Reactie: De vraag is of deze verschuiving van belangen van de werknemer echt zo 'opvallend' is. Ik vermoed eigenlijk dat werknemers zich steeds meer bewust worden van het feit dat de arbeidsmarkt dunner bezaait raakt. Werkgevers zijn toenemend op zoek naar werknemers en dit verschijnsel zal de komende jaren nog gaan toenemen. De spontane 'biedingen' die werkgevers aan potentiële werknemers doen, worden er om die reden niet minder om. Met andere woorden: voor wat betreft de materiële condities van de arbeidsmarkt hoeft de werkgever zich in steeds mindere mate druk te maken. Werk is er immers voldoende en er komt zelfs dagelijks meer bij. Werkgevers betalen graag voor een goede kracht die bereid is bij hen te komen werken en het stellen van secundaire condities is toenemend bespreekbaar. De primaire (belangen en) voorwaarden verschuiven m.i. daardoor meer en meer naar de secundaire. ''De werkgever(s) willen mij zo graag hebben, dan kan ik ook wel wat meer eisen stellen met betrekking tot de inhoud van mijn werk, mijn persoonlijke idelalen en de tijden waarop ik zou willen werken.'' Werknemers kunnen waarschijnlijk de komende jaren meer op deze wijze gaan denken en als zodanig zullen zij zich dan ook steeds vaker gaan opstellen. Het lijkt mij een soort Maslov-achtige verklaring: als aan de primaire, meest elemantaire condities voldaan is of wordt (werk, een vast contract, een -goed- inkomen), dan kan vervolgens meer aandacht worden besteed aan condities van een 'hogere' of in elk geval andere orde (wat wil ik nu echt zelf, waar hecht ik waarde aan, wat komt mij van pas, etc.).
Voorgaande is wat mij betreft ter aanvulling op het artikel bedoeld. Ik ben het namelijk volledig met de schrijver (of met de Intelligence Group) eens, dat deze situatie andere, of wellicht verder gaande inspanningen van werkgevers zullen vragen, om toch aan (voldoende en goed toegerust) personeel te komen. Ik denk dat de werkgevers nog heel wat te wachten staat. Maar niet alleen spanning om de arbeidsmarkt. Ook profijt! Want als een werknemer zich positioneel sterk voelt en hij kiest gemotiveerd voor jou als werkgever, dan heb je wel iemand binnen die, als de verhoudingen goed blijven uiteraard, zich ook echt wel voor je zal inzetten. De kwaliteit van de werknemers zal er naar mijn idee dan ook vast niet op achteruit gaan. Maar achteroverleunen als werkgever en bij wijze van spreken zo arrogant en lui worden dat je niet eens meer reageert op spontane, open sollicitaties (iets waar ik niet achter sta overigens), die tijd is zeker de eerstkomende tien tot vijftien jaar wel voorbij!
Reactie: Jammer genoeg zijn er nog steeds veel grijze muizen in iedere organisatie die de dupe zijn van dit soort promotie-zoekers! Dankbaar maken zij gebruik van de (part-time)medewerker met veel kennis en ervaring en gaan vervolgens zelf met de promotie aan de haal!
Reactie: Het is niet raar dat gemiddeld mensen beter scoren dan gemiddeld. Vrijwel iedereen is ergens namelijk beter in dan gemiddeld, en dat zijn de dingen die je geleerd hebt om belangrijker te vinden.
Reactie: Wie naar Oost Europa wilt gaan kiest niet voor geld. Het is vooral veel interessanter en spannender om in één van de oost europese landen te werken.
www.easterneurope.nl
Reactie: Dat er een scheiding is tussen rokers en niet rokers in een restaurant...kan ik inkomen. Aanvaardbaar, zelfs aangewezen.
Een totaal rookverbod in restaurant en café...?
Vind ik, zelfs als niet roker, te ver gaand.
Wat zou er gebeuren als iemand een café/restaurant open doet, maar op privé basis ?. Dus met een 'lidmaatschap'. Is dus niet 'publiekelijk' toegankelijk.
Ik denk dat die kerel alle dagen een multi bomvolle zaak zou hebben en binnen de kortste keren schatrijk is.
Ik herinner mij nog de 'groene' actie jaren geleden tegen de glazen flessen. Alles moest in plastic...
Nu keert men terug naar glas en wordt plastic als verpakking belast....
Ik denk dat ik in onze huidige maatschappij de begrafenis van Mr. Logica en zijn vrouw, Md. Common Sence gemist heb.
Die schijnen al reeds lang verdwenen te zijn.
En eerlijk gezegd, ik mis die twee....misschien ben ik de enige ??
Reactie: Zou hier ook 1 van de oorzaken in liggen dat managers soms wel eens pesten over het hoofd zien om er eens een actief beleid tegen te maken ?
Pesten kost Uw bedrijf gemiddeld 45000 euro organiseer als manager eens een workshop tegen pesten wie weet helpt het. Wil er best een bijdrage in betekenen om een goede workshop op te stellen speciaal gericht voor bedrijven georganiseerd door gedupeerden om eens te zorgen datt werknemers er bewust mee omgaan .
Ideeen en tips zijn altijd welkom als managers er iets in zien zitten.
Reactie: Blijf trouw aan je eigen innerlijke waarden en normen, hervind je Zelf en je bereikt wat je bereiken wilt. Met je beide benen stevig in de realiteit staande wordt een schijnbare utopie werkelijkheid. Ik merk dat in coaching, loopbaan- en outplacementtrajecten en in workshops en masterclasses. Je hoeft niet mee te gaan in de ratrace ten koste van jezelf en je gezin. Je kunt ook je plek vinden, trouw blijvende aan jeZelf en door bewust om te gaan met je keuzevrijheid. Er zijn mensen die dit zweefkeestaal vinden. Iedere echte leider en slimme manager weet echter dat, alle zogenaamde rationele en harde factoren ten spijt, de zogenaamde zachte factoren in de realiteit het keiharde verschil maken. Trouw blijven aan je Zelf en die hervinden is niet altijd gemakkelijk, maar niemand heeft ons een makkelijk leven beloofd en we kunnen er wel iets moois van maken. Noem het levenskunst, maar je kunt beter op je sterfbed terugkijken op je leven als je integer bent gebleven. Dat geldt ook by the way voor politici en kerkelijke leiders.
Ik hoop dat Fred Akkerma nog zijn reactie geeft, want het is een boeiend en belangrijk onderwerp waar we het nu over hebben. Op naar de veertig reacties! Goed weekend of goede start van de werkweek toegewenst,
Reactie: Wat een sufferd, zeker zelf nooit hogerop gekomen door eerlijk en hard te werken. Vandaar ook zijn geniepege streken. Collega's die zo ''werken'' noem ik hardop ratten !
Reactie: Goed we weten nu, dat we slecht luisteren en zelfs slecht lezen. We zijn veel te optimistisch, wat nog een geluk is, want dan zouden we depressief zijn. Hoewel die laatste relatie eigenlijk niet geldt. Want dat is zoiets als alle koeien zijn dieren, alle honden zijn dieren, dus alle honden zijn koeien.
Ik vraag me bijvoorbeeld af, of veel mensen die juist heel succesvol zijn in het leidinggeven ook heel eerlijk zijn over hun eigen kunnen. Ze zien bijvoorbeeld heel goed hun zwakke punten en zijn zo eerlijk om daarbij anderen te zoeken, die hun aanvullen op die punten.
Nu zijn er waarschijnlijk weer een heleboel mensen die lezen, dat als je hoog in de hiërarchie terecht komt, je eerlijk bent over je zwakke punten. Maar er is natuurlijk een verschil tussen goed kunnen klimmen en goed leiding kunnen geven. Iemand die goed leiding kan geven hoeft helemaal niet zo ver te komen in de hiërarchie, er zijn namelijk massas plaatsen in het universum waar je eerlijk naar jezelf kunt kijken.
Wat ik hier verder lees, is dat het dus vooral belangrijk is om tevreden te zijn met wat je hebt en niet te snel tot conclusies te komen. Nog over wat anderen je vertellen, nog wat je jezelf vertelt.
Misschien interesseert dit onderzoek je dan ook. Het gaat over ons gedrag om sociaal wenselijke antwoorden te geven, waarvan we zelf niet weten, dat we ze geven.
http://projectimplicit.net/
Dus misschien hebben al die verkopers toch gelijk om 70% van de tijd te praten, ze krijgen meestal toch alleen maar sociaal wenselijke antwoorden. Of horen veel mensen zichzelf gewoon graag praten.
Reactie: een andere tip is oogcontact met je publiek. Je moet de hele zaal tijdens je presentatie aankijken, niet naar een bepaalde richting blijven kijken. De rest van het publiek voelt zich dan niet betrokken bij het geheel.
Reactie: Hoe is dit mogelijk? In de UK is het keurmerk Investors in People zo gewild en bekend. In de nieuwe standaard die in 2005 op de markt is gekomen, wordt juist veel meer aandacht gegeven aan het functioneren en bekwaam maken van het middenmanagement. As je daarbij bedenkt dat Investors in People de doelen van de organisatie koppelt aan de persoonlijke ontwikkeldoelen en andersom en dat ontwikkeling van mensen een integraal onderdeel is van de organisatiestrategie, dan kan het toch niet zo zijn dat de resultaten van dit onderzoek uitkomen op slechte communicatie en het niet bekend zijn met strategisch plannen? Zeker nu blijkt in de praktijk bij iiP-organisaties dat juist de communicatie zo ontzettend sterk verbetert. Ik zou het dan ook bijzonder interessant vinden om te weten in hoeveel procent van de bij dit onderzoek betrokken organisaties Investor in People zijn en hoeveel procent niet.
Als dat bekend is, kan ook een hoop duidelijk worden over de meerwaarde die Investors in People in de praktijk biedt.
Reactie: Een organisatie die de visie en vervolgens de missie duidelijk heeft kan vervolgens de strategie ontwikkelen die nodig is om de missie en dus de visie te verwerkelijken. Deze 3 stappen dienen zorgvuldig uitgevoerd te worden. De manager die zijn rol in het strategisch beleid niet begrijpt moet eerst een in het spiegel kijken. Mijn advies hierin is dan ook: neem zelf het stuur in de hand en zorg dat je het strategisch beleid wel begrijpt, maar ga niet wijzen naar al die anderen waaraan het ligt dat jijzelf het strategisch beleid niet begrijpt. Gerrit Michels, www.germarmich.com.