, wel laat het duidelijk zijn, dat is die kracht.
Men moet leren omgaan met een kracht en hier wil ik toch even afwijken van wat dhr. Vorton vermeldt. Wanneer men over de mogelijkheid beschikt om te leiden, dan moet die persoon gevormd worden met de mogelijkheden tot het goed communiceren, enz. Je kan ook niet goed auto rijden vanaf dag 1.
En sommige mensen hebben behoefte om die leiderschap door te voeren naar hoger niveau en andere tot op een bepaald niveau waarin ze zich voldaan voelen. Ik denk als we spreken over echte leiderschap dat we akkoord moeten zijn, dat leiding van binnenuit moet gegegeven worden en dat je zo als authentieke leider voorkomt. Dan zullen de mensen U steunen.
Reactie: Hier kun je kort over zijn. Gemotiveerde mensen die geen waardering voelen ( het hoeft niet altijd worden uitgesproken ) kunnen veranderen in ontevreden mensen.Tevreden mensen hebben vaak ( alles ) al meegemaakt.
Reactie: Ik kan wel begrijpen waarom dhr. Votron roept dat leiderschap aangeboren is, want stel je voor dat iedereen een geboren leider is. Wie heeft er nog een leider nodig als iedereen kan leiden en vooral zichzelf.
Al de dingen die dhr. Votron opsomt zijn aangeleerde eigenschappen. Beslissingen nemen zonder volledige informaite heet in het geval van mislukken overmoedigheid. Iets wat een sterke eigenschap is van mannen, die zij vaak van jongsaf aan ontwikkelen om niet voor lafaard uitgescholden te worden. Communiceren om je zin door te drijven is ook een kundigheid, die vooral mannen ontwikkelen. Een gevolg van het mannelijke hormoon testosteron, dat ervoor zorgt dat mannen een groot bord voor hun hoofd hebben als het gaat om het verkrijgen van sex.
Ergo leiderschap is een talent, waarvoor je de kans moet krijgen om die te ontwikkelen. Maar ieder mens wordt met het leiderschap geboren, dat hij of zij nodig heeft om dit leven te leven. En zoals de heren Leenearts en Langer ook zeggen ieder mens kent zijn eigen situaties en ervaringen, die bepalen of het leiderschap ook werkelijk ontwikkeld wordt.
Reactie: Leuke manier van werven lijkt het me speeddaten.
Ook in een cafe candidaten uitnodigen heeft best wel iets aparts. Yeaaaaaaah lets go for speed date :-)
Reactie: mensen aannemen is mensenwerk.
Bedrijven die veinzen continuiteit na te streven voor het bedrijf zelf en haar medewerkers zullen bestookt worden met cv's aangepast aan diezelfde mentaliteit. Datgene wat je onbedoeld uitstraalt door reorganisatie saneringen share holder value en meer van dat soort korte termijn uitingen leiden tot wederzijds bedrog.
Daar helpt geen assesment tegen. Integer en duidelijk formuleren wat en hoe lang je iemand nodig hebt wel.
Dat vergt inspanning en levert kwaliteit zowel voor het bedrijf als de medewerker die er werkt.
Reactie: Leiderschap of het aan te leren is ,ja natuurlijk wel ,gewoon mens zijn kijk eens wat een groot leider Martin Luther King was die vrij sprak over racisme .
Gewoon vanuit zijn eigen hart.
Gewoon als mens om wie en wat hij was.
Volgens mij moet een leider wel een doel hebben tja soms zijn het goede terugkijkende soms verkeerde......
Hebben we dan ook verkeerd leiderschap ,ja natuurlijk die kent de geschiedenis ook en de toekomst kent dan zeker ook verkeerd leiderschap....
Reactie: Een leider wordt zo geboren dat kun je niet leren. Ik weet wel zeker dat charisma belangrijk is. Dat heb je of heb je niet. Ook al trek je nog zo een mooi pak aan. Dat telt jammer genoeg niet. Wat te zeggen van een persoon die totaal niets uitstraalt en alleen opdrachten geeft. Daar ren je niet voor. Dan nog het inleven in je medemens. Met iedereen over van alles kunnen praten en het idee geven dat ieder mens van hoog tot laag nodig is. Mensen zijn niet gek die voelen of je echt interesse toont of dat het fake is. Dan kom ik weer terug op het feit dat je van mensen moet houden anders kun je beter de krant gaan rondbrengen.
Reactie: Ik denk dat de andere ''reageerders'' niet tot de 9,1% horen die met de trein gaat, zeker de heer Bolle niet.
Zelf zou ik merkentrouw zijn als het beleid van het bedrijf niet het zich verplaatsen in een product van de klant voor zou schrijven. Dus nu Mitsubishu en straks weer Audi.
Maar ik val nog steeds op mijn eerste zweedse liefde.
Reactie: Een nieuw licht op de zaak dankzij Stef.
Inderdaad, je kunt zeer betrokken zijn en ontvreden. Als voorbeeld maar eens het gros van de supporters van mijn voetbalclub, zeer betrokken maar ontevreden over het verloop van de competitie, de trainer en het bestuur. Een enkeling verkoopt zijn seizoenskaart, een andere enkeling moppert alleen maar, het gros doet weinig maar een aantal mensen gaat op zoek naar verbetering, gaat zelf acties verzinnen om de 12e man, en dat zijn wij, zijn rol te laten spelen.
Ik zie het in mijn dagelijks werk ook. Het gaat niet erg goed met ons bedrijf (automotive) en het management neemt de meest vreemde besluiten. De ontvredenheid is te meten aan de intensiteit van de discussies tijdens de lunch, meetings, korte gesprekken en seminars.
Maar omdat de meeste mensen van het bedrijf houden, is er ook een kracht ontstaan die langzaam maar zeker invloed uit is gaan oefenen op de hogere echelons. Kortom, ontvredenheid kan, samen met betrokkenheid, weer leiden tot veel energie. Zowel negatieve als positieve energie.
Jammer dat de onderzoekers dit hebben gemist.
Maar ja, ik vond het niveau van het onderzoek toch al weinig wetenschappelijk
Reactie: Betrokkenheid en tevredenheid.
Je kunt ergens zeer ontevreden over zijn maar wel buitegewoon betrokken bij hetzelfde onderwerp. Gaat het over de sfeer in een onderneming en komt er geen verbetering van de situatie of de persoon dan denk ik dat de persoon om wie het gaat op een zeker moment er toch de brui aan geeft. En het hele traject daar naartoe verwacht ik dat er steeds minder gepresteerd wordt.
Het is dus in de praktijk veel dynamischer als in dit artikel en het commentaar beschreven is.
In eerste instantie is er een moment waarop de tevredenheid laag is en de betrokkenheid misschien nog wel hoog. Een momentopname.
Als dat het geval is is het de hoogste tijd om actie te nemen en te achterhalen wat er achter de ontevredenheid zit want bij niets doen is de kans groot dat de betrokkenheid en de productiviteit af zullen nemen. Zorg er dus voor dat je de meting zo inelkaar zit dat je zowel aspecten van tevredenheid als betrokkenheid meet. En blijf in gesprek want wat vandaag nog goed lijkt te gaan is morgen maar zo weer helemaal anders.
Reactie: heerlijk al die meningen, al moet ik zeggen dat de reactie van de heer Bogaarts mij een beetje te kort door de bocht is. Misschien dat de heer Bogaarts ergens een frustratie heeft opgelopen, ik weet het niet, maar een slok leidingwater zal hem goed doen.
Ik vergelijk het maar met biljarten, een sport die ik nooit zal beheersen (tot groot verdriet van mijn grootvader). Opa heeft vanaf het moment dat ik kon lopen getracht mij het spel met de drie ballen bij te brengen, maar mijn grootste prestatie op het groene laken is nog steeds een serie van 4. Niet omdat ik geen goede leermeester had, niet omdat ik niet wilde, gewoon omdat ik niet kon.
En zo is het ook met voetbal, natuurlijk is de schaar aan te leren en zelfs de dubbele schaar komt er wel uit na een jaartje trainen. Maar de echte schaarbeweging zoals Ronaldino die kan maken, dat zit er in.
Waarom houden we ons dan voor dat het bij managememt of leiderschap anders zou zijn?
Zelfs voor verkoop geldt het, waarom is anders mijn schoonzus, die echt niet om een praatje verlegen zit, steeds mislukt is al die MLM programma's waarmee ze steeds weer dacht het grote geld te kunnen maken?