Reactie: Als dhr. Mark Leenaerts de medewerkers binnen zijn bedrijf liever achterover ziet leunen dan ziet werken, wordt het tijd dat hij ''de uitdagingen'' die hij aan zijn medewerkers uitdeelt eens scherp onder de loep gaat nemen, want mogelijk zijn ze slaapverwekkend.
Wie regelmatig de artikelen op deze site leest, weet vast wel op welke manieren hij zijn personeel kan motiveren!!!
In principe is iedereen gemotiveerd, totdat je je mensen DEMOTIVEERT ..........
Zo werkt het al jaren, ook bij ons in het onderwijs.
Reactie: Laat ik wederom nogmaals vóóraan beginnen: ik deel de visie, de levensopstelling en de blijde boodschap die van deze stelling uit gaat. Ik wil mijn bedrijf niet anders sturen en dat is óók een kwestie van keuze.
En voor míjn bedrijf wérkt het ook: het zijn verander professionals die met bezieling hun werk doen, hun gedrevenheid en motivatie is intrinsiek: ik hoef daar als manager níets aan te doen. Als ik de omstandigheden weet te creëren waarin het werk ook leuk is, plezierig is, humor de boventoon voert en regelmatig de lachsalvo's over de werkvloer rollen: dát is het type bedrijf waar ik voor wil gaan.
Echter. Er is ook een andere kant aan deze zaak. Of je het nu wilt of niet, er zijn medewerkers die níet de intrinsieke motivatie hebben. Die functioneren op een ander niveau of vanuit een andere visie op werk. En natuurlijk zullen ook die, misschien zelfs júist die medewerkers het feesten, vrijen en frauderen (vrij naar Postma) wel toejuichen. Ook voor hen ben ik wel eens verantwoordelijk geweest. En ik was er niet met het alleen maar leuk te maken.
Want de rasprofessional roept misschien nog wel eens: ''kan die radio záchter, want ik wil hier ook een beetje mijn wérk kunnen doen''.
Ik hoop dat mij bange filosofietjes niet de juiste zijn en ik zoek het antwoord dan ook in keiharde feiten. Ik sluit dan ook af met een vraag: hier móet iemand toch wel eens wat nobel rekenwerk aan gedaan hebben?
Die cijfers hebben nóg een voordeel: dan hebben we meteen ál die cijferaars op C level mee.
Reactie: Ik onderschrijf deze stelling. Ik werk zelf bij een openbaar vervoer bedrijf in amsterdam. De laatste jaren wordt er een schrikbewind gevoerd mensen worden zonder fatsoenlijke toetsing de laan uit gestuurd. Ook worden mensen op zo genaamd onwenselijk gedracht zeer hard gecorigeerd. Deze management stijl heeft nu tot gevolg dat iedereen zich in een onnatuurlijk patroon gaat gedragen er wordt niet meer gelachen en men werkt alleen met een angstgevoel van ben ik de volgende. Naar mijn indruk werken we steeds ineficient. En kost het meer geld dan een aantal jaren geleden. De mensen worden er gewoon ziek van.
Reactie: Eigenlijk dien je je af te vragen wat het belangrijkste is, resultaten halen omdat je je werk goed doet, of resultaten halen omdat je er mooi uitziet. Het eerste prevaleert m.i.
Maarrrr als je het gezicht van je bedrijf bent is het natuurlijk mooi meegenomen als je die wrat op je voorhoofd laat verwijderen. Vooral als je voor Formule W werkt of zo....;-)
Reactie: Ik vraag me af wat dan de volgende stap wordt. Je omhoog wippen? Ontslag omdat je belegen uit bent gaan zien? Ach dat speelt natuurlijk al lang denk ik.
Reactie: Een hoopvolle ontwikkeling, alleen ik merk er nog weinig van hier in het Zuiden des lands. Mocht iemand nog een produktiemanger zoeken dan mag hij mij een mailen.
Reactie: waarom is het dan zo moeilijk om ergens aangenomen te worden? mensen kijken niet naar je werkervaring uit Nederland enkel naar die van uit Belgie, je bent noooit goed genoeg en krijgt nooit een brief terug. waarom zijn de managers zo laks en geven ze mensen geen kans om zich te bewijzen? laten we het toch ook eens van deze kant bekijken.
Marcel, geweldig dat je zoveel hebt aan the Law of Attraction. Ook ik heb de Secret gezien, en ik weet dat je creeert waar je aan denkt. Als je altijd denkt aan schulden of verliezen dan roep je dat zelf op. Wanneer je je richt op vooruitgang en liefde dan komt dat op je pad. En nee, lezer boven, het is niet zo simpel dat je krijgt wat je verdient...Je krijgt datgene waar je met hart en ziel op hoopt en je er voor inzet.
Verder is the Secret gratis te zien via:
http://www.thescienceofgettingrich.biz/
Niets over piramidespelen. Het betreft 'slechts' handvaten om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven door positiever in het leven te staan.
Reactie: Ik ben van mening dat de mens op zoek is naar balans en harmonie in zijn leven. Aangezien werk vaak een grote plek inneemt, is het belangrijk op dit vlak in balans te zijn.
Daarbij is het essentieel dat de golflengten tussen medewerkers en organisaties op elkaar afgestemd zijn om een constructieve samenwerking te bewerkstelligen. Dan worden ook diepere lagen aangesproken op het gebied van motivatie, ontplooiing, interesses, ambities en talenten. Dit alles komt ten goede aan het succes van de organisatie en de medewerker.
''Geef me werk wat bij me past en ik hoef nooit meer te werken'' Confusius
Reactie: Ik ben van mening dat de mens op zoek is naar balans en harmonie in zijn leven. Aangezien werk vaak een grote plek inneemt, is het belangrijk op dit vlak in balans te zijn.
Daarbij is het essentieel dat de golflengten tussen medewerkers en organisaties op elkaar afgestemd zijn om een constructieve samenwerking te bewerkstelligen. Dan worden ook diepere lagen aangesproken op het gebied van motivatie, ontplooiing, interesses, ambities en talenten. Dit alles komt ten goede aan het succes van de organisatie en de medewerker.
''Geef me werk wat bij me past en ik hoef nooit meer te werken'' Confucius
Reactie: Dit artikel & de reacties erop maken mij enerzijds blij en anderzijds angstig. Naar mijn mening is het een trend/cultuuromslag in de samenleving. ''De pragmatische generatie' (mensen geboren tussen 1970-1985) komt nu steeds meer de arbeidsmarkt op. Zij hebben meer behoefte aan een balans tussen werk en privé, zij hebben behoefte aan een goede werksfeer en een bedrijf waar zij meer zijn dan alleen een middel om geld mee te verdienen. De vorige generatie zit echter nu nog op de directeursstoel en dat zal in steeds grotere mate voor een spanningsveld gaan zorgen. Als ook deze directeuren de trends op de voet volgen zullen zij zien dat hier behoefte aan is en zij dus wel degelijk zullen moeten veranderen willen zij een succesvolle onderneming zijn/blijven. Het risico is dat talent wegloopt omdat andere organisatie al wel dit veranderingsproces zijn doorgegaan. Er zijn bedrijven die deze transformatieprocessen begeleiden dus de weg ligt open voor verandering!
Reactie:
Als werkzoekende merk ik er in Zeeland niet veel van dat de werkgever moeite heeft met het vinden van personeel. Ik ben nu 1,5 jaar werkloos. Volgens de werkgevers hier zijn 300 sollicitanten geen uitzondering. Als ik op sollicitatiegesprek mocht komen ben ik afgewezen omdat men 53 jaar te oud vond. Bewijzen kan ik het niet, want het wordt afgedaan met u past niet in het profiel van het bedrijf. Aan mijn opleiding of motivatie kan het niet liggen want vorig jaar heb ik mijn MBO diploma voor commercieel medewerker binnendienst behaald.
Reactie: Als Suzanne en Harrie kandidaat zijn zullen ze waarschijnlijk bij een goede selectie er beide niet doorheen komen.
Maar wat als ze beide al (jaren) in de organisatie werkzaam zijn, dat lijkt veel realistischer. Dan is het goedkoper om zowel Suzanne en Harrie een vorm van begeleiding aan te bieden waarmee op gedrag/vaardigheden gestuurd kan worden, dan ontslag en een kostbare werving en selectie er achteraan. De zittende Suzanne en Harrie zullen ook niet in beweging komen als ze de vaardigheden niet bezitten om betere cijfers te scoren. Mensen zijn mensen en hun gedrag bepaalt hun handelen. Gedrag is veranderbaar, maar is niet altijd teweeg te brengen door medewerkers aan te sturen op te behalen cijfers. De vaardigheden/het juiste gedrag moet dan wel aanwezig zijn of worden aangeleerd.
Met mensen zijn mensen wil ik ook aangeven dat mensen geen robots zijn. Vooral professionals laten zich niet makkelijk sturen en hebben behoefte aan een eigen verantwoordelijkheid. Zij zullen ook niet lang in de organisatie blijven als ze alleen maar op cijfers worden beoordeeld. Waardering voor het kunnen is uiteindelijk belangrijker voor mensen.
Maar als professionals op het gedrag naar een eigen verantwoordelijkheid worden gestuurd nemen ze zelf de verantwoordelijkheid voor hun resultaat. En dan praat je dus toch over gedrag. En hoef je bijna niet eens meer te sturen.
En er is toch ook nog een menselijke factor aan werken. Mensen zijn juist het menselijk kapitaal van de organisatie dat je menselijk inzet. Performancemanagement is toch al lang uit en niet meer verkoopbaar aan organisaties. De grote opkomst van coaching de afgelopen jaren is er een voorbeeld van dat sturen op cijfers niet het enige is wat mensen in beweging brengt.
Overigens was ik de link naar ‘liever (g)een training’ ook even kwijt. Het viel mij ook op dat de heer Arets in ‘liever (g)een training I’ sprak over: ‘een diploma vormt géén garantie voor goed presteren’ en dat andere factoren maken dat mensen beter presteren, zoals feedback op presteren, cultuur, passen bij de waarden van het bedrijf, de mogelijkheid om in teams te werken.
Deze factoren lijken mij inderdaad van invloed op het presteren. Ook denk ik aan het geven van complimenten (naast resultaatafspraken)! Resultaat en gedrag liggen daarnaast zo dicht bij elkaar dat mijns inziens het resultaat een opbrengst moet zijn van de verschillende factoren, in hun samenhang.