zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
reacties
 

Opvallend veel managers hebben moeite met functie

Ron Ladage   |    |  1 juni 2007
Reactie: Wederom een artikel van dezelfde strekking, of het nu over de top gaat, het middenkader of de werkvloer gaat, zolang de visie en missie van een bedrijf niet duidelijk is, zal dit zo blijven.
Zelf ben ik een aantal jaren intensief met de Lerende Organisatie, gebaseerd op de Vijf Disciplines van Peter Senge aan het werk gegaan.
Daarin ligt een goede basis om al deze problemen onder de aandacht te krijgen en te beheersen. Zelf heb ik dit vanuit Ladage Praktijk Advies mogen invoeren in een bedrijf en heb mogen zien wat het resultaat is geworden voor dat bedrijf.
Helaas kost dit een aantal jaren, voordat er een goed resultaat wordt bereikt.
Aandeelhouders en topmanagers willen snel resultaat, zijn uit op de korte winst en overzien niet, dat hierdoor op langer termijn een aanzienlijke schade aan het bedrijf wordt berokkend.
Vraag eens aan bedrijven wat hun visie is en ze antwoorden uitsluitend in kort termijn visies en erger, vaak hebben ze het over de krimpende markt, de slechte economische tijd en het gevecht met de concurrentie. Allemaal zeer kort termijnvisies en alles behalve motiverend voor de werknemers in het bedrijf.
We trekken veel te weinig tijd uit, om met de lijnmanagers over de visie te praten, of om samen met hen de visie voor de komende jaren te ontwikkelen.
Bedrijven die dit al jaren goed volhouden zijn o.a. Sony, Volkswagen en British Petroleum, ondanks alle ontwikkelingen om hen heen, blijven ze goed op koers.
Wanneer je vanuit het bedrijf een duidelijke visie voor de lange termijn en goede missie uitzet om daar te komen, dan heb je stof genoeg om mensen te motiveren en gemotiveerd te houden. Dan komen er geen artikelen in de kranten, dan bedrijven vinden dat de werknemers weer bij het bedrijf betrokken moeten worden.
Voor mij geld nog steeds, de mens in het bedrijf is de hoogste waarde van het bedrijf, ga er goed mee om, geef hen scholing (ook na hen 45e jaar!) en laat de mens zich ontwikkelen in het bedrijf.
Bedrijven die dit door hebben, zien dat mensen niet snel naar andere bedrijven gaan lopen kijken om weg te komen.
De komende jaren zal het een grote opgave zijn om de vertrekkende werknemers, die met pensioen gaan, te vervangen door jongere goed opgeleide mensen.
Een bedrijf wat weet wat het wil in de komende jaren, zal dan ook de voorkeur van deze jongeren krijgen.



 

Toekomstige managers krijgen les in spiritualiteit

Ernest Spronck   |    |  1 juni 2007
Reactie: We mogen Nijenrode gelukwensen met deze leerstoel en het feit dat die daar is ingesteld. Moge het leiden tot een systematische leer bedrijfsspiritualiteit. Dat klinkt als vloeken in de kerk, omdat spiritualiteit veelal als zoiets persoonlijks en intuitiefs wordt gezien. Maar het is uitermate belangrijk om de idee van spiritueel ondernemen en organiseren aanvaardbaar te maken voor veel bredere kringen binnen de doorgaans harde wereld van arbeid en organisatie. Ik houd me aanbevolen om daaraan bij te dragen want ik houd me daar mee bezig.

Ernest Spronck, www.spiritueelmanagementcentrum.nl
 

Opvallend veel managers hebben moeite met functie

heer A Stuijt   |    |  1 juni 2007
Reactie: Ik heb de pdf file ''Talking in the dark'' van bureau CHA opgezocht. Hierin wordt een zeven stappenplan voorgesteld om het probleem aan te pakken dat zij zogezegd hebben onderzocht. Puur reclame. Niets mis mee. Maar om dit een '' onderzoek'' te noemen gaat mij te ver.
 

Tien tips om hogerop te komen

Ad de Beer   |    |  1 juni 2007
Reactie: Al lezende denk ik, al denkende lees ik.
Is niet uit onderzoek gebleken dat zo'n 60% van de sollicitatiebrieven niet helemaal waar zijn?
Is het niet zo dat onze bedrijven het bedrijf en de mogelijkheden in onze personeelsadvertenties iets mooier voorstellen dan dat we in werkelijkheid zijn?
Fred confronteert ons, wij reageren en dan zien we dus twee groepen. De ene groep gaat mee en de andere groep is de groep van de moraalridders.
Ik weet één ding, als je je hele leven netjes meeloopt met de fatsoensnormen dan bereik je niet wat je kunt bereiken.
Ga je zo ver als Fred voorstelt, dan kom je heel ver in de politiek.
Roomser zijn dan de paus is niet moeilijk, maar dan schop je het nooit tot Paus toch?
 

Tien tips om hogerop te komen

b.j.p.mieden@pyramide.nl   |    |  1 juni 2007
Reactie: Beste Michel,

Bedankt voor je reactie. Boeiend artikel op je weblog, waarvan ik aan het eind meer verwachtte. Je beschrijft in je reactie en weblogartikel herkenbaar de realiteit. Ook ten aanzien van de reacties op artikelen in managersonline. Ik reageer wellicht nog op je weblogartikel want verkopers missen de deal ook als ze 20% praten en mensen in het algemeen missen de aansluiting met elkaar ook, doordat we niet echt naar elkaar luisteren. De reacties op het artikel van Fred geven wel aan dat mensen ook anders willen en doen, ook al zijn we dan in dit ondermaanse niet volmaakt. Wellicht goed om ons nu meer te richten op de onderliggende oorzaken en op hoe dan wel. Hoe maken we er dan meer lichtpuntjes van, om met jouw woorden te spreken.
Vandaar mijn boek, want wat er mis is weten we wel en wat we moeten doen vaak ook, maar wat de dieper liggende oorzaken zijn en hoe we het moeten doen is moeilijker.

Hartelijke groeten,

Bert-Jan van der Mieden
 

Opvallend veel managers hebben moeite met functie

A. Bloemraad   |    |  1 juni 2007
Reactie: Ook mijn ervaring vertelt mij dat de middenmanagement meestaal geen idee heeft van wat de visie en de doelstellingen van de organisatie zijn. Ze doen ook geen, of weinig, moeite om daar achter te komen.
Maar plezierig werken is niet alleen van deze kennis afhankelijk. Meeste lijnmanagers hebben geen eigen visie of doelen, ze proberen zo goed mogelijk te doen wat ze denken dat er van hun verwacht wordt. Hun eigen groei en ontwikkeling stagneert daarbij.
Plezier in het werk beleef je pas als je eigen persoonlijke visie die van de organisatie als geheel kan ondersteunen, waar je waarde en normen gerespecteerd worden en waar je gevoel hebt dat je een wezenlijke bijdrage levert aan de resultaten van de organisatie. En om dat te kunnen moet je een eigen visie hebben, zelfkennis en kennis van de organisatie en haar plannen.
 

Anoniem solliciteren werkt

heer JGF Kuipers   |    |  1 juni 2007
Reactie: Het betreft niet alleen de allochtonen maar ook de mensen vanuit de WAO en de WIA en mensen die ouder dan 45 jaar zijn. Wat is er aan de hand in Nederland?

Werkgevers ga kijken waar u iemand voor moet hebben en ga niet kijken naar wat iemand niet kan maar juist naar wat hij of zij wel kan en aan uw bedrijf een extra kans geeft om weer een goede arbeidskracht aan werk en vooruitzichten te helpen. Niet alleen voor die persoon zelf maar ook voor het hele gezin waar hij of zij deel van uitmaakt.

Ga sociaal èn economisch verantwoord te werk. Wees een ''sociale'' werkgever. U wilt toch ook geld verdienen?
Waarom onze medemens niet die mogelijk 'een vlekje''heeft? Stel dat u dat zelf zou zijn, wat dan?
 

Opvallend veel managers hebben moeite met functie

mevrouw S.I. Suchtelen   |    |  1 juni 2007
Reactie: Uit eigen ervaring weet ik dat veel managers het 'gemanaged' werk zelf moet doen wegens gebrek aan capaciteit resulterend in tijdgebrek en uiteindelijk ongemotiveerde managers.
 

Opvallend veel managers hebben moeite met functie

heer Robert Vos   |    |  1 juni 2007
Reactie: Zie hier één van de grootste problemen rondom het slecht functioneren van medewerkers. Je gaat toch ook niet doelloos in de tuin bezig. Je hebt iets voor ogen als je begint. Dat kun je vertalen als de visie en strategie voor een bedijf. Het maakt niet uit of dit nu in het bedrijfsleven is of overheid. En dat gezamelijke doel geeft een richting en een groepsgevoel. Een doel daar kun je naar toewerken en daar kun je op beoordelen en tijdens die weg kun je mensen enthousiasmeren en complementeren. Dat geeft mensen een gevoel van voldaanheid en erkenning.

Dus managers van Nederland, zoek aansluiting bij uw top en vraag eens waar het allemaal om draait en wat er verwacht wordt van uw afdeling. Maak duidelijke doelen die haalbaar zijn en betrek je team erbij. Op die manier moet het percentage wat communiceren met je team belangrijk vind op 80 % kunnen komen.
 

Gespierde taal om klanten weg te jagen

Ton   |    |  1 juni 2007
Reactie: lol, breek me de bek niet open Thys misschien heb je wel gelijk maar van de andere kant denk ik dan dat ik een persoonlijke hetse of vete begin. Het kan leuk zijn om slechte service of brutaal gedrag naar de klant aan de schandpaal te nagelen maar het geven van voorbeelden ter illustratie kan anderen misschien behoeden hun klanten zo te benaderen.

Wellicht behoed ik e.o.a. onverlaat klanten weg te jagen met ondoordachte acties. Ik denk dat de betroffen bedrijven zelf al begrepen hebben dat ze tenminste 1 klant vreselijk teleurgesteld hebben.

Al hoewel het duiveltje in me zegt dat ik de bedrijven hier met hoofdletters moet noemen en die gedachte wel plezierig stemt, luister ik toch maar na het engeltje in me.

Groet,

Ton



 

Nederlandse marketeers geen benul van guerrillamarketing

Melvin   |    |  31 mei 2007
Reactie: Ik heb zelf een propvolle scriptie geschreven over de kracht van buzzmarketing (iets waar guerillamarketing onderdeel van is). En inderdaad, nederland onderschat de kracht hiervan of maakt er nog niet goed genoeg gebruik van... Gelukkig heb ik de magische handleiding hoe je het wel op een goede manier kunt gebruiken.
 

Gespierde taal om klanten weg te jagen

Guido Thys   |    |  31 mei 2007
Reactie: Beste Ton,

Waarom mag je de namen niet noemen? Tenzij er een of andere regel van managersonline.nl is die ik niet ken, mag je rustig man en paard/ezel noemen!
Doe ik ook, met het fitnessverhaal als uitzondering. De reden is heel prozaïsch: de keten is een klant van mijn bedrijf.
Overigens kreeg ik een kwartier na deze post een telefoontje van de commercieel directeur die mij uitgelegd heeft hoe de vork in de steel zat en dat deze actie ondertussen in haar geheel teruggedraaid was.
Mooi. De kracht van een weblog....geneer je dus niet wat mij betreft!
 

Tien tips om hogerop te komen

Michel Hoetmer   |    |  31 mei 2007
Reactie: Beste Bert-Jan,

Het was een opmerking met een knipoog en een serieuze ondertoon. Misschien wordt duidelijk wat ik bedoel als u mijn weblog Voelt u zich ook beter dan een ander? leest.

Ik proef in veel reacties dat mensen de mening van Fred sterk afkeuren. Daarbij vraag ik mijzelf af of deze mensen zelf heiliger zijn dan de paus. Of zichzelf moreel boven hem willen verheffen.

Ik vrees dat iedereen op z’n tijd wel eens een rotstreek uithaalt. Alleen heet het dan anders. Dan is het vaak ‘terecht’ omdat die ander ‘er om vroeg’ of ‘het verdiende’.

Mensen hebben een geweldig talent om zichzelf in een beter daglicht te plaatsen en de eigen ‘rotstreken’ (denk eens aan dagelijkse roddels) compleet weg te redeneren. Want die zijn natuurlijk volkomen ‘onschuldig’.

Wanneer wij zelf iets verkeerds doen ligt het aan de omstandigheden of oorzaken buiten ons. Wanneer iemand anders iets verkeerd doet ligt het aan zijn abjecte karakter. Ons ego is weer gered, dus kunnen wij weer vrolijk verder.
 

Gespierde taal om klanten weg te jagen

Ton   |    |  31 mei 2007
Reactie: Thys,

Inderdaad, de benadering en soms de behandeling door bedrijven laat soms ook vreselijk te wensen over.

Kom ik als klant ergens binnen, nee, niet de sportschool, krijg ik als begroeting te horen: ''wat ben je dik geworden''.
Misschien had deze elektronicazaak een deal met de lokale sportschool waarvan ik niks weet. Ik kende de verkoper in ieder geval niet. Het was dat ik mijn vrouw een koffiezetapparaat beloofd had anders was ik al meteen weer naar buiten gestapt. Natuurlijk had de man wel gelijk, ik ben dikker geworden. Maar is dit nu de manier bij uitstek om klanten naar binnen te lokken.
Wel nu, de elektronica, expert, had het mis, hij joeg een klant voor altijd weg bij de keten.

Wat te denken van het bedrijf dat ziekenhuispatienten die bejaard en suf van de narcose een televisie ophangen en achteraf een rekening sturen. De patient had helemaal niet ingestemd met deze dienst, had vaag meegekregen dat hij 's avonds fijn het voetballen kon kijken. Niet gewend aan het nieuwe zorgstelsel had hij aan de balie gevraagd bij ontlag of alle kosten betaald waren of het zo goed was. Later viel er een rekening in de brievenbus en na wat over en weer getelefoneer bleek dat het bedrijf inmiddels oo al kosten in rekening bracht voor het innen van een ongevraagde dienst, de kosten zouden nog oplopen als de deurwaarder die 5 euro kwam ophalen. De bejaarde betaalden uit angst voor sores met de politie en rechter.

Ach zo zijn er nog wel wat bedrijven die het bont maken.

Wat kost een grote beurt met apk gecombineerd? Ow dat is zo en zoveel meneer. Nou prima dan breng het vehikel wel langs. Het voertuig was er voor realtief veel geld gekocht en de inruilwaarde zou gegarandeerd worden als ik het voertuig in onderhoud hield bij de zaak. Ik overwoog inruil als er veel reparatiekosten zouden zijn.
Bel me op als er iets is, hier is mijn mobiel nummer, ik ben de hele dag bereikbaar. Mocht er veel aan zijn dan overweeg ik inruil tegen een nieuwer type bij jullie.
Resultaat 1200 euro rekening, dit kapot zo versleten, dit nagekeken, tank gespoeld, tankgever gecleand, brandstofleidingen vervangen remmen vervangen. Tja meneer jammer op zich de blokjes waren nog zo goed als nieuw maar waren vastgelopen, u had u auto toch eens leeg gereden vertelde u. Dit model auto wist zijn ruiten beter met merk B. ruitenwissers u had er een merk a op gezet dat is drie keer niks...
Ik vertelde dat ik zeer teleurgesteld was omdat men niet simpelweg gevraagd had voor toestemming van de reparatie en dat ik de rekening wel betaalde maar nooit meer terug zou komen. Tijdens de vakantie werd ik verschillende malen gestalkt door de eigenaar van het bedrijf. Mijn auto zou geen gerandeerde inruil prijs meer krijgen van hem, hij zou niet meer schappelijk zijn met een apk twijfelgeval en mij geen voorrang meer geven als er iets was. Ook een leenauto was niet meer van zelfssprekend als ik een dergelijke instelling erop nahield.

Meneer had iet wat veel moeite met te accepteren dat hij het zelf schuld was dat ik me bedot voelde en nooit meer terug zou komen als klant en vergat bovendien dat mond op mond reclame de beste reclame is.

Geen wonder dat hem jaren geleden het dealerschap afgenomen is. Het is simpelweg een louche bedrijf daar zou ik mijn (top)merk ook niet aan willen verbinden.

Zo sloeg zijn collega van hetzelfde topmerk ook de plank mis. Ik strande een paar honderd meter voor zijn deur, lege tank net het tankstation niet meer gehaald (vandaar het tank schoonmaken).

Ik belde hem en vroeg of zij konden overstarten, het vehikel wilde net niet aanslaan, hij plofte wel al wat, maar nu was de accu leeggestart. Ok, dat kon, maar waneer? het kon nog wel een tijdje duren en het zou ongeveer 250 euro gaan kosten, afslepen tot de garage op loopafstand werd nog duurder en extra werk ook.
Watblief? 250 euro??? Man ik sta tegenover je als je kijkt dan zie je me staan, je hoeft alleen maar even over te starten. Ja, daarom zijn we ook schappelijk met de prijs.

Gelukkig kwam een busje met oud ijzer op dat moment langs en die wild me wel overstarten voor 50 euro. De twee jongens van het oud ijzer waren dolgelukkig. Ik ook ik gunde het hun liever dan de merkdealer.

Deze joeg een potentiële klant voor eeuwig weg, ik had mijn auto best in onderhoud willen geven bij hem maar nu dacht daar geen haar meer aan.

De autofitter op de hoek berekende enige tijd geleden een waanzinnige prijs voor het omleggen van een bandje op mijn caravan. Klagen over de idiote prijs zette kwaad bloed bij hem. Hij probeerde een noodsituatie simpelweg uit te buiten en ziet mij ook nooit meer terug.

Ik vertel wel iedereen over de pruts service in de hoop dat ze zoveel schade lijden dat het bedrijf vanzelf verdwijnt en de concurrent die het misschien wel waard is overleeft.

Bij deze dus ook, jammer dat ik de namen niet mag noemen.

Groet,

Ton
 
< vorige 2014 2015 2016 2017 2480 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10