Reactie: Zelf ben ik een groot voorstander van de esoterie, omdat het mij erg heeft geholpen. Ik kan ook heel goed begrijpen dat het voor vele niet helpt of werkt. Gesprekken met een psycholoog hebben mij niet geholpen, maar dat wil nog niet zeggen dat alle psychologen kwakzalvers zijn. Het is gelukkig niet zo zwart-wit en ik ben blij dat we allemaal een keus kunnen hebben in wat voor ons het beste werkt. Wat werkt is waar.
Reactie: @Arnold, wat je beschrijft is zeker een goede aanpak. En het zou door veel meer bedrijven en trainers op die manier aangepakt moeten worden, als ze succes zouden willen zien van hun trainingen.
Overigens zijn de uitspraken die hiervoor gedaan werden, niet alleen maar gedachten. Het zijn ervaringsfeiten van een aantal mensen, die daarnaast ook nog eens bevestigd worden door veel onderzoek naar trainingseffectiviteit. Overigens onderzoek dat sinds de jaren vijftig vooral in de Verenigde Staten werd en wordt uitgevoerd.
Of trainen iets anders is dan opleiden, ligt natuurlijk aan de opzet van de training. Sommige trainingen ontstijgen eigenlijk het niveau van een opleiding niet, ze zijn te theoretisch, hebben te weinig verband met de praktijk van de deelnemers en lijken er vooral te zijn om het salaris van de trainer te betalen.
En je hebt gelijk, dat de reacties meer gaan over het trainen zelf, dan over gratis online opleidingen of lessen. Aan de andere kant zou ik het eerder als een waarschuwing zien, met allerlei adviezen, waardoor je van je gratis trainingen nog iets van effect kunt terugvinden in de praktijk. Ipv dat je alleen maar kunt zeggen: ''Ik heb die gratis training gedaan.'' en vervolgens blijkt dat je eigenlijk niets geleerd hebt, omdat het op het mentale niveau blijft hangen.
Je slaat een spijker op zijn kop. Een dagje trainen, al of niet op kosten van de baas, is weinig zinvol wanneer de omgevingsfactoren niet meewerken. Aleen, is dat aspect als zodanig ondergeschikt.
Repetitiemodel
Binnen ons clubje worden door de coaches een heel simpel model gehanteerd. Het Repetitiemodel. Dit is gestoeld op het hele simpele gegeven dat mensen alleen maar kunnen leren door herhaling. Een ander zou het misschien 'conditionering' noemen doch wij houden het op repetitie.
In de praktijk betekend dit dat mensen ook dingen aanleren die inconsistent zijn met hun persoonlijke karakter en latente eigenschappen. Wanneer dit laatste het geval is krijg je daar soms hele rare reacties van.
Wij leren de mensen alleen die dingen die in lijn zijn met hun werkelijke latente eigenschappen. Op die wijze leren ze bijzonder snel en blijvend te werken met karakter en latente eigenschappen en laten de negatieve eigenschappen snel los. Dit verloopt in sessies van hooguit twee uren per keer voor maximaal 4 tot 6 weken. Dit houd onder meer ook in dat wij vrij eenvoudig bepaalde trainingsrichtingen gewoon afraden omdat die voor de persoon in kwestie, en dus ook voor de betrokken organisatie, geen blijvende waarde heeft.
De crux zit hem in het gegeven dat we die latente eigenschappen voor ca 80% inzichtelijk kan maken, iets wat met de overige 'methodieken' niet kan. Hierdoor kunnen die latente vaardigheden worden aangewend voor het juiste en blijft het niet rommelen in de marge.
Er zijn wat dit betreft ons geen andere methodieken bekend die dit kunnen.
Reactie: Interessante discussie, die het aspekt zoals door Fred Akkerma gesteld niet meer direkt raakt. De vraag lijkt meer of trainen wel zin heeft, want er is van alles te melden waarom het niet duurzaam is.
Vreemd eigenlijk want de meeste mensen hebben iets van onderwijs of studie achter de rug en komen met geleerde kennis in de organisaties. Men zou moeten weten wat leren of studie is. Trainen moet dus iets anders zijn! Vergelijk het met sport of theater - trainen is oefenen en nog eens oefenen.
Mogelijk zijn er andere werkelijke redenen waarom het zo moeizaam blijkt te zijn. Uit de discussie is te vernemen wat er gedacht wordt en wat gedaan zou kunnen worden.
Uitdagend om me met de verschillende gedachten of menigen uiteen te zetten, maar de mens die iets wil leren boeit me toch het meest.
Wie bepaalt of er getraind moet worden en waarom?
Is degene die getraind moet worden zelf verantwoordelijk voor het gaan, de keuze en wat het in zijn of haar werk betekend?
Wat ik hiermee wil aangeven is dat het traject naar de training toe, het traject vóór de training uiterst belangrijk is. Bert-Jan wijst op de goede afstemming.
Belangrijk is dat de mens, de personen die naar de training gaan, bewust en georiënteerd daaraan deelnemen. Verder is belangrijk dat men niet alleen, maar met werkcollega's, met andere functies uit hetzelfde bedrijf of met baas en medewerker aan de training deelneemt.
Er moet een draagvlak komen voor wat de inhoud van de training is. In de training moet de werkelijke praktijk opgenomen zijn, zodat de eigen realiteit zichtbaar is. Een training moet niet alleen goed voor de deelnemer zijn, maar moet iets toevoegen aan het bedrijf. Bij voorkeur in-company trainingen.
In mijn praktijk waren de vooraf persoonlijke interviews met de deelnemers en de verantwoordelijke uiterst belangrijk. Daarin werd een basis voor het succes van de training gelegd. Betrokkenheid naar het bedrijf en met de eigen ambities. Het werkte ook met deelnemers die meenden alles al te weten en niets nodig te hebben.
Trainen met en coachende stijl zorgt mede voor een beter resultaat. In elke trainingsopzet, docerend, interactief, zelfwerkend of confronterend de trainier is er voor de deelnemers en moet zich in elke deelnemer inleven. Niet het trainingsbureau is belangrijk, maar de trainer die de taak moet doen.
Beklijven in de zin van ik kan er iets mee, heeft alles te maken met de innerlijke verankering. Blijft het op het mentale niveau hangen is het een lesje dat opgezegd kan worden, maar wordt het geen eigen productie.
Ik denk dat we allemaal dezelfde taal spreken en hetzelfde bedoelen, zij het soms met een ietwaat andere formulering. Dat is op zich al goed. Wat zeker van belang moet zijn is de onderkenning van de waarde van een bepaalde workshop voor de organisatie, de motivatie en de uiteindelijke nazorg.
Niemand, ook trainers, is er bij gebaat dat de gedane moeite nihil praktijk uitwerking blijkt te hebben. De voorbeelden dat de een gaat omdat de ander ook is geweest, een dagje uit of het staat leuk op mijn cv is een dooddoener voor de persoon in kwestie zelf.
In de praktijk vallen die snel door de mand doordat ze de opgedane kennis weliswaar claimen maar niet kunnen toepassen in de praktijk. Ik ken dergelijke gevallen bijzonder goed en weet hoe dat dit gaat. Daar maak ik me persoonlijk helemaal niet zo druk om overigens.
Maar we hebben wat dit betreft allemaal wel ons punt gemaakt.
RC PM
De moderne consument orienteert zich zeker op Internet, maar hij doet meer.
Als je ook zo'n plat ding aan de muur wilt hangen om GTST in breedbek te zien met surround geluid (iets wat ik je niet aan kan raden overigens, het leven is zo al zwaar genoeg) dan zoek je op Internet naar een geschikt toestel. Daarna ga je naar, bij voorbeeld, de Media Markt en ga je eens kijken wat er te koop is, dat zie je namelijk niet op Internet. Dan laat je je door zo'n figuur de oren van je kop praten (wie snapt er nu waarom die winkel als slogan heeft ''we zijn toch niet gek'', ze hebben daar zowat een komplete pratende Josti Band rondhuppelen) en dan ga je naar huis, hoopt dat @home weer geen storing heeft en kijkt dan waar het gewenste toestel zo goedkoop mogelijk te halen is.
Maar ja, verkopers worden erop getraind om mensen naar huis te sturen met iets wat ze eigenlijk niet nodig hebben, maar wel duur is. Ik mijd dat soort zaken als de ziekte, hoewel, het is wel leuk om zo'n verkoper lekker geil te maken en dan op het laatste moment te zeggen dat je er ''wel even over na moet denken''
je ziet de natte plekjes terstond opdrogen toch?
Waar zijn de verkopers die willen weten wat mijn probleem is en mij met een oplossing voor mijn probleem naar huis sturen? Ze kunnen echt geld aan me verdienen.
Maar waar je ook komt, ze kletsen meer dan een doorsnee politicus tijdens de verkiezingstijd en luisteren geen seconde naar wat je in te brengen hebt.
En niet alleen de verkopers van wit en bruin goed, ook de figuren die proberen hun concepten aan bedrijven te verkopen.
En de klant wil alleen maar een oplossing voor zijn probleem. Er is geen enkel bedrijf waar een klant binnen komt om over het weer te praten, nou ja, Meteo Consult dan maar.
Ik ben het met je eens dat we zo snel mogelijk naar een uniform systeem toe moeten wat dit betreft. Als IT kenner kan ik je met een gerust hart en geweten mededelen dat de techniek van het moment nog niet als veilig genoeg kan worden beschouwd.
De banken of bancaire instellingen zullen ons geen inzage geven in de 'stroppencijfers' maar wel kan ik je vertellen dat de getallen er nog steeds niet om liegen van diefstal en misbruik van gegevens via het net. Men weet nu pas het hoofd te bieden aan de verschillende vormen van 'skimming' aan de hardware zijde maar er zijn nog steeds geen afdoende maatregelen om bijvoorbeeld 'Phishing' te voorkomen.
Als je wilt betalen met je credit card in winkels en onderweg is dit een goed en realistisch idee. Wanneer je je credit card gegevens doorgeeft via het net dan vraag je momenteel om problemen. Wanneer er iets gebeurd met jouw rekening en gegevens dan heb je niet alleen een flinke uitdaging, je loopt ook de kans dat men geen schade vergoed doordat je via het net hebt betaald.
Niet zo zeer te gek voor woorden maar gewoon de markt volgen en even nadenken en je weet dat je een keer aan de beurt zou kunnen zijn. Er moet op dit gebied nog erg veel worden gedaan. Het zij zo.
Reactie: Ad, met alle respect maar de door jou geschetste situatie is een managementverantwoordelijkheid in aansturing en zelfsturing. Dat is te coachen, maar met coaching en workshops los je niet alles op, maar kun je wel een bijdrage leveren aan en net even die stimulans, dat duwtje tot verbetering geven dat nodig is. Voor menige collega schets je een herkenbare situatie. Juist daarom werk ik alleen maar met trajecten en workshops die direct in de praktijk getoetst worden. Beklijven is uiteindelijk altijd de verantwoordelijkheid van de betrokkene. Het is ook de verantwoordelijkheid van de manager om geen geld uit te geven aan een traject of workshop die niet gekoppeld is aan de realiteit.
Goede afstemming vooraf met het management en betrokkene(n) inzake doelstellingen en te verwachten resultaten voorkomt ook halfbakken sprongetjes e.d. waar Rene Civile over spreekt.
Tussentijdse evaluatie en nazorg helpen tevens om de koppeling zo optimaal mogelijk te doen zijn. Secuur zijn in het bureau dat je inschakelt en je eigen verantwoordelijkheid nemen! Dan haal je het kaf uit het koren en heb je optimaal rendement. Dan kan een niet gratis gebeuren zeer lonend zijn.
Reactie: Veel opdrachten aan adviesbureaus zijn onvoldoende doordacht en soms in paniek aangevraagd (Vijf voor twaalf situaties van ondernemingen). Dat is jammer, omdat een vakkundige en onafhankelijke blik, behoorlijke tot zeer goede resultaten kan realiseren.
Reactie: Ik ben er zo eentje die middels het UWV reďntegreerd. Mijn traject wijst ook naar de alternatieve geneeswijze, niet in de tarot maar in de lichaamsbewustwording d.m.v. massagetechnieken. En ja wat werkt is waar. Al jaren ben ik opzoek naar de baan die bij me past en heb me suf gepiekerd over het reguliere circuit waar die plek zou zijn, zonder voldoenend resultaat. Dan, zoals ik geloof, keer je je naar binnen en van binnenuit je leven leiden en deze brengt me op dit spoor. (zonder dat in de tarot te lezen welliswaar:) ) Ik ben er blij mee dat er ruimer gedacht wordt i.p.v. wat de boer niet kent dat vreet hij niet... zoals de nederlander ook graag denkt. Ik zou zo zeggen, schuif er eens een tarotje door tijdens de koffie... lach erom... kijk bij je zelf eens naar binnen (i.p.v. naar die ander) en ga weer verder met je werk... Misschien zet het je wel aan het denken over iets waar je anders niet over had nagedacht. (oordeel, beoordeel, veroordeel.. en doe dat dan eens niet)
Reactie: Geloof is een vlucht. Als je argumenten op zijn. Geloof is niks meer dan iets wat door mensen is verzonnen.
Ja, er is meer tussen hemel en aarde dan wat wij met onze simpele geesten kunnen zien.
Maar al die esotherie, ismen en geloven zijn niets meer dan artefacten, gemaakt door mensen om simpele zielen het denken te beletten. Om argumenten en discussie dood te slaan.
Ik hoorde pas een voetballer die maanden uitgeschakeld was zeggen dat het de wil van Allah was. Makkelijk, dan ben je daar ook vanaf.
Als er bij mij een sollicitant komt omdat hij een Tarotkaart heeft getrokken dan zal het een kort gesprek zijn. Dat geldt ook voor de mensen die op basis van The Secret komen.
Die mensen missen namelijk het meest belangrijke in het leven, geloof in jezelf, zelf ontdekken wat je kunt en wat je wilt.
Ja, laat die maar de politiek ingaan en hun handelen bepalen door een overtuiging of geloof. De ideale manier om van jezelf en de wereld te vervreemden.
Het grote probleem met trainingen is sinds jaar en dag niet de training, maar de houding van de omgeving en de trainee tov de training. De houding van de omgeving zie je terug in dingen als: iemand op training sturen om effectiever met zijn tijd om te gaan en vervolgens iedere keer als je iemand mailt bellen om te vragen of het gelezen is. De beller zelf geeft al aan, dat hij niet geďnteresseerd is in efficiëntie, maar in aandacht. Het werkelijke probleem is dus niet aangepakt in de training. Dat is natuurlijk ook de reden, dat veel deelnemers nogal cynisch in trainingen zitten en opzoek gaan naar de minimale motivatie om deel te kunnen nemen. (''Ha, een leuk dagje op kosten van de baas weg van de werkplek.'' ''Misschien leer ik nog een aantal leuke mensen kennen voor mijn netwerk?'' ''Ach ook al kan ik er waarschijnlijk straks niets mee, het staat vast wel goed op mijn CV.'' ''Jan is ook geweest en die zei, dat de trainer een heel leuk mens is en echt motiverend werkt.'' Etc.)
Dus zoals je zegt Rene, motivatie en houding zijn belangrijk. Nog mooier is het als iets latent aanwezig is en door een training zichtbaar wordt. Maar dat maakt allemaal niet uit, als je met mensen te maken krijgt, zoals Ad beschrijft. Als dan niet de hele organisatie hetzelfde standpunt inneemt, dan kun je iedere training al afschrijven voordat iemand hem gevolgd heeft.
En wat jullie hiermee eigenlijk zeggen, is dat organisaties eerst aan zichzelf moeten werken, voordat ze aan hun medewerkers gaan werken.
Reactie: Service is een gevolg van slechte kwaliteit, niks anders.
Waarom zouden klanten anders klagen.
Lever je top kwaliteit dan heb je geen service nodig. De klanten komen toch wel, totdat een andere bedrijf even goede kwaliteit levert en ook nog eens beter omgaat met de klanten.
Ken je klant en behandel hem binnen zijn perceptie, zo simpel is het eigenlijk.
Ik was ooit een klant bij een supermarkt waar de hoofdcassiere een bepaald gevoel voor service had. Zo snel ze je in het vizier had kwam ze al aangestormd met een gulden (het is al even geleden) om die in een wagentje te stoppen en die badkuip op wielen voor je klaar te zetten, waarna ze de aanbiedingen van de week op ging sommen.
Ik kreeg echt zin om dat mens op zijn ''youps'' aan te gaan spreken: ''Fuck off Teef.....''
Andere mensen waren er dol op.
Weet je waar ik ook zo'n hekel aan heb, die scripts bij die helpdesks.
Bel je internetprovider eens.
Goedeavond meneer, wat kan ik voor u doen?
Mijn internet doet het niet
Wat is uw postcode en huisnummer?
Ah, meneer de Beer, leuk dat u belt.
Nou, ik vind het niet leuk!
Wat zegt u dat toch grappig zeg hihi!
Wat kan ik voor U doen......?
Dat heb ik je net al gezegd mongool!
Ja, u bent echt heel erg grappig zeg......
Ik vind het echt een uitdaging om die jongens en meisjes totaal uit hun script te lullen.
Dat heb je niet gehad op je training he?
@Wouter.
Waarom zou ik betalen voor service?
Ik betaal graag voor klantgericht gedrag, daarom zien ze me niet bij de Aldi, waar ik een groot rijbewijs moet hebben om tussen de palets door te manoevreren en zelf de dozen uit moet pakken.
Ik ga graag naar een supermarkt waar cassieres je gemeend een prettig weekend toewensen, niet waar ze met een McDonalds smile dat zinnetje gemaakt en getraind uitspuwen, samen met hun kauwgom.
Kortom, ik hen liever een klantgerichte benadering dan een excuus achteraf als het weer eens is fout gegaan
Reactie: Wat ik niet begrijp is dat zoveel mensen problemen maken over betalen met een creditcard.
Het bedrag kan namelijk altijd weer terug worden gestort als je het niet eens bent met de afschrijving.
Ik doe gemiddeld ca 10 betalingen per week met creditcard.
In heel europa is creditcard het meest gebruikte betaalmiddel. Denk maar eens aan tolwegen.
Dat wij nederlanders een ander systeem er op na moeten houden, zoals ideal of iets anders is eigenlijk te gek voor woorden. We maken het alleen maar ingewikkeld.
Gewoon afschaffen en iedereen een creditcard geven en je kunt alles simpel, snel en veilig betalen.