zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Natuurlijk werken tarotkaarten

Door: Aart Pijl MCM MA CMC ,   21-08-2007,   10:05 uur
 

Groot nieuws. Het UWV vergoedt nu ook reïntegratietrajecten met tarotkaarten en de politiek vindt dit onzin: ‘Deze zweverige trajecten dragen niet bij aan het vinden van werk.’ Maar wat weten we eigenlijk van wat wel en niet bijdraagt? We geloven in sterke leiders, in managementteams, heisessies, balance score cards, vergaderen en coaching. Maar wat werkt echt en onder welke condities?

De behoefte van mensen aan alternatief genezen, werk- en geluk zoeken is groot. ‘The Secret’ is één van de best verkochte boeken, en er gaat erg veel geld om in de alternatieve geneeswijzen, die ook worden vergoed. Veel mensen zijn op zoek naar gezondheid en geluk en met de reguliere aanbieders, inclusief de kerk, komt men er niet uit.



Wat werkt is waar
Persoonlijk zou ik nooit kiezen voor tarotkaarten. Ik ben een grote fan van James Randi die 1 miljoen dollar belooft aan een ieder die kan bewijzen dat een paranormale, bovennatuurlijke of occulte kracht werkelijk werkt. Hij reist de wereld rond om die prijs uit te keren, maar dat is hem al jaren niet gelukt. Ook kijk ik regelmatig op de sites van Skepsis en de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Ik ben van nature nieuwsgierig en wil graag weten wat werkt. Maar, ongeacht hoe bizar de claim ook is, als mensen er in de praktijk baat bij hebben, dan valt het voor mij in de categorie ‘wat werkt is waar’.

Feiten, meningen en resultaat
In onze eigen praktijk zijn we bedrijven tegengekomen die goed werken, maar met constructies waarvoor nog geen theorie is uitgevonden. En wat dacht u van het placebo-effect? Dat werkt net zo goed in bedrijven als in de geneeskunde. Het gaat er dus niet om wat onze mening is over ‘zweverige’ trajecten, het gaat om het resultaat, het gaat om feiten. Als iets werkt kunnen we vervolgens zoeken naar de werkzame bestanddelen. Ik kan me zeker voorstellen dat met de hulp van tarotkaarten een goed gesprek te voeren is over werk of het functioneren van een bedrijf. Het is een heel andere invalshoek, die ook wel eens een ander licht op een situatie kan werpen.

De basis van het concept voor reïntegratie kan niemand op tegen zijn: werkzoekenden nemen zelf de verantwoordelijkheid voor een plan, krijgen daarbij gekwalificeerde begeleiding en maken gebruik van goedgekeurde bureaus. De cliënten beoordelen de bureaus, het UWV beoordeelt de resultaten. Onvoldoende resultaten betekent beperkt uitbetalen, en bij gebleken falen gaan deze bureaus uit het systeem.

Gecalculeerd risico
Een kleine groep werkzoekenden wil hun koers bepalen met de hulp van spirituelen. Zowel de werkzoekenden als het UWV krijgen van mij het voordeel van de twijfel, die ik niet geef aan de politiek, met haar geïnstitutionaliseerde wantrouwen, de vraag naar meer en strengere controle en een geldverslindende bureaucratie. Zou het niet beter passen om professionals en burgers een experiment met een gecalculeerd risico toe te vertrouwen en de resultaten af te wachten? Ik weet nu al dat Tarotkaarten werken, behalve voor de mensen die er niet in geloven, maar geldt dat niet voor meer instrumenten?

 
 Doorsturen    17 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Aart Pijl MCM MA CMC
Expert in teamontwikkeling, organisatie verandering en leiderschapsontwikkeling. Ruim 25 jaar helpt hij leiders met het bouwen van organisaties die commitment van medewerkers en klanten verdienen. Aart is mede-oprichter van Change Company. Auteur van de gratis online Teamontwikkeling Praktijkgids.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Michel Hoetmer  |   | 
21-08-2007
 | 
14:26 uur
Beste Aart,

Ik ben een scepticus en net zo als jij een groot fan van James Randi. En daarom begrijp ik de strekking van jouw artikel niet zo goed. Die strekking vind ik in de volgende alinea:

''Maar, ongeacht hoe bizar de claim ook is, als mensen er in de praktijk baat bij hebben, dan valt het voor mij in de categorie ‘wat werkt is waar’.''

Ik geef twee voorbeelden van mensen die zichzelf voor de gek houden:

1) James Randi laat een groep mensen een speciaal voor hen op maat gemaakte horoscoop lezen. Vervolgens vraagt hij deze proefpersonen een score aan hun horoscoop toe te kennen. Een meerderheid geeft aan dat het waarheidsgehalte groot is. Nadat deze score is vastgesteld laat Randi de horoscopen rouleren. Wat blijkt? Iedereen had precies dezelfde horsscoop ontvangen. Resultaat: een hoop dom gegiechel.

2) Tijdens een feestje, waarop ook zo'n kaartenlegster aanwezig was, zeiden mensen vol enthousiasme tegen mij ''je moet naar haar toe gaan, want ze is vreselijk goed!'' Zo gezegd zo gedaan. Ik ging met mijn armen overelkaar tegenover haar zitten en zei: ''ik ben Michel Hoetmer en ben vreselijk nieuwsgierig wat u over mij te vertellen heeft. Zegt u het maar!''

Daarop begon ze mij allerlei vragen te stellen. Ik repliceerde met: ''U hoeft mij geen vragen te stellen want dat leest u toch allemaal in de kaarten, nietwaar?'' Tja... het resultaat was een superkorte sessie waarin ik niets van waarde kon ontdekken. Deze types doen aan cold reading (dezelfde technieken die mediums vaak gebruiken). Randi toont dit magistraal aan. Een man heeft een sessie met zo'n medium achter de rug. Vervolgens vraagt Randi aan de man ''hoeveel namen heeft ze genoemd?'' De man antwoord ''een stuk of negen!'' Beluisteren van de band leert ons dat het medium maar liefst 37 namen had genoemd. Hetgeen de man hardnekkig bleef ontkennen.

Daarin schuilt het gevaar. Op korte termijn kan zoiets voor de 'gelovigen' werken, net zoals een placebo. Op de lange termijn gebeurt er niets (het tijdelijke effect wordt in de placebo voorbeelden meestal weggelaten). Jezelf voor de mal houden leidt regelmatig tot een totale ontnuchtering en kan schadelijk zijn.

Natuurlijk hebben mensen het volste recht om in deze onzin te geloven. Alleen hoeft de overheid er niet aan mee te werken, laat staan onze belastingcenten voor te gebruiken. De politici hebben voor deze ene keer gelijk: weg met dit onnozele gedoe!
Ad Beer  |   | 
21-08-2007
 | 
16:11 uur
Mensen die esoterie gebruiken om een baan te vinden zijn uitermate geschikt om ambtenaar of policus te worden.
Kunnen ze de hele dag zweverig doen.
Want, hoe stoer de overheid ook doet, ze is net zo wereldvreemd als esotheristen. Ze vertellen ook sprookjes waar ze zelf in geloven. En ze zweven echt, hoe hard ze dat de kiezers ook verwijten
Yomanda for President!
Eade  |   | 
22-08-2007
 | 
08:51 uur
Ik vind zowel artikel als reacties kortzichtig. Weer een aantal wijsneuzen dat (ver)oordeelt.

De kracht van placebo's is dat zij werken omdat de gebruiker gelooft dat zij werken. Net als met andere geloven: gebruik wat voor jou werkt en oordeel niet over wat voor een ander werkt.

En wie van de managers hier heeft nooit met de kaarten van Daniel Ofman gewerkt? Welk verschil is ermet tarotkaarten?

Eade
Carola Kieboom  |   | 
22-08-2007
 | 
09:41 uur
Hoe zit het dan met andere ''geloven'' vraag ik me dan af? want de kerk wordt in één adem genoemd met reguliere aanbieders van gezondheid en geluk. Mag een minister president die in het welbekende sprookjesboek de Bijbel, met een god waarvan nooit bewezen is dat hij bestaat, geloven en tegelijkertijd met de kracht die hij daaruit put het land leiden? Het gebeurt vaker dan je denkt dat mensen zichzelf blokkeren in hun kunnen en als een ''truukje'' er voor kan zorgen dat die blokkade wordt doorbroken en deze zelfde mensen weer aan de slag gaan dan is toch het beoogde effect bereikt?
Ik ben het bij deze eens met de heer Pijl: ‘wat werkt is waar’.
Ad Beer  |   | 
22-08-2007
 | 
13:42 uur
Geloof is een vlucht. Als je argumenten op zijn. Geloof is niks meer dan iets wat door mensen is verzonnen.
Ja, er is meer tussen hemel en aarde dan wat wij met onze simpele geesten kunnen zien.
Maar al die esotherie, ismen en geloven zijn niets meer dan artefacten, gemaakt door mensen om simpele zielen het denken te beletten. Om argumenten en discussie dood te slaan.
Ik hoorde pas een voetballer die maanden uitgeschakeld was zeggen dat het de wil van Allah was. Makkelijk, dan ben je daar ook vanaf.
Als er bij mij een sollicitant komt omdat hij een Tarotkaart heeft getrokken dan zal het een kort gesprek zijn. Dat geldt ook voor de mensen die op basis van The Secret komen.
Die mensen missen namelijk het meest belangrijke in het leven, geloof in jezelf, zelf ontdekken wat je kunt en wat je wilt.
Ja, laat die maar de politiek ingaan en hun handelen bepalen door een overtuiging of geloof. De ideale manier om van jezelf en de wereld te vervreemden.
Hendrik  |   | 
22-08-2007
 | 
13:46 uur
Ik ben er zo eentje die middels het UWV reïntegreerd. Mijn traject wijst ook naar de alternatieve geneeswijze, niet in de tarot maar in de lichaamsbewustwording d.m.v. massagetechnieken. En ja wat werkt is waar. Al jaren ben ik opzoek naar de baan die bij me past en heb me suf gepiekerd over het reguliere circuit waar die plek zou zijn, zonder voldoenend resultaat. Dan, zoals ik geloof, keer je je naar binnen en van binnenuit je leven leiden en deze brengt me op dit spoor. (zonder dat in de tarot te lezen welliswaar:) ) Ik ben er blij mee dat er ruimer gedacht wordt i.p.v. wat de boer niet kent dat vreet hij niet... zoals de nederlander ook graag denkt. Ik zou zo zeggen, schuif er eens een tarotje door tijdens de koffie... lach erom... kijk bij je zelf eens naar binnen (i.p.v. naar die ander) en ga weer verder met je werk... Misschien zet het je wel aan het denken over iets waar je anders niet over had nagedacht. (oordeel, beoordeel, veroordeel.. en doe dat dan eens niet)
E.H. Selij  |   | 
23-08-2007
 | 
07:54 uur
Zelf ben ik een groot voorstander van de esoterie, omdat het mij erg heeft geholpen. Ik kan ook heel goed begrijpen dat het voor vele niet helpt of werkt. Gesprekken met een psycholoog hebben mij niet geholpen, maar dat wil nog niet zeggen dat alle psychologen kwakzalvers zijn. Het is gelukkig niet zo zwart-wit en ik ben blij dat we allemaal een keus kunnen hebben in wat voor ons het beste werkt. Wat werkt is waar.
I. Vanooy  |   | 
23-08-2007
 | 
09:04 uur
MBTI, een van de meest onwetenschappelijke typologieën die er bestaat, wordt massaal gebruikt in de bedrijfswereld. ''Om inzicht te verschaffen'', zegt men. Wie zegt dat MBTI niet deugt, wordt scheef aangekeken.
Als je mediteert over wat Tarot voor jou aan inzichten zou kunnen meebrengen, en zo jezelf beter leert kennen, word je ook scheef bekeken.
Vreemd. Doet me aan de Middeleeuwen denken, aan de Heksenhamer en brandstapels.
heer R Wit  |   | 
23-08-2007
 | 
09:36 uur
Even voor de info:
Alles wat in de huidige bijbel staat is ontnomen uit heidense religie, aangepast op het goeddunken van enkele lieden die er wel bij varen en er is ernstig veel uit geknipt en veranderd.
Men vond het nodig tijdens de inquisitie de kunst van de magie te veranderen ten voordele van zichzelf.

Als men denkt dat tarotkaarten onzin zijn wil ik graag wijzen aan welke politieke partijen dit nu het hardste roepen. Let even op he!!

De zelfde clubjes zijn bezig met een act die de huidige maatschappij ook naar de verdommenis helpt. De rijke rijker de arme armer. Was het nog niet opgevallen wat een zooi het is in nederland?

De huidige molen is ook alleen maar based op manipulatie.

Als mensen zich beter gaan voelen door hiervan tarot gebruik te maken (waar niets zweverigs aan is) dan is dit dus geen onzin maar een trigger tot weer op de rails te komen.

Trouwens een uitleg over zweverigheid: Zweverig worden de mensen die diep inademen en uiteindelijk gaan hyperventileren.
Tarot pendelen etc kan je alleen doen met goede gronding. Sorry dus voor de blabla alleen het is onzin dat men zweverig is. Of wil iemand beweren dat hij god wel eens heeft ontmoet. Daar zal vast wel iemand zijn die daar een miljard om wil verwedden toch?
En nee dat maakt een heiden dus ook niet ongelovig. Alleen die scheppen andere voorwaarden aan god of de goden.

Deze mensen zijn aardser en grondiger dan het cijfermatig hokusspokus waar de laatste jaren geen mens die op de middenmoot of onderkant van de maatschappij loopt beter van is geworden. De onderkant zijn nog altijd de fundamenten en het grote deel van de gemeenschap. Ook ik heb makkelijk praten vanuit mijn stoel nu met de pc voor mijn neus.
Ja ik kijk wel naar mezelf en sterker nog ik kan nog naar mezelf kijken ook in de spiegel.

Breng lekker de bijbel aan alles en iedereen met mooie woordjes over dat het allemaal goed komt? Gelooft u daar nog wel in allemaal?

Wakker worden hoor. Kom op. We willen alles en iedereen tollereren met hoofddoek tot en met weet ik veel wat. Maar zogauw de cristenboys ook maar iets zien over iets waar de orginele heidense religie op is gebouwd dan snel van alles en nog wat roepen. Zijn ze bang of zo?
Mnn de waarheid is gewoon dat iedereen ook net zo goed weet dat het huidige systeem totaal niet werkt.

Dan zeg ik op mijn beurt laat de mesnen svp een tarot krijgen zodat ze iets kunnen opsteken ofdat daar hulp uit voortkomt ipv oeverloos slap gezwets van dat het allemaal goed komt en zelf weer extra vangen.

Of waren we even vergeten dat dit kabinet met de vrome gezichtjes wel weer 30% EXTRA salaris vangt?
Annet  |   | 
23-08-2007
 | 
10:32 uur
Bewustwordingsprocessen en 'het in jezelf keren' is in mijn beleving een tegenovergestelde beweging aan het je overgeven aan tarotkaarten en wat anderen van jou vinden of toedichten van uit een glazen bol of ''de andere wereld''.

Bewustworden van jezelf als persoon (mentaal en fysiek) en als mens in relatie tot anderen is niets alternatiefs; het zegt iets over wat door velen de softe eigenschappen van mensen wordt genoemd. Dit naast de meer rationele eigenschappen en vaardigheden die zijn ontwikkeld. Deze softe eigenschappen zeggen veel over wie je bent, en wat bij jou past in bijvoorbeeld het werk, maar ook m.b.t. andere keuzes die men in het leven nu eenmaal maakt (zoals wonen, partner, vakantie).

Ook de vergelijking met de placebo gaat mank: placebo geeft aan dat de gezondheidsklachten over gaan door het gebruik van medicatie die niet van invloed is op die klacht. De truc in deze is niet alleen de pil slikken, maar ook de aandacht die aan de mens met een gezondheidsklacht wordt gegeven. Het is niet alleen het geloof in de werking van die pil, maar met name ook de aandacht en erkenning die uitgaat van degene die de pil heeft voorgeschreven voor de gezondheidsklacht van de klager.

Het lijkt me heel goed dat het UWV (als ondersteuner van mensen in het vinden van passende arbeid) zich bezig houdt met de mens als totaal, dus en opleiding/ervaring/vaardigheden en ook de persoonlijkheidsstructuur en de wensen en verlangens (bewust of onbewust) van mensen daarin.
Het lijkt mij onwenselijk dat het vinden van passende arbeid buiten onszelf wordt neergelegd, bij bijvoorbeeld tarotkaarten of glazenbolkijkers.
Ik ben het dus in dit geval ook met de politiek eens.
Harm de Jonge  |   | 
23-08-2007
 | 
11:44 uur
Beste redactie, lezers en mede schrijvers.

Om een ding duidelijk en op voorhand te stellen, ik ben een Christen en heb in deze dan ook mijn vertouwen in de Heer van mijn leven gesteld.
Dit wetende nu een paar dingen over de tarot.
Ik heb net als Hendrik in het reïntegratie traject gezeten bij of van het UWV. Ik denk dat zij(het UWV) zich bezig moeten houden met waar ze volgens eigen zeggen goed in zijn. Dat is dan ook het begeleiden van mensen naar een baan en het koppelen en matchen in deze. Lieve lezers het is verschrikkelijk belangrijk om op een gegeven moment door een medemens geholpen te worden en een periode af te sluiten door het vinden van een nieuwe werk omgeving. Maar als je dit via het alternatieve circuit gaat doen zijn de rapen naar mijn inzien wel heel gaar.

Beste Eade in antwoord op je vraag ”wat is dan het verschil” zal ik proberen om een tipje van de sluier op te lichten. Als een site over tarot begint met de woorden “De kaarten kunnen je een stripverhaal geven van je leven” dan zijn daar al de eerste grote vraagtekens. Dan verder met de vergelijking van de 22 Grote Arcana kaarten met de 22 letters in het Hebreeuwse alfabet. Is dit volgens mij gedaan om het occulte een vergevend sausje te geven of om iets herkenbaars uit de oudheid erbij te gebruiken zodat het op een waarheid lijkende wetenschap berust. Het gaat zelfs nog verder. Je kunt zelfs zeggen welke toekomst je wilt. Je vraagt dan zelf aan de Tarot wat je zelf moet doen om dit zelf te bereiken. Dit is dus precies waar Michel het over heeft en volgens mij ook bedoeld. Met het doorvragen weet een charlatan zich in televen in de problemen en wensen van zijn opponent en zal in deze ook hem of haar naar de mond praten. Geef je geen informatie dan kunnen zij ook niets met jou.

Geachte lezers er zijn over de gehele wereld vele miljoenen mensen die weten dat er maar één waarheid is en dat is zeker niet de weg van de minste weerstand. Houd je vast aan zekerheden en niet aan zo als Ad zegt het zweverige.

Er is maar één persoon die heeft gezegd “ IK ben de weg de waarheid en het leven”.

Een verontruste mede lezer,
Harm de Jonge.

Rene Civile  |   | 
23-08-2007
 | 
12:14 uur
Het is wel een grappig artikel. Als ik de reacties en de intonatie's hiervan een beetje belees mag ik dan ook minzaam glimlachen.

De wiskundige formule, waaruit NumoQ is ontstaan, is meer dan 2000 jaar oud. Op de middelbare school kregen wij die klassikaal eens voorgeschotelt van de leraar om eens te zien wat wij als leerling hiermee deden. Het was een manier voor de leerkracht wiskunde om eens te onderzoeken hoe 'verstarrend' een vak als wiskunde kon inwerken op de persoonlijkheid.

Begraaf je jezelf erin of durf je breed te kijken. De meeste wiskundigen kijken redelijk star en 'sec' naar de materie en zoeken naar gemene delers. De 'minderen', waar ik er klaarblijkelijk een van ben geweest, keken naar de oorsprong. Het projectje duurde 4 weken en niemand is eigenlijk achter de sense van de formule gekomen maar de wijze van benadering en behandeling zei de betreffende leraar des te meer.

Een klasgenoot van mij en ik bleven zich ermee bezig houden en vonden de oorsprong, voor zover deze dan nog bekend was en kwamen ook met het gegeven waar deze formule voor werd gebruikt. Dit hebben we medegedeeld aan de leraar die daar bijzonder sceptisch tegenover stond en het afwees.

Niettemin is jaren na dato die formule weer eens uit een la gekomen en verder uitgewerkt. Hieruit is naar voren gekomen dat het mogelijk blijkt middels een algoritme een weergave te krijgen van de 'latente persoonlijke eigenschappen'. Dit is zo gevorderd dat wij nu op een percentage van 80% zijn gekomen.

Gebleken is dat deze latente eigenschappen in elk mens besloten ligt en die de persoon in kwestie, waar deze gaat of staat ook als eerste in de praktijk brengt. Toen we deze ontdekking hebben gedaan hebben we er vele onderzoekjes aan gewijd en zijn tot hele leuke conclusies gekomen.

Alternatief

Er werd ons in deze loop wel vaak verweten deel uit te maken van het 'alternatieve circuit'. Hier hebben wij zelf geen punt van gemaakt omdat we beter weten. Als men dit graag zo wil zien is ons dat prima.

Waar wij ons sterk in blijven houden is het gegeven dat een wiskundige formule, meer dan 2000 jaar oud en onveranderd, nog steeds blijkt te werken. Helaas kennen wij niet de uitvinders maar weten wel hoe het werkt inmiddels.

Als je dit af zet tegen hoe men momenteel omgaat met de materie re-intergratie, dan zie je nog steeds dat dit draait om poppetjes en munten en niet waar de poppetjes werkelijk goed in zijn. Alle assessment methodologietjes ten spijt. Vaak zijn dit aftreksels van aftreksels ooit eens geboren, slechts een 400 jaar geleden, uit verschillende theorieen.

Begrijp me niet verkeerd, ik wil hier geen hetze beginnen tegen de hedendaagse 'wetenschappelijke' inzichten of benaderingen. Wel heb ik gezien dat de problemen die de ene wetenschap heeft opgeworpen, een nieuwe wetenschap vereiste om de problemen die de eerste had gecreeerd op te lossen.

Zo ook met dit artikel, waarom meteen een oude wijze, tarot, astrologie e.d. afwijzen, wanneer die zienswijzen veel ouder zijn dan al die zg assessment testjes gehanteerd bij elkaar? Ook hier gaat het om degene die de methode uitvoerd. Dat is hetzelfde als 'goede slagers, slechte slagers'. Je kunt kanttekeningen zetten maar als ik het zo bekijk dan denk ik,'Onderzoek het en kijk of het werkt, als het heeft gewerkt kun je achteraf betalen.' Als je zoveel vertrouwen hebt in je eigen product, en je denkt dat die werkt, vooruit, dan ben je van een hele discussie af.

Ik zie dit overigen weinig of niet terug bij die zg re-intergratie bureaus. Wat ik wel heb gezien zijn genante vertoningen die de uwv client[e] niet diende vanwege gebrekkige kennis, ervaring en inzicht, maar ze werden er wel redelijk riant voor beloond.

Dat vind ik een groter schandaal als nu gemene zaak maken van het gegeven dat er Andere.....geen Alternatieve, manieren worden ingezet. De wetenschap is namelijk alternatief want die is er nog geen duizend jaar terwijl het alternatieve al meer dan 2000 jaar bestaat.

Wat geloof 'an sich' betreft, persoonlijk ben ik er een groot voorstander van een ieder in 'Het' te laten geloven. Op een voorwaarde; houd dit persoonlijk maar leg het niemand op.
Dan hoef je namelijk nergens werkelijk over te discussieren. Want wat dat betreft draait het alleen maar om de overredingskracht de ander zo nodig te moeten overtuigen. Ook goed natuurlijk als je mij er maar niet mee lastig valt.

Wat werkt is waar

Dat is inderdaad de waarheid als een koe. Wat voor de een werkt hoeft voor een ander niet te werken. Dus de horizon breed houden is op zich een hele gezonde zaak. En tja, wat die Randi betreft, ik vind het een aardige goochelaar alleen een kruistocht tegen wat zg moet worden bewezen is wel heel erg oppervlakkig. Enfin het is een amerikaan en daar staan de wel om bekend.

Doe je ding om eigen manier en laat de ander waarde en vrijheid dit ook te doen en je hebt een hele discussie minder en energie voor leuke andere dingen.

RC PM
Maarten Freriks  |   | 
25-08-2007
 | 
09:31 uur
Mag een werkzoekende ook fouten maken?

De afgelopen week zijn er smeuïge discussies gevoerd over de vraag of UWV re-integratietrajecten mag financieren waarin het leggen van Tarot-kaarten wordt ingezet. In kranten en internetmedia spraken politici en lezers schande van deze verspilling van overheidsgeld. Volgens het UWV gaat het om enkele tientallen trajecten. Ten opzichte van de tienduizenden trajecten die jaarlijks worden ingekocht mag je het een zegen noemen als slecht een tiende procent verspild zou worden aan “zinloze trajecten”. Wat is er dan echt aan de hand? Waar maakt men zich dan zo druk om?

Bij de invoering van de Individuele Re-integratie Overeenkomst (IRO) stonden de meeste kamerfracties te juichen. De uitkeringsgerechtigde kreeg het recht en daardoor de verantwoordelijkheid om de beste weg naar werk zelf uit te stippelen en te kiezen door wie hij daarbij geholpen zou worden. Maar is keuzevrijheid en eigen verantwoordelijkheid alleen gewenst als de keuzes gemaakt worden die de politiek zelf zou maken? Of wegen de voordelen van zo’n systeem ruimschoots op tegen de nadelen? Je kunt je ook afvragen wat het alternatief is van dit systeem, waarbij door regulering en controle getracht wordt dit soort missers te voorkomen. Om dat te weten hoeven we niet ver terug te gaan.

Voor de privatisering van de re-integratiemarkt in 2000 werd iedere werkzoekende door het Arbeidsbureau uitgenodigd, ingeschreven en zonodig begeleid naar werk. Het Arbeidsbureau had daarvoor een arsenaal aan testen, trainingen en scholingen op de plank liggen. Op basis van een intakegesprek werd bepaald welke opleidingen en trainingen ingezet moesten worden om de persoon aan het werk te krijgen. Daarmee was het werk voor de consulent van het arbeidsbureau grotendeels gedaan. En gelukkig maar, want zo had hij er nog 150 voor wie plannen moesten worden gemaakt en scholingen ingezet. In 2001 heeft de rekenkamer een rapport gepresenteerd waarin gesteld werd dat het onmogelijk was de efficiëntie van de 220 arbeidsbureaus te meten, omdat gegevens daartoe veelal ontbraken. Hoe efficiënt dit systeem was, zullen we dus nooit weten. Hoe tevreden de klanten van de arbeidsbureaus waren, kunt u in uw eigen omgeving nagaan.

Vanaf 2000 is de re-integratie geprivatiseerd. Met name een aantal grote bedrijven heeft zich destijds op die nieuwe markt gestort en ze gingen ongeveer op dezelfde manier aan de slag als de arbeidsbureaus. Consulenten moesten soms 90 tot 150 werkzoekenden persoonlijk begeleiden. Om de werkdruk te verlichten, kochten ze trainingen in omdat de klant dan even onder de pannen was. De trainingen werden vaak zonder meer vergoed. Het enige positieve verschil was, dat de re-integratiebedrijven werden afgerekend op resultaat. Als de klant niet aan het werk kwam, werd slechts de helft, of soms helemaal niets vergoed. Verder bleef de re-integratie massaal en onpersoonlijk. En de druk om te presteren leidde er toe dat alleen geïnvesteerd werd in kansrijke werkzoekenden. Klanten die minder kans op werk hadden, kwamen er soms bekaaid van af.

Toen in 2004 de Individuele Re-integratie Overeenkomst in het leven werd geroepen, veranderde de situatie drastisch. Waar voorheen geprobeerd werd de kwaliteit van dienstverlening door re-integratiebedrijven te reguleren door strenge regels, dikke contracten, en bureaucratische keurmerken, kon de klant nu eenvoudig zelf kiezen voor een bedrijf of coach die hem zou begeleiden, opleiden of bemiddelen naar werk. Daarbij waren er nauwelijks beperkingen. Er waren richtlijnen voor wat het ongeveer mocht kosten, en de bedrijven werden deels afgerekend op het behaalde resultaat. Daarmee veranderde de re-integratiemarkt van een business-to-government markt (waarbij re-integratiebedrijven via complexe europese aanbestedingsregels dongen naar miljoenenopdrachten van UWV en gemeenten) in een busness-to-consumer markt. Het eerste wat daarin telt is dat de klant (de werkzoekende in dit geval) vertrouwen heeft in de aangeboden dienst, en tevreden is over de uitvoering en het resultaat. En dat bleek te werken; de klanttevredenheid bij IRO-trajecten is structureel hoger dan bij andere trajecten, zoals blijkt uit het jaarlijks door de Stichting Blik op Werk uitgevoerde klanttevredenheidsonderzoek. En ook de resultaten zijn beter.
Grote re-integratiebedrijven hebben een belangrijk deel van hun markt moeten afstaan aan vaak kleine bureaus die veel persoonsgerichter werken en meer maatwerk kunnen leveren.

Dat politici moeite hebben met het echt afstaan van verantwoordelijkheden en deregulering is niks nieuws. En dat elke keer om meer toezicht en nieuwe regels geschreeuwd wordt, als er overheidsgeld verkeerd lijkt te zijn uitgegeven, klinkt ook bekend. De individuele werkzoekende die een verkeerde keuze maakt, en daarmee een paar duizend euro overheidsgeld verspilt kost onze samenleving altijd nog minder dan een overheidsstelsel dat centraal uitgedacht en gecontroleerd en na enkele jaren toch niet blijkt te werken. En de meeste burgers weten best wat goed voor ze is. Dat hoeft Den Haag niet voor hen te bepalen.

Maarten Freriks
IDplein

IDplein vertegenwoordigt 160 zelfstandig werkende re-integratiecoaches verspreid over Nederland.
heer F Schophuizen  |   | 
27-08-2007
 | 
07:47 uur
De freggels zeiden het indertijd al: ''Het zit in jezelf''.

Het vinden van werk heeft voor een belangrijk deel te maken met het nemen van initiatief en overbrengen van jezelf aan anderen. Hoe krijg je jezelf zover dat dit succesvol gaat?

Of mensen tot bezinning komen door het lezen van tarotkaarten of het lezen van de krant, als ze daardoor vinden wat ze zoeken is het OK.
Rene Civile  |   | 
27-08-2007
 | 
11:40 uur
@ Maarten,

Het is me, me dunkt, niet zo zeer een kwestie van het gehele systeem aan de kaak te stellen. Dat is in het verleden menig maal gedaan en gebeurd, en zal waarschijnlijk nog wel een paar maal gebeuren. Op zich niet helemaal zo spannend.

Wat minder is, blijkens het artikel hier en elders, is het gegeven dat er met belasting en premie geld zaken wordt gedaan die op geen enkele wijze consistent is dan wel een stap voorwaarts voor de betreffende te integreren persoon. Dit val en staat met een bijzonder belangrijk gegeven, of beter nog het ontbreken hiervan.

Kwaliteits bepaling.

Het bepalen van de kwaliteiten en vaardigheden van de persoon in kwestie is altijd al een onderwerp van gesprek geweest. Er is momenteel, en dat is al veel langer bekend, slechts een enkele methodiek, die de kwaliteiten van de persoon inzichtelijk kan maken en voorts als basis, maar veel belangrijker nog, als DOEL kan dienen voor de betrokkene.

Alleen als die basis goed en degelijk inzichtelijk kan worden gemaakt, kan men een stap maken in de goede richting. Wat er nu is gebeurd, en de inhoud van het artikel is slechts een uiting van...., is een volkomen commercieel verhaal waar veel bedrijfjes in zijn gedoken. Dan kun je dus ook met 'uitwassen' komen dat je mensen uit het alternatieven circuit krijgt die ook een graantje mee zullen pikken.

Is dit terecht? zo kun je je wellicht afvragen. Als je het mij persoonlijk zou vragen zou ik zeggen.... waarom niet? Immers, van al die methoden die nu worden gehanteerd wordt geroepen dat ze op wetenschappelijke leest zijn geschoeid. Een bijzonder vreemde gedachte overigens me dunkt. Het is al langer een bewezen gegeven dat de assessment methodieken slechts een cummulatie zijn van opgedane ervaringen en inmzichten door de persoon in kwestie aangedragen. Die cummulatie zegt voorts niets over de werkelijk eigenschappen van de persoon.

Dat zie je ove rigens ook terug in de basis van de CITO toets. Doe daarmee wat je wil. Als 1 + 1 = 3 niet klopt mag je er 100 bij optellen om te concluderen dat dit ook niet zal gaan kloppen.

Ergo, de gedachte op zich van re-integratie is goed maar dan moeten de randvoorwaarden van dat geheel kloppen en dat doen ze niet. In andere woorden, zoals je zelf ook al stelt, heeft het UWV gewoon iets van zich af gestoten, en wil men daar best voor betalen maar het werkelijk kunnen meten van het eindresultaat is gerommel met cijfertjes. Dan krijg je dus excessen zoals dit artikel.

Het had allemaal zo simpel kunnen zijn door het volgende aan te houden:

Persoonlijkheids Bepaling [assessment] - Opleiding - Ervaring - Beroepsmogelijkheden - Scholing - Re-integratie.

Je ziet nu al dat 95% het in het eerste al fout doen. Dan kan de rest ook niet meer kloppen en als het 'klikt' dan is dat meer uitzondering dan regel. Voeg hieraan toe de dwangmaatregel 'slikekn of stikken' en er is geen ruimte meer voor eigen initiatief en visie. Dat is dus wat de harde realiteit ook uit wijst.

Ook de Coaches beschikken niet over de juiste tool om de werkelijke persoonlijkheid inzichtelijk te kunnen maken en beroepen zich op hun huidige methodiek en 'ervaringen'. [Waar heb ik dat toch eerder gehoord???] Momenteel werken we met een aantal coaches in het land die dit gegeven hebben onderkend en het over een andere boeg hebben gegooit en dit als vooruitstrevend ervaren.

Simpel gesteld, Persoonlijkheids Bepaling [assessment] wordt nu ineens veel eenvoudiger tot een hoogte van 75%-80% zonder medewerking van de persoon in kwestie. Zo kan het ook en het kost de coach nog maar gemiddeld 10 minuten maximaal.
RC PM

harry  |   | 
25-07-2010
 | 
21:11 uur
Wat een actie om met je armen over elkaar te gaan zitten en zeggen vertel het maar. Elke counselor heeft een uitgangspunt nodig. Als je geen vragen stelt zul je ook geen antwoord krijgen, zo simpel is het.

Tsja iedereen denkt altijd zo magisch en esoterisch bij tarot. Dat symbolen en psyche op elkaar werken is geen geheim. Je kunt natuurlijk geheimzinnig met het medium doen maar ook zonder dat werk symboliek. Het blind leggen van kaarten en ze vervolgens omdraaien heeft iets onverwachts. Door onverwachte verbanden en verwijzingen kan een tarotlegging juist iets op gang brengen.
Je kunt aan het einde van een tarotlezing pas bepalen of deze zinnig of onzinnig is! Vaak ervaren mensen deze als zinnig en zinnige zaken kun je niet altijd verklaren.

Het zelfde geld voor het experiment waarbij iedereen dezelfde horoscoop krijgt. Wanneer je iedereen een persoonsbeschrijving van een psychopaat geeft herkent ook (bijna)iedereen zaken van zichzelf. Voor persoonlijke hosorscopen geld dat ze voor iedereen anders zijn en vaak als zinvol en treffend ervaren worden.

Je kunt dit soort zaken niet met een proefje bewijzen of ontkrachten.
Wat werkt is waar??
Als het zinvol is.... ja dan kan dat zo zijn.
Civile  |   | 
25-07-2010
 | 
23:10 uur
Beste Harry,

Ik moet altijd wel weer lachen om die mensen die met de armen over elkaar die houding aan neemt zoals je dat beschrijft. We laten dergelijke mensen namelijk knap verbijsterd weer naar buiten gaan met de benadering van NumoQ.

Ik ben het helemaal met je eens dat wanneer je het van kaarten of horoscopen allemaal af zou moeten laten hangen, het ;andschap er wel eens volkomen anders uit zou komen te zien. Niettemin houden wij het bijzonder graag nuchter en doelgericht.

en die tarotkaarten? Ach misschien heel erg leuk voor een personeels feestje. ;O)

Rene

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10